Kantad av ljusgrön tallskog, med blottade, knotiga rötter som formats av vind och vatten, är strandlinjen på Östahalvön både vild, vacker och rofylld på en och samma gång.

– Östa är paradiset, säger Carina Hermansson, fastboende på Östaholm, medan Dalälvens vatten svalkar tårna där hon går barfota i strandkanten tillsammans med barnbarnen Lukas Hermansson, Allis Hermansson och Axel Sedvall.

– Alla fem barnbarnen älskar Östa stränder, och vi tillbringar mycket tid tillsammans här, tillägger hon.

Artikelbild

| Ingbo källor är en trolsk miljö.

Förutom den långsträckta sandstranden, från norra spetsen och längs västra sidan på Östahalvön, finns tre etablerade badplatser – alla med speciella karaktärer och med egna stamgäster, upplyser Carina Hermansson medan vi promenerar till en av badplatserna, Västerudd - som nås efter en liten skogspromenad norrut från Östa camping. Badet är försett med bryggor och omklädningsrum, och lockar både lokala badare och campinggäster. I en skyddad vik intill finns dessutom ett litet naturistbad.

– Sedan har vi Färnösandsbadet, som är beläget en kilometer söderut. Det har också bryggor, omklädningsrum och en volleybollplan, och är framför allt ungdomarnas och de lokala barnfamiljernas bad. En kort promenad från Färnösand finns Älvåsa, som har fika, glass och minigolf, fortsätter hon.

Slutligen finns också det lilla skogsbadet i Ingboviken, en rofylld liten pärla för den simkunnige vuxna, eftersom bottnen sluttar brant och det blir snabbt djupt. I anslutning till badet finns också en liten vildmarkscamping.

Men Carina Hermansson lyfter fram annat än bad också.

Artikelbild

| Det kapsejsade båthuset ligger i en rofylld oas.

– Här finns vandringsleder, båtliv, fiske, avkopplande miljöer och fantastiska solnedgångar – dessutom en naturskön camping med sommaröppen restaurang, säger hon.

Efter promenaden tar vi bilen med sikte på ett annat av Carina Hermanssons smultronställen - Ingbo källor ett par kilometer mot Tärnsjöhållet. Att ”dricka källa” är här ett givet inslag, vilket innebär att smaka en klunk iskallt källvatten direkt från ett av källsprången. På fyra meters djup i det kristallklara vattnet utspelas ett sällsamt skådespel när källvatten under högt tryck pressas genom sandbottnen.

Artikelbild

– Ingbo källor består av tre källor där min favorit är den längst in – jag kallar den trollskogen, säger hon.

Slutligen, vad kan bli bättre i Östa då?

– Nja…tidigare har vi ju haft myggproblemet, men så länge de bekämpas har jag väldigt svårt att hitta något negativt med Östa, säger Carina Hermansson.