Unikt samarbete i Uppsala

SAMARBETE. Något unikt är på väg att hända i Uppsala och dess idrottsliv. Samtliga stadens stora klubbar inleder ett samarbete över föreningsgränserna för att hjälpas åt att nå nya höjder.- Elitklubbarna enas och det känns jättekul, säger initiativ­tagaren Mikael Höglund i Almtuna.

Initiativtagaren Mikael Höglund vid kanten av bordet.

Initiativtagaren Mikael Höglund vid kanten av bordet.

Foto: Pelle Johansson

Sport2009-09-02 07:00
Ensam är stark har länge varit devisen för klubbarna i Uppsala. Men det ska det alltså bli ändring på. Nu är det snarare något i stil med "tillsammans är vi starka" som ska kommuniceras.
Tanken om ett samarbete har legat och grott ett längre tag. Men det var först nyligen som tanken fick liv. Mikael Höglund kände att han inte kunde vänta längre utan tog första steget.
- Jag tog initiativet till det här för att vi ska samarbeta i stället för att motarbeta varandra. Eller motarbeta kanske inte är rätt, men vi har helt enkelt inte hjälpt varandra, berättar Mikael Höglund.

Mottagandet blev minst sagt positivt.
- Jättepositivt. Det här skulle vi ha gjort för flera år sedan, säger Håkan Ström, sponsor- och marknadsansvarig i Storvreta, som hyllar idén.

För ett par veckor sedan ägde det första mötet mellan klubbarna rum och när man träffades på tisdagen kom man överens om en rad konkreta punkter att börja jobba med. Antalet möjliga samarbetsområden är många och några gränser finns inte.
En av de viktigaste frågorna är hur man ska locka mer publik till matcherna. Lagen har sina "egna" supportrar men förhoppningen är att man ska kunna locka publik av varandra.
- Det handlar inte om att man ska ta supportrar av varandra utan att det ska bli lite av samma supporterbas. Det finns nog en stor grupp som går på det laget som går bra för tillfället, säger Fredrik Jönzén, spelare och marknads­koordinator på Uppsala Basket.

För att nå dit kommer man att jobba aktivt för att undvika matchkrockar på hemmaplan. Klubbarnas olika spelscheman ska, i möjligaste mån, sättas ihop så att matcherna går olika dagar alternativt spelas efter varandra under samma dag, till exempel under namnet Supersöndag.

Under en sådan dag ska åskådarna erbjudas möjligheten att köpa en biljett som berättigar till två eller tre matcher och kanske även få åka buss mellan arenorna.
- Vi hade den frågan uppe redan förra året och det kan bli en kul grej, säger Sirius bandys ordförande Janne Sjonemark, som säger att nya tider kräver nya lösningar.
- Världen har förändrats så mycket och vi måste öppna upp oss. Arbets- och familjeliv har förändrats något oerhört, men idrottsrörelsen har inte hunnit med. Det går inte att gå runt och fortfarande tro att bingolotter ska lösa saker och ting, säger han.

Förutom de rent konkreta utvecklingsförslagen man kommit fram till ser klubbföreträdarna en vinst i att bara ha träffas och suttit ned runt samma bord.
- Tidigare har vi ju inte ens känt igen varandra, säger Sirius bandys ordförande Janne Sjonemark.

Håkan Ström är inne på samma linje.
- Över huvud taget att vi pratar med varandra är stort, det här har ju aldrig hänt tidigare, säger han.
- Vi tränar före och efter Storvreta i Fyrishov nästan varje dag, men ändå knappt sagt hej, fyller Fredrik Jönzén i.
Sedan tidigare har ordförandena i några av klubbarna träffats och gemensamt författat ett brev till kommunen, något som UNT berättade om i våras. Diskussionerna på den nivån fortsätter parallellt.
- Då handlar det mer om övergripande strategifrågor, kontakter med kommunen, bolagisering och så vidare, säger Janne Sjonemark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!