Att ha naturgräs på fotbollsplanen är en utmaning på våra breddgrader, särskilt under den tidiga säsongen.

Friends Arena hade stora problem mend sin gräsplan under några år efter invigningen 2012. Flera gånger byttes planen ut, till exempel köpte man bara dagar före Sveriges VM-kval mot Irland i mars 2013 in en ny gräsmatta från Nederländerna för 1,7 miljoner kronor.

1,7 miljoner kronor är mycket pengar för en gräsmatta, men Uppsala kommun hade kunnat komma betydligt billigare undan. Det finns svenska företag som levererar färdiga gräsmattor på rulle även för fotbollsplaner. Det prisexempel som UNT får av ett av dessa företag hamnar på 45 kronor per kvadratmeter inklusive moms och utläggning. För en fotbollsplan med måtten 100 x 64 meter, alltså 6 400 kvadratmeter, skulle kostnaden då hamna på 288 000 kronor.

Artikelbild

| Ny gräsmatta. Just nu satsar Uppsala kommun på andra åtgärder än att byta ut gräsplanen på Studenternas.

Även hos dessa företag är man beroende av växtsäsongen, det går inte att få en ny gräsmatta i februari. Men i slutet av april börjar man skörda.

Att köpa en ny gräsmatta till Studenternas är dock inte aktuellt i nuläget. Josefine Åhrman, avdelningschef för idrott och fritid på Uppsala kommun, berättar att man satsar på åtgärder för att få den befintliga planen i bra skick.

Målsättningen är att ha en spelbar plan till Sirius nästa hemmamatch mot Jönköping Södra 1 maj. Dubbla växtdukar, grässådd, extrapersonal och en hållen tumme för att vädret blir varmare är vad som gäller just nu.

– Vi har tagit fram de här åtgärderna i samråd med Svenska Fotbollförbundet, så vi gör allt vi kan. Det är viktigt att säga att en ny gräsplan också måste få sätta sig, en ny gräsmatta garanterar inte spel 1 maj. Men vi utesluter ingenting, vi tittar på alternativa åtgärder hela tiden och följer ju gräsplanen kontinuerligt för att se hur gräset mår, säger Josefine Åhrman.