På torsdagen gjorde nye tränaren Nichlas Falk sitt första ispass med Almtuna.

UNT var på plats och kunde ganska snabbt konstatera att tempot var högt och den berömda energin var definitivt på plats.

Vid ett tillfälle hördes Falk säga till spelarna att "hade vi haft den här energin i matchen mot Oskarshamn så hade det inte blivit 7–2."

Artikelbild

| Nichlas Falk på Almtunas träning.

– Det blir nästan alltid bra fart när man byter tränare. Alla vill visa vad de kan. Det blir en bra reaktion, säger Tony Mårtensson, som trots att han spelat på hög nivå under så många år märkte av att även han höjde sig.

– Det är klart att det blir så. Jag har aldrig haft Falken som tränare och tog i lite hårdare än vad jag brukar.

Tränarbytet – eller ska vi säga förstärkningen i båset – kom inte som någon stor överraskning för någon, men att det skulle bli just Nichlas Falk var det antagligen väldigt få som visste.

Tony Mårtensson har förståelse för att klubben ville förändra..

– Ibland är det nödvändigt med en ny röst, säger han.

Men någon kritik mot tränarparet Marcus Ragnarsson och Martin Gudmundsson är det inte.

– Vi har själva satt oss i det här läget. Vi har inte gjort som tränarna har sagt. Vi vill så mycket, men har gått bort oss och släppt in alldeles för enkla mål. Nu är det här (med nye tränaren) sista chansen. Nu är det upp till oss spelare.

Tony Mårtensson säger att det är en sak som gäller för Almtuna nu: Att ha två lag bakom sig när serien är slutspelad.

– Vi kan inte längre titta mot topp-8. Vi ligger där vi ligger och har inte förtjänat något annat. Samtidigt vet vi att laget är bra, att vi kan slå de flesta lag.

Efter det första ispasset med Nichlas Falk ser Mårtensson positivt på framtiden och Almtunas chanser att undvika ett nervigt kvalspel.

– Jag vet egentligen inte så mycket om Nichlas Falk som tränare, men han verkar lugn och har klara riktlinjer. Jag tror att vi kommer att få se en förändring när vi möter Pantern i morgon. Det är många små detaljer det handlar om.

Men det är en sak att prata om förändringar (även om det är små detaljer) och en annan att omsätta det i handling.

Frågan är om alla spelare köper vad den nye tränaren säger.

– Det har vi gjort innan också, men ändå fuskat på isen. Gör vi rätt och på det sätt som Falk pratat om så kommer det att synas på isen mot Pantern. Vi ska bli mer intensiva, säger Mårtensson.

Fredagens match är oerhört viktig. En sexpoängsmatch. En ångestmatch.

– Trots det tuffa läget vi har så kommer matchen att bli sjukt rolig att spela. Det är nästan på liv och död. Det är nu vi vill spela den bästa hockeyn, precis som när man varit i slutspel i högre ligor, säger Mårtensson.

Att få en bra start under den nye huvudtränaren lär bli oerhört viktigt för Ais.

– Ja, superviktigt. Vi är nere i skiten, det är vi medvetna om. Vi vet att vi kommer att vinna matcher och då har vi en bra chans att klara det här. Vi är inte sämst i serien när vi spelar som bäst, säger Tony Mårtensson.