– En spelskicklig back som kan spela åt båda hållen, sade förbundskaptenen Tomas Montén om Ragnarsson under onsdagens presskonferens.

Almtunabacken, med Iron som moderklubb, inledde hösten med att vara skadad vilket gjorde han inte blev uttagen till de sista landskamperna inför att truppen skulle tas ut. Backkollegan i laget, Simon Johansson, var då med men när Montén på onsdagen släppte sin preliminära JVM-trupp tog Ragnarsson en av de åtta backplatserna medan Johansson lämnades utanför.

Ragnarssons spelmässiga höst i klubblaget har inte direkt doftat succé med två assistpoäng på 16 matcher och -15 i plus/minus-statistiken. Den sistnämnda noteringen är sämst i laget.

– Jag hoppas såklart men vi får se vad som händer. Just backsidan är tuff då det finns många bra 99:or på den positionen, sade Ragnarsson till UNT ett par dagar före uttagningen.

Uttagningen till JVM gör att han kan komma att missa upp till sex matcher i allsvenskan.

Med i truppen finns även den Gimofostrade backen från Alunda, Rasmus Sandin, som för tillfället spelar i Toronto Marlies i AHL.

Laguttagningen är dock preliminär och kan komma att ändras fram till 25/12.

För bara ett år sedan fanns den tidigare Almtuna-backen och Ragnarssons kusin, Gustav Lindström, med i den svenska trupp som tog silver i Buffalo, USA.

Den svenska truppen åker för förberedande läger i Kanada redan från 16 december och som pågår fram till julafton. På annandag drar VM-turneringen i gång med match mot Finland för Sveriges del. Spelplatser för årets turnering är Vancouver och Victoria.