Almtunas islossning: Sylvasst powerplay

Almtuna hade inte förmått att få in en enda puck i numerärt överläge på hela säsongen. Fram till nu. Mot Tingsryd kom inte bara ett eller två powerplay-mål – utan tre!

Almtunajubel så det står härliga till. Här efter Oscar pentlers 4-2. Dessförinnan hade Almtuna gjort tre mål i numerärt överläge.

Ishockey2019-10-18 22:03

Ibland är inte idrotten så enkel att förklara. Almtuna hade under tio raka matcher spelat med minst en spelare mer än motståndarna i 48 minuter och 22 sekunder utan att lyckas få utdelning. Inte mycket talade för att det skulle lossna just mot Tingsryd på fredagskvällen – men det var alltså precis vad det gjorde. Rejält. I 5–2-segern i Gränbyhallen satte man alltså tre mål i numerärt överläge och man gjorde det inom loppet av 4.58 minuter. Almtuna var 75-procentiga i spelformen i matchen.

– Det är powerplay som vinner matchen åt oss i dag, konstaterar Almtunatränaren Martin Gudmundsson.

– Stundtals har det varit helt okej utan att vi fått utdelning och ibland har det varit bedrövligt. Och sedan har det ju satt sig mentalt. Vi har gnuggat stenhårt med det under hela säsongen men fick det bara inte att lossna i början, säger Victor Aronsson.

Aronsson och lagkompisarna fick se Tobias Liljendahl visa vägen tidigt i matchen. Hans 1–0 kom 52 sekunder efter att Tingsryd dragit på sig sin första utvisning. Det blev ytterligare ett powerplay-läge i den första perioden som hemmalaget inte tog till vara på. Men inlånade Tobias Åhström fortsatte på den inslagna vägen i mittperioden när William Persson satt utvisad för Tingsryd. Såväl Liljendahls som Åhströms avslut satt högt och snyggt men det är svårt att slå Victor Aronssons fullträff i tredje. När samma Persson i Taif satt på botbänken drog Aronsson till med ett jätteskott från blå. Det bara sjöng om det när pucken borrade sig upp i krysset fram till 3–2.

– Det kändes så skönt att få trycka dit den. Jag får tacka Wiå (William) som skymde så bra. Jag tror inte han (målvakten Andreas Ljunggren) såg någonting. Jag hade mycket tid på mig att sikta och hitta nät, säger Aronsson om sin första fullträff i serien för säsongen.

Almtuna stängde matchen genom att göra två sena mål i öppen kasse.

– Det här var en jätteviktig seger för laget. Vi visar att vi kan spela och vinna matcher som är tajta, säger Gudmundsson.

Matchfakta

AlmtunaTingsryd 5–2

Hockeyallsvenskan

(1–1 ,1–1 ,3–0) Målen: 1–0 (2.31) Tobias Liljendahl, 1–1 (4.47) Benjamin Nissner, 1–2 (32.50) Oscar Holst, 2–2 (34.32) Tobias Åhström, 3–2 (47.15) Victor Aronsson, 4–2 (57.44) Oscar Pentler, öppen kasse, 5–2 (59.06) William Wiå.

Publik: 1 038