De tränar för att bli bäst i drill

DRILL. - Stressa inte! Bak med foten! Sträck på er!Tränaren Alexandra Eriksson ropar ut till tjejerna i laget, medan de gör sitt program. Det är det här programmet de ska tävla med i mars. Då är det regionsmästerskap i sportsdrill.

Sport2007-02-08 11:00
Det är onsdag kväll och Sigtuna Drill har träning i Sätunaskolans sporthall. De fyra tjejerna tillhör den yngsta gruppen. De är 11-12 år och har drillat i två år. Med undantag från Linette Wennersten, som började för ett år sedan.
- Jag ville inte gå på gymnastik längre. Jag ville göra något som inte alla håller på med, säger hon försiktigt.
Linette har sitt långa blonda hår ordentligt uppsatt i en tofs. Att hon valde drill är nog ingen slump. Det liknar gymnastiken men är ovanligare. Ja, så ovanligt att det nästan aldrig är någon som vet vad det är.
- Innan jag började visste jag inte heller vad det var. Mamma ringde och sen fick vi komma och titta när Alexandra hade träning med sin grupp, säger Linette.

Linette började och sedan dess är det bara drill som gäller.
- Det var som att det var min grej. Jag började så fort jag fick staven i handen, säger hon stolt.
Och Linette har bestämt sig. Det är drill hon vill hålla på med.
- Jag vill komma långt. Jag satsar på den, säger hon målmedvetet.
Linettes grupp tränar två gånger i veckan, men hon själv och lagkompisen Christine Högkvist ska också tävla i duett, så de får träna en dag extra i veckan.
Och träning krävs, för det är mycket de ska behärska. Inte bara alla moment med staven. I programmet är dansstegen och hjulningarna minst lika viktiga.
Om en månad är det dags för tävling. Det blir Linette och Christines debut i duettklassen. Dräkterna de ska ha då kommer från Linettes systers gymnastiklag.
- Men ärmarna är glidiga så vi måste spraya dem med hårspray. Annars glider staven när man rullar den på armarna.

För laget blir det däremot inte debut. De har tävlat en gång förut, men ändå är det lite nervöst.
- Jag hoppas att vi får en bra placering, säger Linette.
För lagkompisen Maja Olofsson är dock inte resultatet lika viktigt.
- Det är kul om det går bra men det viktigaste är att man har roligt, säger hon.
SPORTSDRILL
Sportsdrill - eller tävlingsdrill - är dans och gymnastik med stav som redskap, ungefär som rytmisk gymnastik.
Det finns tre tävlingsklasser: solo, duett (par) och team. Både killar och tjejer kan tävla.
Varannat år anordnas VM och åren däremellan anordnas EM. I år kommer EM hållas i Holland. Då kommer Sverige att delta för första gången.
I Sverige finns det SM, kvaltävlingar till SM, RM (regionsmästerskap), och ett antal mindre tävlingar.


Så går det till
Varje solist/duett/team utför ett program till en i förväg vald musik, till exempel filmmusik eller musikal.
Musiken är olika lång beroende på vilken klass du är med i.
Tävlingsprogrammet är koreograferat och inövat på förhand och ska innehålla moment ur tre huvudgrupper, rolls (rulla staven på kroppen, t.ex. på nacken eller armbågarna), aerials (till exempel kasta upp staven, hjula, och sedan ta) samt contact material (olika serier av moment där man håller i staven hela tiden, med undantag för små låga kast).

Bedömning
En tävling bedöms av tre till fem domare, där en är huvuddomare.
Domarna tittar på svårighetsgrad och teknik, i både stavteknik, dansteknik och gymnastiska moment. De bedömer också koreografin och är det flera, som i team och duett, tittar de även på om drillarna är samspelta.
I team- och duettklasserna ges poäng på en skala mellan 0 och 100. När varje domare har satt sin poäng räknar man ut genomsnittet. Det kallas grundpoäng. I solo sätts poäng mellan 0 och 10, men den räknas sedan om så att den tävlande får en grundpoäng på mellan 0 och 100.
Från grundpoängen görs till sist avdrag. Man får t.ex. 0,5 poäng avdrag per "tapp" (varje gång man tappar staven). Grundsumma - avdrag = slutsumma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!