Andreas Jonsson välkomnade den nya speedwaysäsongen med ett par sköna träningsdagar i Polen i helgen. Han hann med en träningsdag med sin polska klubb Czestochowa och en heldag med det svenska landslaget i Ostrow. Att träningshelgens sista dag ställdes in på grund av regn och kalla vindar som ven in, gjorde inget.

Andreas Jonsson, han sken han.

– Det är skönt att bara träffas, snacka och åka lite för att fräscha upp minnet hur det var i höstas, säger Andreas Jonsson på telefon i bussen på väg hem från Polen.

Artikelbild

| Nya cykeln. Rött och vitt är färgerna som gäller för Andreas Jonsson under 2017.

– Det är ju svårt att hålla igång åkandet under vinterhalvåret, eftersom man bor som man bor här uppe. Det blir fruktansvärt intensivt under sommarhalvåret och helt plötsligt är det slut under hösten. Det var skönt att vara tillbaka på cykeln.

Andreas Jonsson vann individuellt SM-guld i somras och var kung när Rospiggarna blev svenska mästare för första gången på 14 år. Jonsson ägde finalen mot Dackarna, körde in 13+1 poäng när guldet fixades och trotsade sina frakturer i både rygg, nyckelben och tumme.

2017 blir ändå något av en nystart för speedwaystjärnan – som missar GP-serien för första gången sedan debuten 2002.

– Någonstans tycker jag att det är ganska skönt. Jag är inte med i GP för att delta utan för att göra resultat och det har jag inte gjort de senaste åren. Jag ser det här som en omstart för mig, säger Jonsson.

Artikelbild

| Nya bussen. Andreas Jonssons nya speedwaybuss har redan fått ett par mil på nacken.

Utmaningen är dock tuff. Hur man får en karriär som stupat i GP-sammanhang att återvinna både självkänslan och vinnarinstinkten? Bland annat genom att prioritera det som är viktigt, säger han.

– Jag har absolut inte gett upp några förhoppningar att vara med i toppen av VM igen i framtiden, men jag känner att jag behöver ta ett steg tillbaka för ett ta två steg framåt igen. Det var bra att jag inte kvalificerade mig för VM i år och jag kommer inte heller att vara med och kvala i år, utan jag vill komma bort från det helt den här säsongen.

– Jag kommer inte heller att åka i England, så det blir mycket färre tävlingar jämfört med i fjol. Det kommer underlätta för mig. Mitt mål är att få mer kvalitet än kvantitet, säger Andreas Jonsson.

Under 2017 kommer han få mer tid över till annat, men framför allt handlar det om ge hans körning ”rätt” fokus. Hans mål är att tilldelas ett wild card till 2018 års GP.

– Eftersom det är så fruktansvärt intensivt under sommaren är det bra att få ett break också. Det känns som man aldrig är hemma och har man familj som jag är det väldigt skönt att vara hemma också, säger Andreas Jonsson, som vet att han har ögonen på sig.

– Jag tror att de som är med i VM-seren har stor koll på hur det går i ligorna i Europa och för mig kommer alla tävlingar jag åker i år kommer att vara viktiga. Jag vet att de har koll på mig.

Ett stort mål för Jonsson är att försvara sina dubbla guld i Sverige, men också att köra i EM. En stor anledning: Lördag 5 augusti arrangerar Rospiggarna Sveriges EM-deltävling i Hallstavik.

– Det är en stor orsak att jag vill åka EM, just för klubbens räkning. Jag vill att det ska bli en lyckad tävling för klubben och det är alltid roligt att tävla på hemmaplan. Det betyder mer för en att lyckas på sin egen hemmabana än något annat, säger Andreas Jonsson.