Nu skriver nya ägaren Sisyfosgruppen början på en ny historia. När den kinesiske ägaren och affärsmannen Jingchung Li kastade in handduken för att bli kvitt sitt lilla mini-Kina gick Sisyfosgruppen i somras in och köpte hotell- och restaurangkomplexet Dragon Gate längs med E4.

Nu står mannen bakom Sisyfos, Olle Larsson, vd för Sisyfosgruppen, på det stora Himmelska fridens torg och omsluts av en hög mur som symboliserar Kinesiska muren. På torget står en tjugo meter hög staty av Guan Yin, nådens gudinna i buddhismen. Porten vaktas av likadana lejon som finns vid palatset i Förbjudna staden i Peking. Här finns också ett museum fullt av terrakottakrigare.

Bakom Olle Larsson reser sig den väldiga fasaden, byggt som hotell. Där bakom fönstren döljer sig 58 hotellrum, minisviter och sviter.

Vad tänker ni göra av Dragon Gate? är den första spontana frågan. Många har genom åren undrat och spekulerat i vad som ska hända med det aldrig riktigt öppnade Dragon Gate.

Olle Larsson ger ett rappt och något oväntat svar:

– Jag vet inte!

Men, han har en plan. Efter en kort paus fortsätter han:

– När vi går in och köper ett objekt har vi sällan någon lösning på vad vi tänker göra, inte i inledningsskedet. Vi köper havererade, misslyckade projekt, säger Olle Larsson som jämför köpet av Dragon Gate med det förvärv Sisyfosgruppen gjorde av Wenngarns slott 2013.

På Wenngarn utanför Sigtuna hade LP-stiftelsen och Erik Edin-stiftelsen under många år missbruksvård på kristen grund. Slottet har anor från medeltiden och platsen ligger på en av landets mest kulturhistoriskt intressanta platser.

– När vi tog över Wenngarn ville ingen bo där. Barn och ungdomar uppmanades av oroliga föräldrar att hålla sig borta från platsen som uppfattades som otrygg. Vi i Sisyfos började att bygga ett nytt samhälle på Wenngarn. I dag lever omkring 600 personer och 23 operatörer där i många olika verksamheter och servicefunktioner. Det finns kafé, orangeri, bryggeri, bageri, företagscentrum, eventlokal, gym, förskola och mycket annat, säger Olle Larsson.

– På samma sätt som på Wenngarn vill vi få med oss människor i en kreativ process med idéer och tävlingar om vad som kan ske. Den processen har startart på Dragon Gate. Vi bjuder in folk att bekanta sig med Dragon Gate och komma med förslag på vilka verksamheter vi kan fylla den med. Vi vill att folk ska engagera sig i anläggningen, vi vill vara ett ställe där folk kan förverkliga sina drömmar.

Som entreprenör, fastighetskille och samhällsbyggare tycker han att Dragon Gate är bland det mest spännande man kan tänka sig. Han fascineras av historien.

– Vi har köpt Dragon Gate för vad en lyxvilla med strandtomt kostar i Sigtuna. Det här är ett köp helt i vår affärsmässiga strategi; vi köper projekt där folk gett upp, inte ser någon lösning, inte hittar nyckeln. Då får jag det – till rätt pris. Men självfallet måste vi se objektets potential och att varumärket håller. Det måste också finnas ett kommersiellt värde. Sist men inte minst så måste vi känna att vi orkar och har tid att genomföra våra visioner, säger Olle Larsson.

Är du inte rädd för att ha investerat fel?

– Nej, jag känner en trygghet och tillit till hur vi satsat.