Cykel - en sport på väg framåt
CYKEL. Opumpade däck, hoppande kedjor och punktering.Dopning, förlorade talanger och dålig ekonomi. Det är en hård värld för cykelsporten i Sverige.Ändå söker sig fler och fler cyklister till Upplandsklubbarna.
Foto: Staffan Claesson
Båda klubbarna har landsvägscykling liksom mountainbike på schemat. Och det är med mountainbike många börjar, för att sedan gå över till landsvägscykel.
- Alla ungdomar har ju en mountainbike, det är det som gör att cykel har så stor potential, säger UCK:s ordförande Göran Mattsson.
Även CK Uni:s ordförande och tränare Joachim Englesson ser mountainbiken som inkörsporten för unga talanger.
- Clara Säll är ett jättefint exempel på en egenproducerad talang som, precis som många andra, började med mountainbike.
Landsvägscykel körs, precis som det låter, på landsväg medan mountainbike körs i skogen och är mer teknikkrävande. Och även om båda kan verka som ensamsporter är så inte fallet.
- I mountainbike har man inte nytta av sina lagkompisar och är mycket mer ensam än på landsväg, säger Englesson och Mattsson håller med.
- De flesta tror att landsvägscykel är en sport för ensamvargar, men det är egentligen en lagsport med mycket taktik inblandat, det är det som gör det så speciellt.
I Uppland finns det runt 13 cykelklubbar, CK Uni är en av de största och firar 100 år i år. Klubben har 140 medlemmar varav tre stycken på elitnivå. Två år äldre UCK har över dubbelt så många medlemmar och uppemot 20 stycken elitcyklister. Och medlemsantalet för klubbarna är inte på väg ner - tvärtom.
- Under 2005 fick vi mycket mer frågor utifrån och 2006 kom många nya medlemmar till klubben. Vi har också fått en bättre spridning bland medlemmarna, säger Englesson.
Det är främst bland motionärerna som intresset växer. Den skonsamma träningen som cykel ger tillsammans med ökad mediebevakning kan vara några anledningar.
Men även om CK Uni och UCK värnar om, och till stor del utgörs av motionärer, är elitverksamheten också viktigt. Inte minst för att yngre förmågor ska få upp ögonen för sporten, vilket inte alltid är det lättaste.
- Det är svårt för konditionsidrotter över huvudtaget att locka till sig yngre, de flesta går ju till innebandy och datorspel, säger Göran Mattsson.
Ekonomin för båda klubbarna är, precis som med många andra mindre sporter, ansträngd. Det är svårt att få sponsorer och svårt att locka till sig medlemmar. När det dessutom finns flera klubbar i samma stad kan man tänka sig att konkurrensen mellan dem är stor, men så är inte fallet i Uppsala.
- På tävlingsbanan är vi konkurrenter men inte utanför. Jag tycker att det är jättebra och utvecklande att det finns en till klubb i stan, det håller bågen spänd och ser till att man inte slappnar av, säger Englesson.
Dopning har varit ett omdiskuterat kapitel inom cykelsporten de senaste åren. Men kontrollerna är många och fallen i Sverige få.
- Det finns ingen annan sport som har så mycket kontroller som cykelsporten, det tror jag inte att folk vet. Dessutom finns det inget dopningsfall inom amatörsporten i Sverige, säger Mattsson.
Trots dopning, dålig ekonomi och förlorade talanger till andra idrotter är det ingen risk att cykelsporten i Uppsala och Uppland dör ut än på ett tag.
- Uppsala är och har alltid varit en cykelstad, och det kommer den fortsätta att vara. Jag tror absolut att det finns en ljus framtid för cykeln, avslutar Mattson.
FAKTA
CK Uni:
Medlemmar: 140
Elitcyklister: 3
Grundades: 1908
UCK:
Medlemmar: 320
Elitcyklister: 20
Grundades: 1906
CK Uni:
Medlemmar: 140
Elitcyklister: 3
Grundades: 1908
UCK:
Medlemmar: 320
Elitcyklister: 20
Grundades: 1906
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!