Projektet Uppsala Event Center är skrotat i sin ursprungliga form. Ett nytt reviderat förslag, enbart tänkt för ishockey, i Gränbystaden finns nu i stället. Under onsdagen ställs IFU Arenas förslag, som UNT kunde berätta om för snart en månad sedan, om en om- och tillbygnad av Gränby idrottsområde och innebär att ishockey, konståkning och bandy ska knytas närmare den innebandy- och friidrottsarena som finns sedan ett par år tillbaka ut för allmän beskådan. Relitahallen för bandy ska byggas ut med loger och 3 000 åskådare på långsidan och Almtuna och konståkningsklubbarna ska få fyra i stället för som nu tre isytor.

– Vårt förslag är ett alternativ till Uppsala Event Center där vi tycker att det är bättre att bygga ihop arenorna på plats, säger IFU Arenas vd Tomas Grönberg och nämner att man kan utnyttja befintlig miljö och befintlig infrastruktur.

– Tanken är att gå efter samma modell som IFU, framför allt att det blir föreningsägt. Hittills har vi bara fått stöd från Almtuna, säger Grönberg.

Och Almtuna och dess ordförande Niclas Fröberg är positiva till det senaste arenaförslaget.

– Det är klart att vi är positiva, både kring det nya reviderade förslaget i Gränbystaden plus det vid IFU. Almtuna som förening och verksamhet måste ha en ny arena att verka i för att bli mer stabila på alla sätt. Alla krafter som verkar i en positiv riktning är Almtuna positiva till, säger Fröberg.

Men. Han ser också en del hinder med att bygga om på befintlig plats.

– Är det säkerställt att vi kan fortsätta spela under pågående ombyggnad? Om det verkligen inte går är det helt omöjligt.

Sedan säger han att totalt fyra isytor inte räcker. Inte då konståkningen ska få en utan sarg och linjer.

En kapacitet på 5 500 åskådare i huvdarenan räcker dock gott för hockeyklubben.

– Absolut! Det är tillräckligt, säger Fröberg som säger att det hänt mer på de åtta månaderna än på många år i arenafrågan men att det behöver fortsätta att gå fort framåt.

– Det enda viktiga för Almtuna är att det kommer ett beslut i höst.

Enligt Grönberg kommer deras förslag troligtvis att komma upp på kommunfullmäktiges kommande möte 17 september.

– Vi hoppas att de säger att det så intressant att man kommer att gå vidare. Det här vi har ritat på ligger inom detaljplanen och det gör att man skulle kunna komma igång väldigt snabbt.