Familjen Rezai fick först en deadline till 30 november, men fick respit några dagar till, enligt Lena Edberg som frivilligt hjälper flyktingfamiljen.

Däremot har Sigtuna kommun inte ändrat beslutet. Familjen måste lämna över nyckeln till jourlägenheten i början av december.

– Familjen är jätteledsen. Ingen ville ta ansvar. Vi avser att överklaga beslutet. Men eftersom jag ännu inte har fått ut besluten som tagits i kommunen runt familjen är det svårt att veta vilket beslut vi ska överklaga, säger Lena Edberg.

Hon tycker att om viljan finns skulle kommunen kunna sätta upp baracker.

– Det gör man ju på skolor och vid stambyte. Husen på Skolgatan och Odenvägen skulle också kunna göras tillgängliga.

Märstabon Gabriella Odenbrink, medlem inom Socialdemokraterna i Sigtuna kommun, blev berörd av flyktingarnas situation. Hon kommer nu att skriva en motion tillsammans med Karen Salmose om nyanländas bostadssituation. Motionen ska skickas till partiet så att de kan fastställa en egen politik kring detta.

– Motionen till partiet ska be medlemmarna att ta ställning till att vi vill kunna erbjuda nyanlända längre bostadskontrakt, säger Gabriella Odenbrink.

Motionen kommer inte kunna röstas igenom förrän på årsmötet i mars 2019.

– Tyvärr är det ingenting som kommer kunna göra skillnad för familjerna nu, men jag hoppas att politiken i framtiden tar sitt ansvar. På riksnivå måste även lagen ses över.

Läs även:

Flyktingar hotas än en gång av vräkning

Kommun går emot regelverk

"Vi har ett uppdrag att ordna flyktingboenden"

"Det finns ett hyckleri i det hela"