Julia Angelsiöö flyttade från Storvreta IK till Östersund för att ge längdskidåkningen en chans och under den gångna vintersäsongen har 22-åringen debuterat för det svenska proffsteamet Team Serneke i långloppsvärldscupen och Ski Classics.

Resultatet: En tredjeplats i ungdomsklassen – och ett gäng fina minnen att bära med sig.

– Det har varit en sjukt häftig säsong. Det har varit väldigt speciellt och annorlunda, allt är så mycket större än när du tävlar i en Svenska cupen-tävling hemma i Sverige, säger Julia Angelsiöö.

Hon gick in i sin långloppsdebutsäsong med en förhoppning om att hota om totalsegern i ungdomsklassen. Vinterns inledande resultat ledde till att Angelsiöö knep åt sig den rosa västen som den som leder ungdomsklassen får bära, men efter nyår försvann chansen – på grund av en elak förkylning.

– Jag hade nog kanske hoppats på mer, men det är svårt och det är mycket som ska klaffa i långa lopp och det är också när man inte är med på alla tävlingar, säger Julia Angelsiöö.

För precis ett år sedan kom hennes genombrott på seniornivå. Julia Angelsiöö blev då bland annat nia på Tjejvasan och hade aldrig varit närmare den absoluta toppen i Sverige. Långlopp är dock något annat.

– Det tuffaste har nog varit att kunna staka långt. Visst, man kan åka långt och använda hela kroppen, men att orka använda få muskelgrupper och att hålla ett helt lopp … Det har varit tufft. Det är slitigt och man behöver verkligen erfarenhet för att lyckas på den här nivån.

Har säsongen blivit som du har tänkt dig?

– Det är svårt när man inte har något att jämföra med. Men jag trivs i teamet. Vi är unga allihop och lite på samma nivå och det har varit en kul säsong.

Långloppsvärldscupen avslutades i finska Levi i helgen och vanns totalt av Britta Johansson Norgren på damsidan och av norrmannen Andreas Nygaard på herrsidan. För många innebar Finlandsvistelsen slutet på en lång säsong och tid för eftertanke och rekreation.

Julia Angelsiöö? Njae, hon är inte riktigt redo att lägga skidorna på hyllan för den här säsongen.

Tillsammans med två vänner ska hon under påskhelgen åka skidor längs Kungsleden – och någon semesteråkning handlar de dryga 45 milen om mellan Abisko och Hemavan.

– Vi har gjort lite research och sett ett par tider som vi gärna skulle vilja slå. Vi ska försöka åka få fort som vi kan, säger Julia Angelsiöö.

– Vi ska försöka göra ett ”vasalopp” om dagen. Man får passa på när det fortfarande finns snö.

Hon ser redan framemot nästa säsong.

– Vi drar igång med det första lägret i början av juni och jag ser redan framemot det. Det är sjukt kul att åka skidor.