"Det gäller att våga göra något"

Linnéa Claeson vet hur jargongen och machokulturen inom idrottens värld kan se ut. Det vill hon ändra på. UNT satte sig ner med henne för att reda ut vad som bör göras.

Foto: Pontus Stark

Sport2018-11-06 15:20

2500 personer hade samlats i IFU Arena i Uppsala. På plats var grundarna av Locker room talk – en organisation som vill förändra attityden killar har i omklädningsrummet. Dessutom föreläste dragplåstret Linnéa Claeson.

– De behövde en tjej som snackar om det här på det sättet jag gör. Därför är jag här. Det är roligt att det kommer mycket folk och vi behöver verkligen snacka om de här grejerna på ett enkelt och rakt sätt, säger Claeson.

Locker room talk arbetar med jämställdhet och schyssta attityder mot snacket i omklädningsrummet i ett förebyggande syfte. Det gör man bland annat genom att besöka olika lag för att prata om dessa saker i samband med träning.

– Det är viktigt att sådana här projekt finns så att samtalen påbörjas. För det här är just bara en början. Det alla måste göra sedan är att snacka vidare i omklädningsrummen och att våga säga ifrån när det behövs. Det gäller, bland annat, att som ledare våga kliva in och ha värdegrundssamtal, säger Linnéa Claeson.

Linnéa Claeson gjorde sig känd för den breda allmänheten genom Instagramkontot ”assholesonline” där hon synliggör hat och sexuella trakasserier på nätet genom att bemöta det med humor. Hon har spelat handboll på elitnivå men idag har hon lagt den karriären åt sidan för att satsa helhjärtat på sin andra karriär.

– Jag jobbar med mänskliga rättigheter som aktivist. Jag skriver väldigt mycket både i Aftonbladets kolumn och i mina egna sociala medier samtidigt som jag föreläser och håller tal. Jag har besökt alltifrån skolor och fritidsgårdar till EU-kommisionen.

Den före detta handbollsspelaren räds inte det pinsamma.

– I dag kommer jag att prata ganska mycket om porr, säger Linnéa Claeson någon timme innan hon kliver upp på scenen.

Varför?

– Därför att det inte är någon som gör det och det är väldigt viktigt att vi gör det. Generellt vill jag prata om samtycke, sexuella övergrepp, känslor och normer. Jag vill öppna upp så att folk börjar tänka på och prata om de sakerna mer och då tror jag att porren är ganska bra för att det är så himla tabu att prata om.

Fnisset sprider sig bland publiken när hon ber dem som har tittat på porr att räcka upp handen. Därefter berättar hon bland annat om porrindustrin och hur den färgar vår bild av hur en kvinna och en man ska vara.

Hur påverkar porren snacket i omklädningsrummet?

– Det påverkar överallt men det blir ofta extremt i sportsammanhang – jag om någon vet ju det. Det blir ofta sexism,rasism eller att man pratar om HBTQ-personer på ett visst sätt. Mycket av den jargongen finns och cementeras i porren.

Vad har du själv för erfarenheter från sportens värld?

– Jag har hört allt känns det som, säger Claeson och skrattar.

– Jag har gått i idrottsklass med 33 hockeykillar och är både bekant med omklädningsrumssnack och skitsnack. Det har varit alltifrån sexism, hat, skämt på andras bekostnad och att trycka ner minoriteter samtidigt som man hävdar sig själv. I grunden handlar det nog om en osäkerhet eller respektlöshet hos dem som gör det.

Vad kan man göra för att motverka den här typen av snack?

– Jag tycker att civilkurage är bland det viktigaste som finns. Det gäller att våga göra något och vara den som agerar. Oavsett om man gör det framför andra eller kommer efteråt och säger något, eller går till en ledare och rapporterar om vad som hänt. Att vara den som står upp är så otroligt värdefullt. Vi behöver mer av det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!