Som UNT har berättat pågår ett utredningsarbete av kommunägda Sport- och rekreationsfastigheter AB för det nya området kring Studenternas IP som ska var i klart i början av mars nästa år. När den nuvarande anläggningen börjar rivas 2016 kommer fotbollen att flytta till Lötens IP, medan kommunen fortfarande inte har löst var bandyn ska hålla till under de nära två ett halvt åren innan det nya bygget står klart.
Men det är inte bara Sirius bandy som är oroliga inför framtiden. Under gårdagen hörde flera andra berörda föreningar av sig. En av dessa var IF Thors skridskosektion.
– Nu ska vi hålla en SM-tävling i sprint i mitten av december och det kommer vi inte att kunna göra sedan. Det finns även tre aktiva med koppling till klubben som är på gång att få åka världscupen (Björn Seifert, Erik Wetterdal och Eva Lagrange), säger ordföranden Jarle Pettersen som på det nya Studenternas enbart kommer att få tillgång till en 250 metersbana.
I dag kan man göra i ordning en 400 metersbana när man lägger samman de två bandyisarna. Så blir det inte i framtiden.
– Det kommer att bli svårt att rekrytera nya åkare, få kontinuitet och jag har svårt att se en framtid för sporten. Även nationellt är det problem för sporten. Nyligen har man lagt ned en isyta i Eskilstuna och har även planer för det i Karlstad.
Var ska ni vara under bygget?
– Det vet vi inte. Relitahallen är bara tillgänglig tidigt på säsongen till ganska höga priser och kan bara användas för höghastighetsåkning. Vi skickade en skrivelse till kommunen i våras som vi inte har fått svar på, säger Jarle Pettersen.
Det är inte bara Sirius av Uppsalas bandyklubbar som använder Studenternas isytor i dag, utan de flesta av de lokala lagen. Inte minst på ungdomssidan.
– Vad jag vet finns det ingen lösning på var vi ska vara under ombyggnaden. Det verkar inte som att kommunen har reflekterat över den här situationen och vi är oerhört förvånade över det, säger Håkan Södergren, från styrgruppen BandyKul (som är en bandyskola där Sirius, Unik, Danmark och Uppsala Bois samarbetar).
– Det skulle bli en katastrof för den lokala bandyn om vi inte har någonstans att vara under den tiden som de nya arenorna byggs. Vi ställer oss väldigt frågande till varför man har glömt bort bandyn när man har lagt ned så mycket tid på fotbollen. Vi har behov av tre fullstora bandyplaner. I dag är alla rimliga tider kraftigt bokade och sedan tillkommer allmänhetens åkning, fortsätter Södergren som vidare berättar att över 350 pojkar och flickor är aktiva inom Bandykul.
En annan förening som även de är oroliga inför framtiden är världens bästa klubblag inom bangolf, Uppsala BGK.
– Om den nya bron byggs (vid Kungsängsleden) så försvinner vi, men om inte så blir vi kvar. Var vi då skulle få för ersättningsmark om den byggs är lite oklart. Det tråkiga är att det hela tiden har blivit uppskjutet med beslut vilket har gjort att vi inte har kunnat investera i nya banor, säger Thomas Damberg, ordförande i Uppsala bangolfklubb.