Oviss framtid för Upplands damfotboll

FOTBOLL. Sedan Bälinges damlag upphörde har elitfotbollen i distriktet lyst med sin frånvaro. Förra året påbörjades projektet som skulle ändra på det och ta Uppsala tillbaka till damallsvenskan, men nu vet ingen vad som händer med ”Uppsala damfotboll FF”.

Sport2011-02-17 22:00

Våren 2010 inledde Danmark, Gusk och Fyris ett samarbete på damsidan under arbetsnamnet Uppsala Damfotboll FF, med en gemensam vision att på sikt återfå ett Uppsalalag i Damallsvenskan. Det nya samarbetet skulle i första hand utmynna i en ungdomsakademi, och på sikt ett a-lag som skulle bli distriktets satsning mot damallsvenskan. Det blev ett par träningar i upptakten av akademin men nu ligger projektet på is.

I fjol gick distriktslaget för flickor-17 till final i den nationella turneringen Cup Kommunal och återväxten är god. Det saknas dock alternativ för talanger som vill satsa på absolut elitnivå.
– Uppsala har väl på sätt och vis utvecklats gentemot att vara ett producerande distrikt, där talangerna är många men tjejerna hinner antingen tröttna eller försvinna till Stockholm, eller någon annanstans, säger Danmarks tränare Gunnar Källsten.

Danmark är det lag i distriktet som befinner sig både högst och näst högst upp i seriesystemet med ett lag i division I, och ett lag i division II. Truppen är i tunnaste laget för att spela i två olika serier och klubben har, i brist på resurser och spelarmaterial att hålla igång ett tredje lag, avsagt sig sin plats i Flickallsvenskan. Därmed saknar Uppland lag på allsvensk nivå även på ungdomssidan.
– Vägen att gå, med våra ekonomiska resurser, är ju att bygga från grunden på talanger inom distriktet och vi har ett flertal spelare som tränar med oss nu, säger Gunnar Källsten. Tanken är också att få in de tjejer som var tänkta att spela i flickallsvenskan i våra två seniorlag.

Nedläggningen av Danmarks F17-lag kan dock få negativa effekter för idén om Uppsalas återtåg i damfotbollens finrum. Enligt Svenska fotbollförbundets regler är det möjligt för flicklag, i exempelvis flickallsvenskan, att med kort varsel låna in spelare från andra klubbar i området. Det enda som krävs är ett skriftligt godkännande från spelarens tränare. Gusks sportchef på damsidan, Maria Lindblad, menar att den regeln ger en chans till en förlängning av distriktslaget.
– Alla utvecklas ju olika och det är jättetufft att börja spela seniorfotboll i så tidig ålder som många tjejer gör. Att låna ihop spelare till ett gemensamt lag kräver mycket organisation, men kan möjliggöra en mjukare övergång till seniorfotbollen, säger Maria Lindblad.

Laget som nu alltså läggs ner hade på så vis kunnat utgöra en viktig del i den gemensamma satsningen på Uppsala Damfotboll FF och dess ungdomsakademi. Gunnar Källsten har haft samma vision för laget i flickallsvenskan men hänvisar till ekonomiska aspekter.
– Tanken var väl att vårt F17-lag skulle kunna fylla den funktionen men det rör sig snarare om att låna in någon enstaka spelare till varje match. Att låna ihop ett helt lag för att resa till Umeå och liknande en hel helg kräver en enorm organisation och resurser, vilket vi inte riktigt har just nu.

Maria Lindblad är något förvånad över Danmarks beslut att inte ställa upp i Flickallsvenskan.
– Vi har suttit ner i ett antal möten och den uttalade målsättningen har varit att fylla det tomrum som uppstått efter att Bälinges damlag upphörde. Som jag har betraktat det var ett lag i Flickallsvenskan en gemensam angelägenhet, men just det här beslutet har inte präglats av något samarbete, säger Maria Lindblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!