SM-tävlingarna som arrangerats av Funbo MS i Uppsala under många år flyttades i år till ABB Arena i Västerås. En tävling som fick en mycket tragisk stämpel över sig när 48-årige Peter Koij avled efter en allvarlig krasch i en deltävling i onsdags. Med en sådan tragedi så nära i tiden gav det givetvis en skugga över den internationella tävlingen Erik Stenlund Championship som kördes på Studenternas i går. Men tävlingen, med ett väldigt meriterat startfält, genomfördes.

Inte helt oväntat vann en av de ryska förarna, Danil Ivanov, följd av österrikaren Franz Zorn och ryske Vitaly Khomitsevitz. Bäste svensk blev Stefan Svensson på en sjätteplats. Men för Funbo MS var det arrangemanget i sig som stod i fokus, av förklarliga skäl.
- Studenternas är den bästa isracingbanan i norra Europa. Och arrangemanget i dag har fungerat bra. Sopningen och plogningen har gått fort och själva eventet har också fungerat, säger Lars S Björndahl.

När det stod klart att Uppsala inte skulle stå värd för SM i år valde Funbo MS att ansöka om att arrangera en VM-tävling 2012 och fredagens tävling skulle fungera som ett genrep. På plats på Studenternas fanns internationella motorcykelförbundets svenske delegat Christer Bergström och i början på nästa vecka kommer Funbo MS att veta om de arrangerar en VM-tävling nästa år.
- Jag tycker att dagens tävling var positiv. Isen höll bra och det är bra killar som varit här och kört. Förbundet vill också ha sporten i så många olika länder som möjligt. Så det ser bra ut, säger delegat Bergström efter gårdagens tävling.

Artikelbild

| "Posa" Serenius var en av många meriterade förare på "Studan".

- Vi har en nackdel i att vi söker den sista VM-tävlingen (finalernas final). Det är väldigt svårt som förstagångsarrangörer men vi har fått positiva vibbar, säger Björndahl.
Funbo MS har också lagt in ett förslag om att få arrangera lag-VM om de inte får en individuell VM-tävling. Därför finns det mycket som talar för att Uppsala i form av Funbo MS står som VM-arrangör nästa år.
- Vi har mycket goda förhoppningar, säger Björndahl.