Som UNT tidigare har berättat har svenska fotbollförbundet (SvFF) från och med nästa år infört en rad med krav för de svenska arenorna på allsvensk och superettannivå. Då Studenternas inte klarar alla kraven (en lista på 54 punkter) hoppas Sirius på att få dispens, vilket man har möjlighet att få som nykomling i tre säsonger.
Men för att få dispens kräver SvFF att klubben ”kan uppvisa en skriftlig förbindelse om pågående eller planerad nybyggnation eller ombyggnation av befintlig arena innebärande att föreningen kommer att leva upp till SvFF:s arenakrav för aktuell serie”.
– Om det krävs en avsiktsförklaring eller ett politiskt beslut om en nya arena innan seriestarten är lite oklart, säger Ola Andersson.
För att få spela på Studenternas måste det alltså till en rad med förändringar. Bland att en del om- och tillbyggnader. Men då ett av grundkraven om en uppvärmd gräsmatta inte kommer att åtgärdas, gör det att dispensen blir helt avgörande.
– Direkt efter Nyköpingsmatchen så skar firman som sköter gräset på Studenternas upp mattan och la i grus så att den ska klara vintern bättre. De kommer även att läggas på bekämpningsmedel så att det inte blir snömögel, säger Ola Andersson som hoppas att Löten ska fungera som reservarena i fall Studenternas gräs inte håller.
– Vi klarade av att spela svenska cupen där i våras och räknar med att klara det nästa år också, och då ska det väl fungera för superettan också, fortsätter Andersson.
Hur ser finansieringen ut för åtgärderna på Studenternas?
– Det är något som vi håller på att diskutera. Vi har varit hyresgäster en lång tid utan att någon större upprustning har skett, så vi får hur det slutar.
Raul Björk, ordförande i SvFF:s anläggnings-och beredningskommitté är inte lika säker på att Löten kommer att godkännas som reservarena i fall Studenternas gräsmatta inte klarar vintern.
– Om de inte uppgraderar Löten till att klara 2014-kraven så tror jag att de kommer att behöva en annan. De här kraven gäller för alla klubbar och är något som både förbundet och distrikten är överens om, säger Björk.
Vad behövs det för typ av besked kring en ny arena för att Sirius ska få dispens?
– Vi vill se ett definitivt beslut samt en tids- och finansieringsplan innan seriestarten, det är det som står i kraven.
I övrigt så befann sig Ola Andersson under gårdagen, tillsammans med en rad Uppsalapolitiker, i Kalmar för ett studiebesök på Guldfågel arena. I dag reser Uppsaladelegationen vidare till Växjö för att besöka Myresjöhus arena.
– Det handlar inte bara om att vi ska titta på arenorna, utan vi tittar även på hur klubbarna och kommunerna har finansierat byggena, säger Ola Andersson.
Sedan tidigare står det klart att huvudspåret för en ny arena vid Studenternas är en kombinerad bandy- och fotbollsarena med plats för 9 000–15 000 åskådare, som i den bästa av världar står klar 2019.