I rapporten Vem håller i klubban? som är framtagen av Centrum för Idrottsforskning, CIF, och där över 6 000 föreningar i landet svarat på en enkät visar resultatet att 63 procent av styrelseledamöterna är män men på den viktigaste posten är dominansen än större – drygt 75 procent av ordförandena är män. Kvinnors representation i styrelser finns främst på andra positioner. Som kassör eller sekreterare.
I Uppsala är exemplen många på där det är en kvinna som håller i ordförandeklubban. Som i Sirius fotboll där Ulrika Moström Ågren sedan fyra år tillbaka är högst upp i hierarkin för stans bästa herrfotbollsklubb.
Likadant på damsidan. Linda Zillén har förutom en kort period varit den som haft huvudansvaret i IK Uppsala Fotboll sedan bildandet 2016. Uppsalas och Upplands största handbollsklubb, Uppsala HK, har Charlotta Wolgast Wallman som ordförande och en av landets och världens största orienteringsklubbar, OK Linné, har Helena Grennberg på den tyngsta posten. Sveriges största gymnastik- och cheerleadingförening, GCF Uppsala med nära 4 500 medlemmar, är ytterligare en klubb i stan med en kvinna högst upp i form av Nadia Edström.
Såväl Uppsalas Basket dam (Sonja Entzenberg) som Uppsala Basket herr/ungdom (Sara Taflin) har kvinnligt styre.
Och tittar vi till de som styr idrotten politiskt i Uppsala kommun är de tre toppnamnen samtliga kvinnor. Karolin Lundström (V) är ordförande, Maria Patel (S) är förste vice ordförande och Madeleine Andersson (M) är andra vice i idrotts- och fritidsnämnden, IFN.
Exemplen är många.
– Det går åt rätt håll, i föreningsliv och näringsliv, och fler kvinnor tar sig fram. Med all rätta, vi är ju lika kompetenta. Sen är det ännu inte helt jämställt, det är fortfarande en resa att göra, säger Sara Taflin.
– Det är ingen jättestor grej egentligen. Är det en bra styrelse med tydliga ansvarsfördelningar behöver det inte vara svårt. Det handlar om att se alla, säger Helena Grennberg, som alltså basar i OK Linné som har runt 1 000 medlemmar, om att leda en stor idéell organisation.
– I orienterings-Uppland är min magkänsla att det börjar vara lika många kvinnor som män som är ordförande och på distriktsnivå har vi sen två år tillbaka en kvinna som ordförande.
Efter att tidigare ha varit vice ordförande tog Helena Grennberg ett kliv upp då hennes föregångaren tvingades hoppa av.
– Ordförandeskapet är förhållandevis okomplicerat jämför med annat som att ha bra kunskap inom idrotten, justera kartor och lägga banor. Ribban för att göra såna saker är nog högre för de som inte varit med tidigare. Men lyckas man rekrytera personer på mindre uppdrag bygger man självförtroende och självkänsla.
Hon hade första ledaruppdraget som 15-åring uppe i Luleå. Efter att ha fått förtroendet att vara hjälpledare i en nybörjargrupp uppmuntrades till fortsatt utbildning berättar hon.
Det är tydligt att det kan skilja sig mycket från idrott till idrott. Som exempel är kvinnor på maktpositioner i klubbarna som verkar i svensk fotbolls herrelit få. Men Ulrika Moström Ågren har snart gjort fyra år som ordförande i Uppsalas publikstarkaste klubb, Sirius fotboll. Hon hade styrelseerfarenhet från Stadsmissionen och erfarenhet som ordförande i en insamlingsfond. Hon har också gått en utbildning hos Styrelseakademien.
– Jag visste vad jag gav mig in i. Det är ett stort ansvar, det ska man vara medveten om.
Men att hon skulle erbjudas uppdraget som ordförande i Sirius fotboll gjorde henne ändå förvånad.
– Jag kan varken fotboll eller föreningsliv. Men då var det valberedningen som såg det som viktigt att få en ledare för styrelseteamet för att nyttja alla kompetenser, att det inte bara är en person som syns och frontar jämt. Det viktiga var att leda hela styrelsen, det var uppdraget från valberedningen till mig. Jag är ganska noga när jag pratar med våra ledamöter att man inte sitter i en styrelse utan att man arbetar. Man ska inte komma till styrelsemötet och sitta av tiden. Man ska var aktiv och vara påläst och se att man har det här ansvaret.
Hon pratar om bredden i styrelsen. Hon har ledarkompetensen, en annan är jurist, en tredje är ekonom. Det finns också en tidigare fotbollsspelare och en kommer från supporterledet.
Vad tror du hindrar andra kvinnor från att ta plats i styrelser?
– Jag tror att valberedningarna har ett stort ansvar och det första man ska ha är jämställda valberedningar. Vi har uttalat att ska ha en jämställd styrelse.
Ulrika Moström Ågren ger en bild över hur ovanligt det är med kvinnor på topposter inom det svenska elitfotbollen på herrsidan.
– I SEF (Svensk Elitfoboll)-kollektivet är det 32 klubbar. Under första året var jag ensam kvinna. Och då är det både orföranden och klubbchefer som närvara på träffarna. Sen blev en kvinna klubbchef i Värnamo och nu är det en tillförordnande ordförande i IFK Göteborg. Senast var vi två kvinnor i rummet.
– Jag har ju verkligen blivit välkomnad och inte varit utanför på något sätt men det är intressant med att när det är en kvinna till där söker man sig dit.
Hon hoppas att hon i sin position kan göra att andra kvinnor hamnar i styrelser och på styrande poster.
– Jag hoppas att det öppnar ögonen för valberedningar och att man kan se sig som en förebild som andra kvinnor, yngre kvinnor, kan titta på. Jag har två döttrar och de är stolta, säger Moström Ågren.
I Elitfotboll Dam, EFD, ser det lite annorlunda ut jämfört med i SEF. Linda Zillén vet för hon har varit en del av toppfotbollen länge. Nu gör hon det nionde året som ordförande i Uppsala Fotboll. Hon klev av ett kort tag men var snart tillbaka.
– Jag kom ju inte loss så länge. Bara några månader, säger hon och skrattar.
För henne handlar hennes engagemang i mångt och mycket av att hon anser att verksamheten som föreningen bedriver är så pass viktig.
– Vi har sett behovet av att den här typen av verksamhet även ska få finnas av flickor och damer och som är en självklarhet för pojkar/ herr. För mig är drivkraften att det här får finnas för tjejer. Det är en jämställdhetsfråga. Man ska inte behöva fajtas om platser i Stockholms storklubbar. De ska erbjudas möjligheter här hemma. Och jag brukar tänka att varit med och sett till att det har funnits. Även om det är supersvårt ekonomiskt tror jag att det är viktigt för spelarna som har den här miljön att utvecklas i, en språngbräda ut i Sverige och utomlands.
– Det är många år jag tänkt att jag ska ta upp golfen igen, men det är omöjligt.
Varför tror du det är svårare att locka kvinnor än män till styrelser?
– Klassiska grejer. Som att kvinnor förväntas göra mer i hemmet och därför tar man sig inte tid att engagera sig.
Sara Taflin spelade basket under hela uppväxten i Jämtland och nådde allsvensk nivå som spelare. I Uppsala började hon med att träna sin dotters lag när de var sju år upp till de blev 15.
– Basket ligger mig väldigt varmt om hjärtat och föreningsidrott är fantastiskt. Det kräver ett stort engagemang från föräldrar och andra och det är allt svårare att få folk att engagera sig ideellt men jag brinner för det och tycker det är fantastiskt.
Sedan i november är hon ordförande i Uppsala Basket, herr- och ungdomsdelen, efter att ha fått förtroendet om en plats i styrelsen endast ett år tidigare.
– Det var fantastiskt fint att få frågan efter bara ett år, säger hon.
Till vardags är Sara Taflin skolchef. Hon tänkte inte att hon saknade kompetensen att vara högst upp i hierarkin mer på att det kräver sin tid att vara ordförande i en stor förening.
– Klart att jag liksom många andra tänker på tiden men vi har en otroligt bra och hårt arbetade styrelse i Uppsala basket och övriga sa att vi skulle hjälpas åt och att de skulle backa mig. Det är många som tar ett stort ansvar.
Hon verkar inte ha ångrat sig att hon hoppat på uppdraget.
– Vi har en fantastisk känsla just nu. Ett herrlag med spännande spelidé och ett damlag som är jätteduktigt. Det är många förebilder så ungdomssektionen där under kokar. Väldigt roligt. Det känns som uppsving och jag känner stor stolthet.
Spelar det någon roll om det är en manlig eller kvinnlig ordförande tror du?
– Nej, det tror jag inte. Det handlar om engagemang och är som vilken ledarroll som helst. Kön är inte det viktigaste utan kompetens och engagemang.
Styrelsen består av sex män och fyra kvinnor.
Hur viktigt är det med jämställdheten?
– Det är viktigt. Vi jobbar med jämställd sponsring vilket är en viktig del för oss. Det är inte så att vi jobbar med kvotering utan det handlar om rätt kompetens men jag tror att det är bra med en styrelse med olika åldrar och med en mångfald, säger Sara Taflin.
Helena Grennberg ser ytterligare en prövning som det kan behövas jobbas med.
– Nästa utmaning är att få yngre att utmana sig ideellt, säger hon.
Ser du det som en större utmaning?
– Ja. Jag tror att det kommer bli om inte ideella rörelsens död så en utmaning. Det här är ju så roligt att vi kanske är proppen som inte släpper fram, eller förstår att vi behöver peka på, de yngre och säga att vi vill att ni gör det här.