Matchen avgjordes med två snabba (och snygga!) mål i tredje perioden.

– Vi sade till varann inför den tredje perioden att vi hade slagläge. Vi pratade om att ha tålamod, att chippa ut pucken när vi inte hade läge och att minimera missagen, säger tränaren Marcus Ragnarsson på telefon från Malmö.

Almtuna hade förberett sig på bästa tänkbara sätt.

Sportchefen Björn Danielsson och materialaren Tommi Söderqvist tog bilen ner till Malmö redan på tisdagen. Spelarna tog flyget till Sturup på onsdagen och när man anlände till ishallen var allt uppställt och klart i omklädningsrummet.

På isen var det lika disciplinerat.

– Första perioden är vi nöjda med, men den andra var inte lika bra. Vi fick några spelvändningar på oss och ett par boxplay, säger Ragnarsson.

Scenförändringen var väl inte total i den andra perioden, men det handlade mycket om Pantern, som vann skotten med 17–8 och som hade en handfull heta målchanser och ett par bra powerplay.

1–0 hängde i luften, men Arvid Ljung fortsatte som han spelade mot Södertälje i söndags. Många bra räddningar, som inte alla gånger såg så avancerade ut eftersom han spelar så lugnt i kassen.

– Arvid spelade bra. Han har hittat ett lugn, säger Ragnarsson.

Avgörandet kom i slutet av matchen – båda målen efter spelvändningar. Först Alexander Lunsjö med ett rappt skott från höger och sedan ett två-mot-ett-läge där Victor Rollin-Carlsson spelade fram Tobias Liljendahl som satte pucken högt bakom Volden i Panternkassen.

Almtunatränarna har sagt att laget måste spela "tråkigare", ungefär som i fjol. Nu är tråkigt nog fel ord, det handlar om disciplinerat spel, att försvarsspelet ska vara nummer ett och att minimera misstagen.

Nu har Almtuna verkligen lyckats med det.

Sedan Vita Hästen-matchen har Almtuna hållit nollan i nio (!) perioder. Tre av dem fixade Brynäslånet Joacim Eriksson och i de senaste sex matcherna har Arvid Ljung varit omöjlig att göra mål på.

– Vi jobbade hårt över hela banan och vann nästan alla dueller, eller i alla fall var det 50/50. När vi har torskat tidigare har vi förlorat väldigt mycket närkamper, säger Marcus Ragnarsson.

Segern innebär att Almtuna tog in två poäng på Björklöven som förlorade mot Västerås efter förlängning. Kanske viktigare var att Tingsryd "bara" fick två poäng mot Modo och att Västervik föll efter förlängning mot Karlskoga.

På fredag kommer Björklöven till Uppsala. Då kan vi snacka om viktig match kring playoffstrecket ...