Friskolorna fick rätt mot kommunen

Uppsala kan tvingas betala miljonbelopp till stadens friskolor om den kommunala skolbudgeten går med minus. Det står klart efter en dom i förvaltningsrätten.

Caroline Hoffstedt (S). Kunskapsskolan kräver kommunen på drygt 3 miljoner kronor.

Caroline Hoffstedt (S). Kunskapsskolan kräver kommunen på drygt 3 miljoner kronor.

Foto: UNT

Sport2018-07-19 08:17

Åtta av Uppsalas friskolor anser att ett underskott i skolbudgeten i praktiken innebär att de kommunala skolorna får ett extra ekonomiskt tillskott. Eftersom det råder konkurrens på skolmarknaden ska friskolor och kommunala skolor behandlas lika. Det innebär att ersättningen per elev, skolpengen, ska vara densamma för alla skolor, och det är kostnaderna för den kommunala skolan som ligger till grund för ersättningen.

Friskolorna kräver 16 miljoner kronor mer i skolpeng för åren 2012 till 2014 då de kommunala skolbudgetarna sammantaget gick över 160 miljoner kronor back.

Kommunen säger dock nej. Friskolorna har överklagat till förvaltningsrätten som nu avgjort frågan. Rättens utslag är klart: kommunens underskott ska betraktas som extra pengar till skolorna och då ska friskolorna också kompenseras, i enlighet med lagens krav på likabehandling.

Uppsala kommun ger sig dock inte, trots att flera domar på olika håll i landet landat i samma slutsats.

– Vi anser att den här frågan måste prövas principiellt och vi har fått anstånd med en ansökan om prövningstillstånd i Kammarrätten till slutet av augusti. Vi måste få klarhet i det här så vi vet hur vi ska planera vår verksamhet i framtiden, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Rätten anser inte att ni kunnat visa hur underskotten på 160 miljoner hanterats och att de då ska ses som ett resurstillskott. Stämmer inte det?

– Vi har haft en tydlig plan för våra underskott som vi har genomfört under de här åren. Nu har vi i stort sett en budget i balans. Att hävda att underskotten skulle innebära en kvalitetshöjning för de kommunala skolorna stämmer inte, säger hon.

Hon anser inte heller att förvaltningsrätten tagit hänsyn till att kommunen har ett långsiktigt ansvar för att ta hand om alla elever oavsett elevkullarnas förutsättningar och storlek.

– Det gör att vi måste ha en flexibilitet när det gäller lokaler och andra resurser och det kan orsaka underskott i vår budget. Friskolor har inte samma krav. Inom grundskolan har vi överskott i verksamheten idag. Innebär det att vi ska kräva pengar tillbaka av friskolorna då, frågar Caroline Hoffstedt sig.

Kristdemokraterna vill att kommunen tar fram riktlinjer för hur skolpeng ska beräknas när skolan gör underskott.

– Vi har med stöd av övriga allianspartier tidigare föreslagit att utbildningsnämnden tillsammans med friskolorna tar fram principer för hur skolpengen ska beräknas, säger ledamoten Martin Wisell (KD).

Han är kritisk till att de rödgröna går vidare med en överklagan till kammarrätten.

– Har man inte mer argument än tidigare är det knappast lönt. Nu kör man bara på.

Kraven från friskolorna härrör också från tiden alliansen hade makten. Varför tog ni inte fram regler då?

– Just därför tycker vi det är viktigt med att vi får regler i dag, säger Martin Wisell.

Utbildningsnämnden har reserverat pengar i budgeten för 2016 för att kunna betala friskolorna kompensation ifall kammarrätten kommer till samma slutsats som förvaltningsrätten.

Fakta sexton miljoner i krav

Så mycket vill friskolorna ha från kommunen i kompensation.

Victum Utveckling AB: 2 030 870 kronor.

Livets ords kristna skola: 2 238 012 kronor.

Hagströmska Gymnasiet AB: 976 543 kronor.

Yrkesplugget i Sverige AB: 1 964 526 kronor.

Kunskapsskolan i Sverige AB: 3 010 372 kronor.

Praktiska Sverige AB: 4 536 568 kronor.

Lärande i Sverige AB: 1 716 977 kronor.

IT-gymnasiet i Sverige AB: Har inte preciserat ett belopp.

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!