Det har varit vinterns hetaste potatis inom hockey, serieupplägget mellan SHL, hockeyallsvenskan och hockeyettan. Under fredagen presenterades så utredningen som Ola Lundberg från Svenska Ishockeyförbundet kommit fram till. Han föreslår ett "play out" i SHL där ett av de två sista lagen åker direkt ur samtidigt som ett slutspel ska införas i hockeyallsvenskan likt SM-slutspelet i SHL där vinnaren tar klivet upp direkt i den högsta serien.

– Först av allt har Ola gjort ett fantastiskt bra arbete och verkligen försökt belysa det här på alla sätt. Jag har precis som alla andra träffat honom under processens gång. Alla förstår att det behövs en rörlighet i seriesystemet och då är det bra att ett lag åker ur och ett lag går upp. Det är ett bra anslag, men sedan måste vi ta en dialog, säger Almtunas ordförande Niclas Fröberg.

Förslaget går nu ut på remiss hos klubbar och förbund, svar ska ha inkommit till den 1 februari.

– Vi kommer att träffas i hockeyallsvenskan och prata om förslaget och även prata om det i Upplands Ishockeyförbund. Vis av erfarenhet ska man inte ropa bu eller bä, men det är ett bra första anslag. Låt oss nu ta det här vidare och marinera i hockeyallsvenskan och hos Upplands Ishockeyförbund, säger Fröberg.

Vad säger du spontant om det hela?

– Jag kan uttrycka en egen önskan från Almtuna att vi gärna hade sett en plats till upp i SHL.

I det nya förslaget försvinner alltså en av dagens två möjligheter för lag från hockeyallsvenskan att nå SHL. Samtidigt blir klubbarna i näst högsta serien garanterade en direktplats och slipper kvala mot lag från SHL.

– Det är två platser i dag, men precis som många har belyst så blir det helt skilda världar när det nya tv-avtalet kickar in. Att säga att systemet nu gett tio års rörlighet går inte att jämföra med vad som blir framöver. Jag tror att många tycker att det ska vara en svensk idrottsmodell där sista lag åker ur och vinnaren går upp.

Så blir det dock inte. Enligt förslaget, som alltså bara är ett förslag än så länge, så införs ett slutspel i hockeyallsvenskan precis som i SHL där lag 1 till 10 i tabellen efter grundserien har chansen att gå upp i SHL.

– Det är så klart en fråga som hockeyallsvenskan måste sätta sig och fundera över. Jag utifrån Allmtuna kommer inte föregå det utan vi ska prata ihop oss om olika möjligheter och förutsättningar för hur det ska gå till, säger Fröberg.

Remissvaren från klubbar, ligor och distrikt ska vara inlämnade senast den 1 februari nästa år. Sedan lägger Svenska ishockeyförbundets styrelse senast den 1 juni fram det slutgiltiga förslaget som ska klubbas på årsmötet den 15 juni nästa år. Det nya seriesystemet tas i bruk från och med säsongen 2020–21.