Sigtuna kommun har tidigare använt sig av demokratiambassadörer för att få fler att rösta. Men som Sigtunabygden tidigare rapporterat kommer satsningen på demokratiambassadörer att dras in. Kommunledningen ska i stället satsa de avsatta pengarna- 300 000 kronor- på att öka kunskapen om valet genom digital information och storbildstavlor.

– Inför valet kommer vi i stället att arbeta med en bredare strategi i form av digital annonsering, tryckt material och storbildstavlor. Därigenom kommer vi nå betydligt fler än tidigare, säger kommunstyrelsens ordförande Olof Holst (M).

Beslutet att skrota demokratiambassadörssystemet togs av Sigtunas kommunstyrelsen efter uppgifter om att valambassadörerna misstänktes vara infiltrerade och inte agerade helt neutralt vid sina möten med väljarna.

Artikelbild

Kan ni garantera att nya kommunikationsstrategin är helt neutral och inte påverkar valet?

– Informationen tas fram av tjänstemän och kommer bara upplysa om hur ett val går till och hur man röstar.

I utsatta områden är valdeltagandet lägre, gör ni extra satsning där?

– Information kommer att sättas upp där också och vi kommer att nå fler än om vi använt oss av demokratiambassadörer, säger Olof Holst (M).

Information ges ut på enkel och tydlig svenska i kommunen. Tidigare demokratiambassadörer som Sigtunabygden pratat med håller inte med om att de försökt påverka valresultat, och är besvikna på att kommunen tar bort tjänsten.