Bilden inifrån – jämställdhetsfrågan prioriteras inte

Jämställdheten inom den lokala idrotten går framåt, men sakta. Och frågan är inte särskilt högt upp på alla föreningars dagordningar. Den bilden ger representanter från RF-SISU Uppland.

William Lind och Pär Englund som jobbar på RF-SISU Uppland berättar om hur det ser ut med jämställdheten i de lokala idrottsföreningarna.

William Lind och Pär Englund som jobbar på RF-SISU Uppland berättar om hur det ser ut med jämställdheten i de lokala idrottsföreningarna.

Foto: Henrik Söderlund

Sport2025-03-22 05:00

På Riksidrottsmötet, idrottens högsta beslutande organ, 2017 fattades beslut om nya jämställdhetsmål. Ett av målen var att samtliga specialidrottsförbund, SF, ska ha en könsfördelning i sina styrelser om minst 60-40 i procent åt endera könet för att betecknas som jämställda. Detta mål är nu uppfyllt och har även lett till att flera SF har gett samma mål för deras distriktsförbund (SDF). En förhoppning är nu att det i sin tur ska leda till att även föreningarna ska arbeta mot samma mål.

– Man fattade beslutet efter att alla tidigare satsningar fallit platt. Man insåg att det krävdes kvoteringsåtgärder för att få till en förändring. Det målet är nu uppfyllt men det återstår att komma ned i föreningslivet, säger Pär Englund, verksamhetschef idrott och folkbildning på RF-SISU Uppland, Riksidrottsförbundets regionala kontor.

William Lind är idrottskonsulent och arbetar med statistik och uppföljning i Uppland. Han berättar att RF-SISU sedan 2018 (efter beslutet på Riksidrottsmötet) varje år skickar ut en enkät med en mängd frågor till alla föreningar. En av frågorna handlar om jämställdhet i styrelser. Från den senaste enkäten som besvarades av 255 föreningar framgick att av det totala antalet styrelseledamöter är 43,5 procent kvinnor. Sedan 2018 är det en liten ökning från 40,8 procent.

– Totalt sett är det bra och sammanfattningsvis är trenden att kvinnor ökar i styrelserna, säger Lind.

Detta har också visat sig i en undersökning UNT gjort med ett 20-tal idrottsföreningar.

Men det finns också ett men. Det skiljer sig rejält mellan föreningar. Medan vissa är väldigt kvinnodominerade är andra kraftigt mansdominerade. Antalet jämställda föreningsstyrelser är ännu i en klar minoritet. 2018 var endast 27 procent av de svarande föreningarna jämställda. Sex år senare hade siffran klättrat upp till 31 procent.

undefined
Ulrika Moström Ågren är ordförande i Sirius. Här på bild i samband med en intervju i UNT-reportern Daniel Meisels Sirius-podd Are you Sirius?

– Det pratades mycket om frågorna innan pandemin, även i företagsvärlden, och jag tror att vi hade nått längre utan pandemin. Alla utvecklingsfrågor blev då pausade för alla hade mycket mindre verksamhet. Många tappade ledare vilket blev en utmaning för många föreningar. Nu har de återhämtat sig men det har varit en period där fokus varit på att få igång verksamhet igen, säger Pär Englund.

– Vi har tagit steg men har många steg kvar. Det är en process som går sakta. Vi jobbar vidare med frågan och har förstärkt vår kunskap kring hur vi ska kunna möta föreningarna och även haft projektstöd för att jobba med frågan. Först hade vi projektet Jämställd och jämlik förening, som numera finns under stödet inkluderande förening, fortsätter verksamhetschefen.

undefined
William Lind och Pär Englund som jobbar på RF-SISU Uppland berättar om hur det ser ut med jämställdheten i de lokala idrottsföreningarna.

Folkbilda och utbilda. Det är en stor del av RF-SISU:s uppdrag. Men trots riktade insatser har man haft svårt att nå ut. Stundtals är det tungjobbat.

– Vi har försökt köra öppna föreläsningar med duktiga föreläsare men då har det kommit några enstaka, säger Englund, som berättar att förbundet lägger ned runt 1 000 utbildningstimmar per år till föreningar som "gör något" inom jämställdhet.

Just nu jobbas det med frågan i cirka 20 av de lokala föreningarna. Då ska man komma ihåg att det är ungefär 450 föreningar som söker så kallat LOK-stöd, lokalt aktivitetsstöd, för sin verksamhet.

– Det är klart man önskar att det var fler, säger Englund om det 20-tal föreningarna.

undefined
Golf är den av de större idrotterna som lokalt är den mest jämställda när det kommer till styrelsearbetet.

Idrotterna som har mest jämställda styrelser är golf, orientering, friidrott och handboll.

En nyckel till att kunna få upp andelen kvinnor i styrelserna är att lyckas få en kvinna på den översta posten. 

– Det finns exempel på att när det blivit en kvinnlig ordförande har det blivit mer jämställda styrelser. Det har då blivit mer naturligt för kvinnor att ta steget i in i styrelserna, säger Pär Englund.

Kollegan William Lind säger att man internt pratar mycket om att det är så svårt att få föreningar att jobba med jämställdhetsfrågan. Och hur mycket man ska forcera in den frågan till föreningarna. Det handlar ju samtidigt att finnas till för de frågor som föreningarna själva vill jobba med. Lind ger en bild över hur det kan vara när han gör föreningsbesök.

– När jag kommer till styrelser kommer nästan aldrig den frågan upp. Ställer man en öppen fråga kommer det mer naturligt för många att vilja fokusera på frågor som rekrytering av ledare eller aktiva. Ofta kan det dock vara så att ett jämställdhetsarbete kan leda till att det blir fler ledare och aktiva i föreningen.

Lind konstaterar att andra frågor i stället kommer upp i första hand.

– Trygghetsfrågor och värdegrundsfrågor lyfts upp oftare, säger han.

undefined
William Lind och Pär Englund på RF-SISU

Om man tittar utanför styrelsestatistiken går det att via RF-SISU:s siffror att notera andelen aktiva tjejer och kvinnor i åldern 7–25 år är 43,7 procent (2023). Andelen kvinnliga ledare i åldern 13–80 år ligger på 38,5 procent.

Hur ser det då ut med jämställdheten i RF-Sisu Upplands egen organisation?

Styrelsen i Uppsala är jämställd med tre manliga och tre kvinnliga ledamöter vid sidan av ordförande Anna Jonson.

När det kommer till organisationen i övrigt ser det lika bra ur. Personalstyrkan består av 17 kvinnor och 16 män vilket ger en könsfördelning på 52-48. Dock består ledningsgruppen av fyra män och två kvinnor.

Statistik

RF-SISU Upplands egna siffror från enkäter och register.

Total andel kvinnliga styrelsemedlemmar i Uppland:

2018: 40,8 %

2022: 42,9 %

2024: 43,5 %

Andel av Upplands föreningar med jämställda styrelser (60/40):

2018: 27 %

2022: 28 %

2024: 31 % (siffran var densamma även 2023)

Exempel på idrotter med hög andel jämställda styrelser 

(av lite större idrotter där man kan dra större slutsatser)

Golf (62,5 % av föreningarna är jämställda)
Orientering (57,1 %)
Friidrott (50 %)
Handboll (50 %)

Not: Dessa idrotter, exklusive golf, är även jämställda sett till aktiva.

Exempel på idrotter med låg andel jämställda styrelser 

(av lite större idrotter där man kan dra större slutsatser)

Motorsport (0 % av föreningarna är jämställda)
Ridsport (0 %)
Skyttesport (12,5 %)


Andel kvinnor inom olika roller enligt våra register

Ordförande: 29,7 %
Kassör: 46,4 %
Sekreterare: 50,6 %
Ledamot: 37,9 %

Andel kvinnor som aktiva, 7–25 år (vi har endast denna statistik sedan 2021)

2021: 43,9 %
2022: 43,8 %
2023: 43,7 %
 

Andel kvinnliga ledare (vi har endast denna statistik sedan 2021)

2021: 36,8 %
2022: 37,4 %
2023: 38,5 %

RF-SISU:s uppdrag

RF-SISU Uppland ska stödja, företräda, leda och samordna idrottsrörelsens gemensamma frågor regionalt och lokalt samt bidra till idrottens utveckling genom folkbildning och utbildning.

RF-SISU Uppland servar cirka 1 200 idrottsföreningar och närmare 70 olika specialidrottsdistriktsförbund i distriktet.

Källa: RF-SISU:s hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!