Elitrott Uppsala har sedan ett par år tillbaka satt upp ett flertal gemensamma långsiktiga mål. Bland annat att Uppsala kommun senast 2020 ska vara topp 3 i SVT:s rankning av årets idrottsstad (var nia 2016, reds anm.), att vinna minst tre SM-guld varje år i lagidrott (seniornivå), att vinna minst tio individuella SM-guld inom idrotter som tillhör RF varje år (seniornivå) samt att minst 40 procent av publiken 2020 ska vara kvinnor.
När det gäller det senare visar en extern uppskattning att det i dag bara är innebandylagen i superligan (Storvreta, Sirius och FBC) som klarar det målet. Medan Sirius fotboll (15 procent) och Almtuna (20 procent) är en bit ifrån.
– Men vårt bekymmer är att vi inte har ett tillräckligt bra underlag. Vi måste gå tillbaka till föreningarna i stället för att går efter den här uppskattningen som vi har gjort för att få säkrare siffror, säger Jan Malmberg.
Varför är det viktigt med mer jämställd publik?
– Det var ett mål som formulerades inledningsvis när Partnerskap för Elitidrott Uppsala bildades. Även utifrån föreningarna är det en bra målgrupp att försöka locka fler kvinnor samt att skapa bra evenemang som man går på tillsammans.
Almtunas klubbchef Andreas Klingberg tror att det blir svårt att nå målet med minst 40 procent kvinnor i Gränbyhallen de kommande åren.
– Vi jobbar stenhårt för att locka fler kvinnor, och vi vet att det finns ett växande intresse utifrån undersökningar som gjorts av SHL och hockeyallsvenskan. De säger bland annat att det kvinnliga intresset har ökat med runt åtta procent de senaste åren. Men vad vi också vet är att tjejer kräver en högre standard på sanitära delar. Man vill ha bra förutsättningar att kunna gå på toaletter och ha det varmt och skönt. Då är det är jobbigt att behöva stå i kö i 20 minuter för att gå på toaletten så som det kan vara på vissa matcher, säger Klingberg.
Så vad krävs för att andelen ska öka för er?
– Får vår del krävs det en ny arena för att locka fler tjejer än vad vi har i dag. Visserligen får vi fler och fler och vi ska ha ett tjej-tema framöver på en av våra matcher, men utan fler renodlade damtoaletter blir det svårt.
Just facilitetsfrågan är något som även Sirius fotbolls marknadschef Cilla Fisher tar upp som en anledning till varför deras publik bara består av runt 15 procent kvinnor.
– Komforten är som den är på Studan. Tittar man exempelvis på Hammarby som fick ett jättelyft publikt, och som har fått fler kvinnor på sina matcher, när de bytte till Tele 2 Arena, så var just toaletterna jätteviktiga. Sedan finns det en rad med generaliseringar till varför det är fler män än kvinnor som går på fotboll, säger Cilla Fisher.
Kommer ni att nå målet på 40 procent?
– På sikt tror jag det. Men som det ser i dag har vi varken förutsättningar eller resurser att jobba så mycket med det. Vi har en rad med andra frågor som är högre prioriterade som att sköta driften i en allsvensk klubb, att få till säkerheten och ordna med kiosker på våra matcher bland annat. Men sedan vill vi ha upp vår kvinnliga andel, absolut.