Elva priser (exklusive UNT-guldet och P4 Upplands sportpris) skulle delas ut när Uppsala idrottsgala arrangerades för femte gången under torsdagskvällen. I år för första gången i IFU Arena efter att galan tidigare har hållits i Fyrishov.

Efter middagen, som inleddes vid 18.30, var det vid 20.45-tiden dags för prisceremonin där Uppsala 86ers ungdomstränare Axel Grünewald fick motta det första priset som Årets ungdomstränare.

– Jag spelade tio år själv. Sedan tog paus i tio år och nu är jag här. Vi tog klubbens första SM-guld för U19 och nu ska vi vinna ett till, sa Grünewald på scenen.

Sirius fotbollsherrar, som för några veckor sedan blev klart för allsvenskan nästa säsong, blev de stora vinnarna i Uppsala idrottsgala. Utöver UNT-guldet (läs mer om det i separat artikel), som också delades ut, så vann klubben i båda kategorierna där de var nominerade, nämligen som Årets lag samt Årets tränare (Kim Bergstrand).

– Alla mål är historiska. Men det var en bra lagprestation som låg bakom. Alla var bäst, sa Jakob Bergman som avgjorde och blev ende målskytt mot Halmstad i den klassiska 1–0-matchen när den allsvenska platsen säkrades.

Årets prestation gick till dåvarande FBC Uppsala-spelaren Amanda Delgado Johansson, som förra säsongen avgjorde VM-finalen i Hartwall arena med en iskall straff i en extremt pressad situation, och därmed sköt guldet till Sverige.

– Jag tänkte nog inte alls när jag sköt det där skottet. Det blev bara en explosion av glädje när jag såg att det blev mål, sa Delgado Johansson.

Senare under kvällen valdes Alexander Graff till Årets manliga idrottare. Motorföraren som har kämpat i många år fick 2016 bland annat kröna slitet med SM-titeln i V8 Thundercars.

Sist ut på galan utsågs gymnasten Lina Sjöberg till Årets kvinnliga idrottare. Sjöberg som radat upp internationella pallplatser i DMT med brons på VM och guld på EM som de främsta framgångarna under året. Lägg därtill SM-guldet på hemmaplan.

P4 Upplands sportpris gick till Rospiggarna.

Samtliga vinnare finner ni i faktasammanställningen.