Almtuna spelade sin sista match förra säsongen den 10 mars mot Oskarshamn i den sista omgången av slutspelsserien. En månad senare började de ryggproblem som hållit Linus Rotbakken borta från spela hela denna säsong. Det blev bättre och han kunde vara med på barmarksträningen men när det var dags för att gå på is small det till. En disk i ryggen visade sig vara boven.

– Disken hade legat och tryckt på nerven och det gjorde att det strålade ned i benet, säger Rotbakken och pratar om en så kallad diskbuktning.

– Jag har varit lite naiv och inte trott att det varit så allvarligt som det varit, säger han

Nu har han kunnat vara på is i ungefär två veckor och i kväll finns han med i truppen i Almtunas bortamatch mot Pantern i Malmö. Frågan är hur formen är?

– Det återstår att se men det känns ganska bra och blir bättre för varje dag jag är på is, säger backen.

Almtunatränaren Niklas Eriksson om Rotbakkens status:

– Vi måste börja matcha in honom på ett smart sätt. Vi vet vad "Rotis" går för, han vara en av våra bästa backar i fjol, men när man inte har spelat match under den här säsongen kan man inte ha för höga förväntningar.

Med Rotbakken, och dessutom tidigare sjuke Albin Carlsson, tillbaka har Almtuna i det närmaste full ordinarie backuppsättning förutom Fredrik Lovén (sjuk).

Lite värre är det på forwardssidan. Som UNT berättat om tidigare har Djurgården plockat tillbaka Albin Lundin för den här kvällen. Victor Ekarv var sjuk i matchen mot Västerås i lördags och även Ludwig Blomstrand har insjuknat. De två sistnämnda är frågetecken till kvällens match.

– Vi vet inte om de åker med, så vi är lite kort på forwardssidan, säger Eriksson.

Kommer varken Blomstrand eller Ekarv med lutar det åt att Almtuna går på tre kedjor. Daniel Ljunggren tar i så fall centerplatsen i förstakedjan med Emil Larsson och Sebastian Hartmann och Mathias Trettenes tar en centerplats mellan William Quist och Sebastian Selin.

Almtuna har två raka segrar så självförtroendet är det inget fel på. Dessutom har laget bara släppt in ett mål på de två senaste matcherna.

– Vi har varit täta och hittat ett försvarsspel vi kan luta oss emot, säger Eriksson.

I Pantern finns de tidigare Almtunaspelarna Emil Sandin och Martin Janolhs.