”Upplands Fotbollsförbund har en organisation som bygger på människor som varit anställda där väldigt länge. /---/ I dag är det medelålders Svenssonmän på väldigt många positioner inom Uppsalafotbollen. Det är många som har varit med länge och som har flera hattar. Distriktslagsverksamhet, akademiverksamhet och skolverksamhet. Var finns olikheterna, mångfalden? Det som driver en organisation framåt! Som skapar nytänkande och utveckling”.
Så här beskrevs Upplands fotbollförbund (UFF) av Christina Tham i söndagens gästkrönika i UNT. Kanslichefen Anders Winberg vill inte gå i svaromål med Tham, men han känner att folk kan få en felaktig bild av hur Upplands fotbollförbund arbetar. Därför väljer han att bemöta inlägget.
– För det första är det viktigt att påpeka att vi inte bara jobbar i Uppsala, utan i hela Uppland. Från Tierp i norr till Sigtuna i söder och från Norrtälje i öst till Heby i väst. Vi är det sjunde största distriktet i Sverige och har 133 föreningar vara drygt hundra bedriver ungdomsfotboll, säger Anders Winberg.
Angående att UFF bara består av ”medelålders Svenssonmän” är något som är direkt felaktigt enligt Winberg.
– Bland annat är tre av sju i styrelsen kvinnor, som väljs av klubbarna på årsmötet var år. Ser man till mångfald finns flera domare och en person i domarutskottet om man med mångfald menar personer med utländsk bakgrund. Vi jobbar mycket med de här frågorna, säger han.
En annan kritik var att man ”misslyckas år efter år, utan att de själva eller någon annan kritiskt granskar och rannsakar verksamheten”.
– Vi jobbar ständig med utveckling. Just nu håller vi på med en utredning om att göra om ungdomsserierna efter vad som är bäst enligt modern forskning, och vad som är brukligt i övriga Europa. Angående talangutveckling så kan det bli så att vi kommer att ha ett P17- och F17-lag på distriktsnivå framöver. Och apropå talanger ska man komma ihåg att vi har haft bra resultat på flicksidan de senaste åren, säger Anders Winberg.