Andersson valde att lämna Sirius inför den här säsongen för att i stället gå till Djurgården. Där har han dock haft det tufft med speltiden och den allsvenska debuten i Djurgården kom så sent som i förra veckan då han hoppade in mot IFK Göteborg. Flytten till Stockholm har dock hjälpt Andersson att mogna som människa och han ser fram emot vad framtiden har att erbjuda.

– När man kommer till ett nytt ställe med nya människor, Sirius har alltid varit min trygga plats inom fotbollen, så måste man lära känna alla och anpassa sig. Jag har blivit mogen av det, att komma till en ny klubb och stad, säger Johan Andersson när UNT träffar honom på Gärdet i centrala Stockholm.

Hur ser du på din säsong?

Artikelbild

– Det har kanske inte blivit som jag hade tänkt mig, men jag trivs bra både i Djurgården och i Stockholm. Det har varit ett lärorikt år om jag säger så även om speltiden inte blivit som jag tänkt mig. Jag har krigat på ändå tycker jag och fick spela nu mot Göteborg och även hoppa in i Europa League.

Varför har det inte blivit som du hade tänkt dig?

– Det vet jag inte, jag har inget riktigt svar på den frågan. Jag vet inte varför jag inte fått chansen, jag har gjort det jag har kunnat och sedan har det varit tuff konkurrens på min position. Det är inte mer än så, säger Andersson som ändå känner att han har utvecklats som spelare under året:

– Det är lite tuffare träningar i Djurgården med fler vinnarskallar som varit ute i Europa och som är bra på att pusha hela tiden. Det är klart att man har utvecklats.

Artikelbild

Flyttlasset gick till Stockholm i början av året och det var första gången som Andersson flyttade hemifrån, även det en stor omställning.

– Jag hade kört fast lite i Sirius och Uppsala, inte bara fotbollsmässigt utan även i livet. Då blev Djurgården ett bra alternativ med Stockholm, att testa på en större klubb. Det är inget jag ångrar utan jag trivs jättebra i klubben även om jag inte har fått spela så mycket.

Artikelbild

Vad är största skillnaden mot Sirius?

– Organisationen runt allt, det är så många fler som jobbar i klubben och många fler supportrar. Det är största skillnaden, hur många som kollar på matcherna och hur engagerade de är. Nu säger jag inte att Västra Sidan inte är engagerade, för det är de verkligen, men Djurgårdens fans är några tusen fler och det är coolt också.

Artikelbild

Johan Andersson skrev på ett långt kontrakt med Djurgården inför säsongen, ett kontrakt som sträcker sig över säsongen 2021. Att lämna har aldrig varit aktuellt trots den minimala speltiden.

– Nej, det har inte varit aktuellt alls att lämna Djurgården varken från min eller deras sida. Vi har kommit överens om att jag ska köra på det här året och verkligen ge det chansen.

Artikelbild

Hur ser du på framtiden?

– Jag ska köra hårt nu i vinter så jag får bra förutsättningar inför nästa år och sedan får vi se hur långt det räcker, om jag tar en plats i Djurgården eller om det blir något annat. Som det ser ut nu kommer jag att kriga på i Djurgården, jag har långt kontrakt och så får det bli. Jag får ta en diskussion med Bosse (Andersson, sportchef) efter säsongen och höra vad de har att säga och jag får säga vad jag tycker. Jag tror att vi är på samma sida där.

Alla känner Johan Andersson som en glad prick som ständigt hade en räv bakom örat i Sirius. Hans positiva livsinställning har hjälpt honom genom det tuffa första året i Djurgården.

– Jag är ganska glad i grunden och för mig är det ganska svårt att inte vara det. Jag blir inte nöjd när jag inte spelar, det är ingen fotbollsspelare. Jag som människa fungerar så att jag inte kan gå ner mig, då tappar jag glädjen i livet också. Jag försöker hela tiden tänka positivt och pratar mycket med mina föräldrar också som stöttar mig. Det är klart man tänker negativa tankar, men jag försöker få bort de så snabbt som möjligt och tänka positivt, säger Johan Andersson.

Djurgården ställs mot Sirius i säsongens sista match under söndagen, en match som Andersson så klart hoppas delta i.

– Det hade varit kul att spela mot Sirius och jag tror det kan bli en bra match. ingen spelar för något egentligen, men vi får försöka att spela för Andreas Isaksson och ge honom ett bra slut på karriären, säger Andersson.