Planteringen av vårblommor, det så kallade vårfloret, i stans parker är i full gång och under veckan har 120 urnor placerats ut på olika håll i stan. De sista sattes ut tidigt på fredagsmorgonen och under förmiddagen på S:t Eriks torg. Urnorna körs med lastbil från kommunens växthus i Kåbo till city. En lastmaskin tar dem den sista biten. Det kan bli lite trixigt att köra mellan bussar och cyklister men till slut är urnorna på plats.
– Vi började köra redan vid sextiden för att undvika den värsta trafiken, säger Bengt Pettersson som är sommarblomsansvarig.
Årets blomstertema är ljust och fräscht. Det gestaltas med blommor i ljusa färger - hyacint i vitt och rosa, förgätmigej, ranunkel i vitt och gulvitt, penséer och rosa tusenskönor.
– Vi köper in ungefär 10 000 blommor till våra urnor och lika många till markplanteringar i parkerna i centrum. Utöver det har vi själva planterat 4000 lökar som vi drivit upp, säger Bengt Pettersson.
Allt sätts dock inte ut direkt. Blommorna till Dombron och S:t Olofsbron får vänta till efter sista april. Annars blir de förstörda under valborg.
– Folk drar upp och kastar när de tittar på forsränningen. Vi har en hel del problem med skadegörelse under säsongen. Man river upp blommor eller stjäl för att plantera hemma i trädgården. Då får vi sätta nytt. Vi har köpt in extra blommor av alla sorter just för att kunna göra det, säger Bengt Pettersson.
Vårfloret är dock kort. Om en månad ersätts det av sommarflorets sommarblommor. I oktober är det dags att byta igen till höstfloret.
– Då sätter vi ljung, enbuskar och mer hösttåliga växter. Vi gör också en vinterskrud till jul som består av granris och sånt som hör den traditionen till, säger Bengt Pettersson.
Vad säger allmänheten?
– Vi får mycket positiv respons. Vi är lite sena med vårfloret i år på grund av kylan. Om vi skulle vänta ännu längre så skulle många börja undra och fråga. De saknar blommorna.
Vad är roligast med trädgårdsjobbet?
– Det är all positiv respons man får och att jobba med växterna under de olika årstiderna. Visst, det är en del stress så här års för att temperaturen ska sjunka så mycket så att blommorna skadas. Jag håller hela tiden koll på vädret. Föra året fick vi mycket köldskador, säger Bengt Pettersson.
Uppsala kommun satsar cirka tre miljoner kronor om året på blomsterprakt i parker och på gator och torg. Då ingår inte bara blommorna utan också kostnader för personal som sköter om dem, ger dem näring, jord och allt annat som en växt behöver.