Det var i förra veckan som SOK lämnade en ansökan om att få arrangera vinter-OS i Stockholm 2026 – samt på flera andra orter. Det nya borgerliga styret i Stockholm stad är försiktigt positiva under förutsättning att spelen inte belastar kommunens skattebetalare något och att det sker på kommersiella villkor.

I en enkät gjord av P4 Stockholm över länets 26 kommuner är ytterligare åtta positiva, åtta negativa medan nio är osäkra eller inte har tagit ställning.

En av dem som uppges positiva är Sigtuna kommun, men riktigt så enkelt är det inte enligt kommunalrådet Olov Holst (M).

– Jag personligen är försiktigt positiv, men jag har två tydliga krav för att vara positiv. Det ena är att kommunens ekonomi inte får belastas på något sätt, och det andra är att vår och regionens infrastruktur, som bilvägar och tåg, måste dimensioneras för ett OS så att inte hela Stockholmsregionen korkas igen under två veckor.

Vad är det som ändå får dig att vara positiv?

– Det är så klart att det skulle vara ett lyft för hela Stockholmsregionen och Sverige att vara värd för ett OS. Det finns massor med pr- och marknadsmässiga fördelar med att visa upp svenskt näringsliv och visa upp vilket fantastiskt turistmål Stockholmsregionen är, och det skulle så klart spilla över även på Sigtuna kommun.

Vid senaste vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang förra året fanns cirka 14 000 ackrediterade journalister på plats. När det är dags för vinter-OS 2026 lär de knappast vara färre.

Och här kan Sigtuna kommun få en viktig roll.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har träffat Sigtuna kommun om planer på att ha spelens presscenter nära Arlanda flygplats. Det bekräftar Olov Holst.

– SOK har haft två möten med kommundirektören. De har velat förankra hela idén, men också berätta att det finns tankar på ett presscenter i Arlandaområdet. Men det är än så länge bara på förslagsstadiet, säger han.