Veterinär Peter Kallings är forskningschef vid den svensk-norska Stiftelsen Hästforskning i Stockholm. Han arbetar, förutom för svensk trav-, galopp- och ridsport, även för Internationella ridsportförbundet (FEI) som dopningsspecialist. Han har lång hästmedicinsk erfarenhet och disputerade på effekter av bland annat clenbuterol på hästars prestation. Man såg inte några effekter på syreupptagningsförmåga eller prestation hos friska hästar, men han är kritisk till hur Ventoline - som Martin Johnsrud Sundby tog - används inom humanidrotten.

Det är synnerligen tveksamt att elitidrottare använder astmamediciner, i synnerhet om de inte ens har astma. Det är visat att clenbuterol har muskelhöjande effekt, den ökar muskelmassan och fettet minskar. Salbutamol tillhör samma Beta 2-stimulerare och kan därmed vara muskelbefrämjande, säger Kallings.

Som Krabbes dopning

1992 åkte den tyska sprinterdrottningen Katrin Krabbe fast i ett dopningstest med spår av clenbuterol. Medlet klassades inte som dopningsmedel då, men kom upp på WADA:s dopningslista kort senare. Krabbe stängdes av och hennes korta friidrottskarriär var över.

Av vad jag läst ville Krabbe bygga mer muskler och minska sitt kroppsfett.
Inom den utländska köttindustrin har det förekommit en hel del fusk med clenbuterol. Man har gett kalvar och grisar medlet under lång tid, köttmassan - som ju är muskler - ökar medan fettet minskar, berättar Kallings.

I USA, framför allt inom galoppsporten, finns flera dopningsfall med clenbuterol, skriver norska facktidningen Trav og Galopp-Nytt.

"Synnerligen tveksamt"

Inom veterinärmedicinen används clenbuterol för hästar med astmaliknande besvär. En dålig stallmiljö med mycket damm är oftast orsaken. Medicinen Ventipulmin har funnits i Sverige sedan slutet av 1980-talet. Innan dess användes även salbutamol till hästar.

För Ventipulmin är det 28 dagars karenstid inför tävling och för Ventolin är det 14 dagar. Inom hästsporten är det nolltolerans, därför har vi ett klart och tydligt reglemente. Med tanke på att det kan ha en anabol effekt är det synnerligen tveksamt att längdskidåkare, även utan astma, får använda medlet som de gör, säger Peter Kallings.