Vem får åka till OS?
OS. Nu börjar OS. Men vilka är det som får vara med och tävla i Peking?UNT försöker reda ut begreppen.
Eric Moussambani fick delta i OS. Han simmade 100 meter fritt på knappa två minuter.
Foto: Scanpix
Även om det blir allt tuffare att kvalificera sig i många OS-grenar, så finns det kryphål som gör att vi kan även i Peking kan få se udda idrottare som Moussambani och Muqimyar - som får delta i OS trots att de egentligen inte uppfyller de sportsliga kraven.
Just Eric Moussambani fick tävla i Sydney tack vare ett wild card riktat till utvecklingsländer, och även inför Peking-OS har wild cards delats ut i olika grenar. Bland annat i judo, där 20 wild cards har fördelats på länder som Turkmenistan, Guam, Burkina Faso, Aruba och Amerikanska Samoa.
Det andra kryphålet finns i friidrotten. Där finns visserligen kvalgränser som måste ha klarats för att få vara med i OS - exempelvis krävs minst 2,27 (för herrar) och 1,91 (för damer) för att få tävla i höjdhopp. Men om ett land helt saknar friidrottare som har klarat någon kvalgräns över huvud taget - och därmed skulle bli utan friidrottare - så får man ändå ställa upp med en aktiv i en enda gren, trots att den aktive inte har klarat kvalgränsen.
- Den regeln finns inte i några andra OS-idrotter, säger Anders Wiggerud, sportchef i Sveriges olympiska kommitté (SOK), när UNT når honom i den svenska OS-byn i Fukuoka.
I övriga grenar gäller det alltså att ha kvalificerat sig på "riktig väg". Först och främst måste en OS-deltagare ha klarat de internationella kvalificeringsreglerna. Och reglerna för hur man kvalificerar sig till OS är nästan lika många som det finns OS-grenar.
Till exempel: I badminton är det världsrankningen som avgör för vilka som får delta, och varje land får ha tre deltagare per gren. I brottning är det däremot resultaten i VM, EM och OS-kval som avgör, och varje land får bara ha en deltagare per gren.
Att en idrottare har klarat de internationella kvalreglerna är ingen garanti för att få delta i OS. I slutänden är det upp till varje land att besluta vilka som får delta i OS.
Enligt SOK:s riktlinjer för deltagande i OS gäller att man ska man vara konkurrenskraftig för en topp 8-placering.
- Min uppfattning är att vi i Sverige ligger ganska normalt, kanske till och med att vi är ganska snälla jämfört med andra länder, säger Anders Wiggerud.
SOK:s riktlinjer togs fram 1998.
- Förut var det ännu mer generöst. Vi vill ha idrottare som gör resultat, det är inte så positivt för truppen med någon som kommer på 50:e eller 60:e plats, fortsätter Wiggerud.
De enda undantagen gör SOK när det handlar om unga talanger.
- När det gäller unga atleter på väg upp, med stigande formkurva och där vi ser potential så ändrar vi kriterierna till att vara konkurrenskraftig för ett topp 16-placering. Vi har fem sex sådana i truppen, till exempel Alexandra Engen i mountainbike, säger Wiggerud.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!