Sirius går i bräschen – nytt projekt mot psykisk ohälsa

5 000 barn och unga försöker varje år ta sitt liv i Sverige.
Nu vill organisationen Suicide Zero genom idrotten få ner den siffran – med hjälp av Sirius.
– De tar ett stort ansvar, säger Camilla Rosenkvist på Suicide Zero.

Sirius akademilag som till vardags tränar på Lötens IP är med i projektet.

Sirius akademilag som till vardags tränar på Lötens IP är med i projektet.

Foto: Henrik Söderlund

Sport2025-05-13 20:00

Sirius Fotboll är den första idrottsföreningen som börjat använda det nya materialet från Suicide Zero, ett material man kallar för ”hoppbollen”. Det utgår från projektet ”Idrottshoppet” som går ut på att genom idrottsföreningar fånga upp psykisk ohälsa.

– Materialet är självinstruerande och så är det egentligen upp till varje förening att använda det. Vi har varit ute och pratat om materialet i olika sammanhang, bland annat på Stockholms fotbollsförbund där vi presenterade det för deras klubbar. Det handlar om att sprida materialet så mycket som möjligt, säger projektledaren Camilla Rosenkvist. 

Specialdesignade bollar för fotboll, handboll och basket med olika reflektionsfrågor delas ut. Sirius har börjat använda materialet i akademin och att en etablerad allsvensk förening hoppar på är värdefullt.

– Det känns verkligen superkul och jätteviktigt. Vi hoppas verkligen att fler klubbar ska följa i deras fotspår. Sirius är en känd aktör utifrån fotbollen naturligtvis, men också utifrån att man jobbar med nattfotbollen och att man har akademin. Man tar ett stort ansvar.

Projektet går ut på att få barn och unga att prata om känslor.

– Man ska vara medveten om att den stora massan av idrottsledare inte kommer att möta suicidala barn och ungdomar. Däremot vet vi att väldigt många barn och ungdomar i dag inte mår så bra och de finns ju inom idrotten också. Här handlar det egentligen om att kunna fånga upp varningssignaler och förstå tidiga tecken. Framför allt också vikten av att skapa det här psykologiskt trygga klimatet som borgar för ett välmående. 

Vad hoppas ni nå för resultat?

– Vi vill att det här ska vara en bra baskunskap för tränare och ledare. Det är inte så att du blir fullfjädrad på något sätt, men det här är en bra grund och har man det i föreningen så blir det mycket, mycket lättare att kunna identifiera varningssignaler, säger Rosenkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!