Hon har tyngsta politiska idrottsuppdraget

Rollerna hon haft inom föreningslivet är många. Det bidrog till att Karolin Lundström (V) också vågade tacka ja till det tyngsta politiska idrottsuppdraget i Uppsala.

Karolin Lundström (V).

Karolin Lundström (V).

Foto: Marcus Mylläri

Sport2025-03-21 19:00

– Jag hade nog aldrig tackat ja om det här var mitt första uppdrag. Jag hade varit för osäker och för orutinerad och tackat nej. Tänkt att jag inte kunde inte levt upp till förväntningarna, säger Karolin Lundström om att bli ordförande för idrotts- och fritidsnämnden, IFN, i Uppsala kommun.

Men hon hade alltså haft ledande uppdrag, inte minst inom föreningslivet, både inom idrotten och utanför den. Som revisor, styrelseledamot och ordförande. Hon har även studiecirkelledare på sitt cv.

Hon beskriver sig som föreningsmänniska och vägen in där var lite utstakad.

– Det är klassiskt med att ha haft en pappa som varit ordförande i båtklubben och simklubben. Att vara föreningsaktiv kom med uppväxten, säger hon.

undefined
Karolin Lundström, Leif Glantz och Erik Pelling under en presskonferensen för Gränby simhall.

Efter att ha suttit i IFN även den förra mandatperioden efterträdde hon efter senaste valet (tillträdde 1 januari 2023) Maria Patel (S) som ordförande. Hon "ansvarar för en halv miljard".

– Ibland utvecklas man av att göra saker man inte gjort förut, säger hon och pratar om en viktig och stimulerande uppgift, att få vara med och skapa så bra förutsättningar som möjligt för idrottslivet.

– Det är ett så oerhört viktigt område och att vi tar kliv i rätt riktning för att nå fler. Ska vi bara nå de vi i alla år har nått eller även nå ovana grupper, som inte är vana vid föreningsliv? Vi vill ju låta fler ta del av den fantastisk sektorn. Vi är en sån stor kommun och så rika möjligheter. Man kan välja mellan i princip allt. Handlar om att få folk att hitta dit och bli mottagna på ett bra sätt.

undefined
Karolin Lundström födelsedagsfirande 40 år 2017 bland annat genom att fotograferas av UNT.

I idrottens föreningsliv har det historiskt suttit mest män på ledande positioner. Karolin Lundström leder en jämställd nämnd där de 13 ordinarie ledamöterna består av sex kvinnor och sju män. I de ledande positionerna är det dock bara kvinnor. Maria Patel är 1:e vice ordförande och Madeleine Andersson (M) från oppositionen är 2:e vice ordförande. 

Tror du att det märks något i nämndens arbete att det är kvinnor är i toppen?

– Det får du nästan fråga någon annan. Jag tror att det finns en risk för manlig dominans om man inte har en ordförande som är medveten om härskartekniker. Min uppgift är att mötet flyter på i en bra ordning och i bra samtalston. Och det beror nog inte på kön utan medvetenhet. 

Behöver kvinnor släppas fram eller ta för sig mer?

– Både och. Det är många pigga män som lämnat yrkeslivet och tar oerhört ansvar i våra idrottsföreningar. I stället för att bara läsa tidningar och påta i trädgården vill de bidra med sin kompetens. Utifrån de yrken män och kvinnor haft tidigare tror jag män känner att det är mer självklart, när kvinnor går i pension vill de i större utsträckning ägna sig åt annat.

– Man måste ha stöd från sin familj och om fler kvinnor ska ta på sig tyngre ansvarsposter måste partnern stödja det, att man är borta kvällstid och har ett annat engagemang vid sidan ett arbete som ger inkomst. Jag har en väldigt intresserad sambo och barn som gärna följer med på aktiviteter.

undefined
2024 utsågs Uppsala kommun till Sveriges främsta idrottskommun av sajten Sport & Affärer. I bilden håller Erik Pelling (S) i priset, som han tog emot med Karolina Lundström (V), som står till vänster. I år fick dock Uppsala se sig besegrade av Stockholm.

Mad så många olika partier representerade i samma nämnd kan man tänka att diskussionerna går höga titt som tätt men Karolin Lundström ger en liten annan bild för hur "snacket går".

– Vi är en nämnd och lojaliteten ligger i intresset för föreningsliv och folkhälsa. Oavsett partitillhörighet. Man värnar idrotten, folkhälsan och den ideella sektorn. Sen vill vi kanske lite olika i våra prioriteringar men det är bra att tycka lite olika. Det blir ofta bättre. Samarbetsklimatet är väldigt gott, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!