Bandyfinalen är Sveriges Super Bowl

INTERVJU. Svenska bandyförbundets ordförande Håkan Ramsin är en upptagen man. Utöver sitt uppdrag i bandyförbundet så är han delägare i riskkapitalbolaget Provider Venture och ordförande i ett par andra bolag, däribland Kanal Lokal. UNT fick tag på Ramsin i Stockholm i onsdags, i torsdags åkte han till Madrid, under fredagen tillbaka från Madrid. För att till slut vara i Uppsala och se finalerna under lördagen. Snabba ryck, helt enkelt.

Sport2008-03-14 18:50
Hur hinner du med att vara bandyordförande egentligen?

- Det är jobba, äta, sova ungefär. Det handlar om att pussla med tiden. Jag skiljde mig för några år sedan, och kan unna mig långa arbetsdagar.

"Unna mig"... Det låter som att du gillar att jobba.

- Ja, det gör jag. Absolut. Men mycket av bandyn är också en fantastisk avkoppling. Mina bolag är verksamma i totalt 25 länder, så jag ser en och annan flygplats. När jag sedan ställer sig på läktaren på Zinken så rinner allting av mig, så bandyn är mer avkoppling än jobb för mig.

Vad betyder bandyfinalen för dig?

- Jag myntade uttrycket att det är Sveriges Super Bowl. Det är helt unikt, och bandyfinalen har under flera år varit större än bandyn själv. Det är ett brett folkligt event där alla vill vara med, och det är ett otroligt slagsmål om vip-platserna på huvudläktaren. Det finns väldigt goda förutsättningar att utveckla det ännu mer, och vi är bara i början av den utvecklingen.

En del av utvecklingen är att lägga båda finalerna på lördagen. Vad vill ni få ut av det?

- Vi tror att det är en bättre dag för ett kalas. Vi ska ha fram till 2012 på oss att utveckla ett event med 50 miljoner kronor i omsättning och 50 000 åskådare. Det här är ett steg på vägen där vi försöker hålla ihop publiken hela dagen, från bandyfrukost till avslutningen med herrfinalen.

Från dambandyhåll har det kommit kritik om biljetthanteringen.

- Ja, och det är möjligt att de har rätt i sin kritik. Vi har inte lagt damfinalen samma dag som herrfinalen för att vi tror att det ska bli mindre publik, men om det inte funkar så får vi ta oss en funderare.

Men 2012 är målet att spela finalerna på nya nationalarenan?

- Absolut. Det är så långt gånget att vi för diskussioner med nationalarenan. Vi har resonerat grovt kring villkoren, men det finns inget formellt avtal.

Hur summerar du årets bandysäsong?

- Som en riktigt stor framgång, vad ska man annars göra som ordförande? Skämt åsido: publiktillströmningen i elitserien har ökat med 11 procent och tv-tittarsiffrorna med 38-39 procent. Mer kan man inte önska sig, i alla fall inte på ett år, och det är bara att hoppas att det fortsätter. En del av det hänger samman med att vi har börjat med en rak serie, det tror jag har stor betydelse.

De senaste tolv årens finaler har vunnits av antingen Edsbyn, VSK eller Saik. Är det ett problem?

- Ja, det tycker jag. Det är alltid problem med en för smal topp, precis som i VM. Jag ser gärna en större spridning, men jag tycker ändå att serien i år var lite som fotbollen: alla slog alla lite mer än tidigare.

Sirius är förresten ett av lagen som inte har bidragit till publikökningen. Är folk för bekväma för att stå ute och frysa?

- Ja, vi måste ha fler hallar för att fortsätta öka publiktillströmningen. Erfarenheterna hittills styrker det fullt ut, och hallar kommer ge oss en yngre och mer blandad publik.

Ni har aviserat att det ska komma krav på hallar för att få spela i elitserien. Finns det en risk med det?

- Ja, det gör det. Först ska vi väldigt noga undersöka hur läget ser ut när det gäller hallar. Men visst finns det risk att något lag kommer i kläm.

Hur ser du på att det sportsliga underordnas att en klubb har en hall?

- Jag tycker inte att det är konstigare än när man för några år sedan gick ut och krävde konstfruset. Med hallar kommer alla spela under samma förutsättningar, och det är väl ett rimligt - och sportsligt - krav.

Varför tackade du ja till att bli bandyordförande för snart två år sedan?

- Jag blev engagerad för att vända utvecklingen, och det kändes väldigt spännande. Dessutom har jag spelat bandy fram till 20-årsåldern. På den tiden var det inte så jäkla organiserat, huvuddelen var att man träffades på grusplanen bakom Eriksdalshallen och delade upp.

Vad är ditt största bidrag till bandy-Sverige under de här åren?

- Det får du fråga någon annan om, det ska inte jag uttala mig om.

Hur långsiktigt ser du på ditt uppdrag inom bandyn?

- Jag skulle gärna vilja vara med och kanske avrunda med den här fantastiska tillställningen på nationalarenan.

Vad är din vision av svensk bandy om tio år?

- Vi har en "Vision 2017" som bland annat handlar om att vi ska ha fler hallar och förekomma mer i tv. Dessutom måste vi utöka bandyn i storstadregionerna, det är där människor finns. Ett elitlag i Göteborg, ett i Malmö och ytterligare ett i Stockholm vore inte fel tycker jag. Men då får jag på pälsen från bruksorterna.

Har du förståelse för det?

- Jag kan förstå deras oro och indignation, men ser man till bandyn som helhet så behövs fler storstadslag.

Det för oss in på vårens följetong: SM-final i Uppsala eller Göteborg?

- Vi hade långt gångna diskussioner med Göteborg, men vi tvingades skjuta på beslutet. Nu får vi ta ställning till de två nästkommande åren den 14 juni. De fördelar som Göteborg har är förutom att utveckla bandyn att de är väldigt duktiga på events. Jag tror att vi skulle kunna lära oss mycket av att jobba med dem.

Det låter som att du inte ogärna ser finaler i Göteborg snart.

- Nej, jag tror inte att det skulle vara dumt om det blev ett sånt beslut.

Så hur oroliga ska Uppsalaborna vara för att få behålla "sin" bandyfinal?

- Man kan säga att ingenting är givet.

Är det här en prestigefråga för dig?

- Nej, det är ingen prestige i det, men det är viktigt att det finns mer än en intressent.

Har Uppsala blivit bättre av konkurrensen från Göteborg?

- Jag tycker att Uppsala har ställt upp på ett bra sätt, och tillgodosett de kortsiktiga önskemål vi har haft kring hur bandyfinalen ska utvecklas. Däremot blev vi för många år sedan utlovade en satsning kring arenan, en satsning som fortfarande står skrivet i stjärnorna.

Men när väl nationalarenan är färdig så försvinner ändå finalen från Uppsala?

- Ja, det har jag sagt tydligt till alla, och där uppfattar jag att jag har backning. När nationalarenan är färdig så är det den naturliga placeringen för bandyfinalen.

Utöver alla dina andra uppdrag så har du också skrivit en deckare, "Dödlig exit". Hur kom det sig?

- Jag skriver ihop med Jesper Kärrbrink. Vi jobbade ihop tidigare och höll rätt många föreläsningar, sedan samlade vi ihop våra tankar i en bok som heter "Den digitala utvecklingen". Vi tyckte det var kul att skriva, och bestämde oss för att skriva en deckare tillsammans. Sedan var det en otrolig möjlighet att någon också ville göra långfilm av boken.

Finns planer på en uppföljare?

- Ja, vi fick blodad tand. Det ligger en bok till hos förlaget, den har inget namn än men utspelar sig också i finansvärlden.

Vad är mest spännande: er deckare eller en bandyfinal på Studenternas?

- Man kan säga att mycket av dramatiken påminner om en bandyfinal med Hammarby inblandat.

På vilket sätt?

- Man tror länge att det ska gå bra, men till slut går allt åt helvete och ingen förstår riktigt varför.

FAKTA

Håkan Ramsin

Ålder: 62

Bor: Lidingö

Familj: skild, tre barn.

Aktuell som: ordförande i Svenska bandyförbundet. Dessutom delägare i riskkapitalbolaget Provider Venture, och utöver det ordförande i flera bolag.

Läser: "Naturligtvis en hel del deckare, gärna en del amerikanska. Men också skönlitteratur."

Ser på tv: "Rätt lite. Det jag ser på tv är sport till 90 procent, fotboll ser jag rätt mycket."

Äter: "Jag var på restaurang Fredsgatan 12 häromdagen där det var sådan där matlagning som jag trodde hade dött ut för länge sedan - man får en piggvar på två kvadratcentimeter, lite mousse och en jävla ärta. Då föredrar jag matglada restauranger, rejält och med goda råvaror. Gärna husmanskost, Laxpudding med skirat smör från Melanders fisk är inte dumt."

Favoritresmål: "New York"

Bästa bandyminne: "När jag gick på Eriksdalsskolan och eleverna slog lärarna i den årliga matchen. Som högerytter, som det hette då, åkte jag ifrån alla - ibland även bollen."

AIK eller Nässjö? Där passar jag, jag vet inte tillräckligt mycket.

Saik eller Edsbyn? Där har jag en uppfattning, jag vet inte om jag får ha det som ordförande, men det har jag ändå. Jag säger Sandviken, jag tycker att de har varit grymt duktiga i år."



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!