Här ska nya arenan ligga

Almtuna välkomnar beslutet att bygga en arena vid Gränby även om föreningen förordade kvarteret Kölen. ”För oss är tidsaspekten väldigt viktig.”

Här, på Relitahallens norra kortsida, där Sirius Bandy har sina omklädningsrum (baracken i förgrunden), ska den nya arenan med 5 000 platser byggas.

Här, på Relitahallens norra kortsida, där Sirius Bandy har sina omklädningsrum (baracken i förgrunden), ska den nya arenan med 5 000 platser byggas.

Foto: Hans E Ericson

Arena2019-03-05 19:17

Turerna har varit många kring evenemangsarenan för issporter i Uppsala. Området kring Gränby, antingen själva sportfältet eller intill köpcentrumet, har haft hög prioritet tidigare. På onsdagen kommer ett beslut och det blir varken området Kölen eller det alternativ som Ifu Arena har presenterat.

Uppsala kommun kommer att bygga en ny arena för issporter på Gränby Sportfält. Det har politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott, ksau, kommit överens om.

Under onsdagen väntas kommunstyrelsen fatta det slutgiltiga beslutet. Det innebär att förslaget att bygga en arena i kvarteret Kölen intill Fyrisån faller, en plats som Almtuna förordade.

– Varför vi har förordat Kölen har med tidsaspekten att göra. Nu vet jag inte hur tidsplanen ser ut för en arena vid Gränby, men håller den samma plan som Kölenalternativet så välkomnar vi arenan, säger Niclas Fröberg, ordförande i Almtuna.

Enligt Almtunas ordförande var planen (när det gällde Kölen) att arenan skulle vara klar i december 2022 eller senast våren/sommaren 2023.

Om arenan skulle dra ut på tiden ytterligare så skulle det vara förödande för Almtuna enligt Fröberg.

– Då har vi ingen hockey kvar, säger han.

Arenan kommer att ha plats för 5 000 åskådare, som just nu är kravet från Svenska Hockeyligan, SHL, och byggas till en kostnad av 420 miljoner kronor. Den ska bland annat fungera för elithockey.

Dessutom satsar kommunen 63 miljoner kronor på en om- och tillbyggnad av den befintliga isanläggningen vid Gränby sportfält.

– Beslutet är bra. Vi får äntligen till en ny isarena. Det behövs när Uppsala växer. Placeringen i Gränby stärker sportfältet och vi kan använda den infrastruktur och det engagemang som redan finns i området, säger kommunstyrelsen ordförande Erik Pelling (S).

En viktig punkt för Almtuna, förutom tidsaspekten, är driften av arenan.

– Vi vill vara drift- och operatörsansvarig för arenan. Det har vi framfört hela tiden under det år som vi har varit involverat. Vi har haft en bra dialog med Uppsala kommun under ett års tid, säger Fröberg.

Alla partier var dock inte överens om beslutet. Moderaterna och Vänsterpartiet ville ha en arena vid Kölen. Mittenstyret med stöd av KD, Centern och den oberoende politikern Stefan Hanna samlade en majoritet för ett bygga på Gränby Sportfält.

KD kommer dock att kräva att investeringen synas igen för att få ned kostnaderna och satsa mer på ombyggnation än nybyggnation.

Gränbyhallens historia

Nuvarande Gränbyhallen byggdes 1974 och bland de första tävlingsmatcherna som spelades var TV-puckens slutspel, som delades med Gavlerinken i Gävle. Hallen tog ungefär 2 800 åskådare.

Från politiskt håll sades det i UNT 1974 att "hallen var ett provisorium och att en ny permanent arena kunde komma på tal först om något år." Sedan dess har Gränbyhallen renoverats med bland annat omklädningsrum under läktarna, men i övrigt ser den ut som den gjorde för 45 år sedan.

Nu ska Gränby ishallar, som sedan 1974 fått sällskap av en b- och c-hall, renoveras för drygt 60 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!