Att Sirius skulle ta poäng mot Västerås SK var det nog ingen som trodde, inte ens spelarna själva. Men eftersom bottenstriden kan avgöras på målskillnad så är det viktigt att hålla förlustsiffrorna på en anständig nivå.

Det var på väg mot ett jätteras när VSK gjorde 7–1 efter 56 minuter.

– Men nu spelar vi som vi ska i 90 minuter. Vi hade ett snack efter Edsbymatchen (0–13) och efter den tycker jag att vi har blivit stabilare, säger Siriustränaren Erik Sundin, som fick se sitt lag förlora med "bara" 8–3.

Samtidigt spelade Kalix i Söderhamn mot Broberg.

– Jag hörde att Broberg vann med 4–3, säger Sundin.

Resultatet i söndagens matcher innebär att Sirius fortfarande ligger precis ovanför kvalstrecket, en poäng före Kalix.

– Det här kommer att avgöras under den sista kvarten i sista omgången mot Tellus, på en straff i 93:e minuten, säger Johan Hydling och kostar på sig ett leende.

I nästa omgång möts Kalix och Tellus samtidigt som Sirius tar emot Sandviken, där det med all säkerhet blir förlust för Uppsalalaget.

– Det spelar ingen roll hur man räknar, det är i den sista matchen det avgörs, säger Hydling tvärsäkert.

Sirius gjorde en hygglig match mot Västerås, eller kanske lite bättre än så.

Sirius låg under med 5–1 redan i paus, så chansen till poäng var borta. Det gällde att hålla siffrorna nere.

– Vi räknade in spelarna (VSK:s alltså) på ett bättre sätt i andra halvlek. Jag tycker att vi har hittat tillbaka till grunderna, säger Erik Sundin.

Västerås var betydligt bättre än Sirius även i andra halvlek och kunde ha gjort fyra eller fem mål till (minst) om inte Henrik Kjellsson spelat så bra i kassen.

Faktum är att Sirius hade några hyggliga chanser att reducera ytterligare på slutet, men en femmålsförlust i ABB Arena är faktiskt ett bra resultat med tanke på all den ekonomiska turbulens som varit/är.

Nu är det uppehåll för elitserien under VM, sedan ska allt avgöras. Sirius program: Sandviken (hemma), Bollnäs (borta) och Tellus (h).

Kalix spelprogram: Tellus (h), Vänersborg (b) och Västerås (h).

Tellus program: Kalix (b), Motala (h) och Sirius (b).

Tellus ligger alltså väldigt bra till för att fixa ett nytt kontrakt utan kval. Man har bara bottenkonkurrenter kvar att möta. Lite knpeigare för Kalix.

– Om Kalix förlorar mot Tellus så tar den poäng mot Vänersborg i stället. Jag säger ju att det avgörs i sista matchen, säger en leende Johan Hydling.