Publiken i Gränby­hallen imponerades av tonåringen från Bälinge. Han dribblade som ”Nacka” Skoglund och var så kvick i steget att motståndarna såg ut att stå stilla.

Det var 1980-tal och Luciacupen i fotboll var en stor turnering.

Matcherna spelades dygnet runt i Gränbyhallen, där isen hade försetts med en grön filtmatta. Bälinge IF hade ett bra lag – och det var fram­förallt en spelare som stack ut: Ola Andersson.

Jag minns mycket väl Ola Andersson från matcherna i Luciacupen – jag skrev om honom på den tiden – och blev inte förvånad när han gjorde succé högt upp i seriesystemet.

På hösten 1986 skulle Bälingetalangen provspela för Films SK, som då var ett av distriktets bästa lag. Men något kontrakt blev det inte. I stället flyttade han till ett ännu bättre lag: Brommapojkarna.

Ola Andersson såg ut att vara förlorad för uppländsk fotboll.

Men tiderna förändrades. Sirius inledde en satsning för att ta sig tillbaka till de fina fotbollsalongerna – och i den satsningen ingick Ola Andersson, som värvades till Sirius från Brommapojkarna inför säsongen 1990. Det var då, på vårvintern 1990, som jag och fotografen Hasse Ericson åkte till Östermalm i Stockholm för att träffa Ola Andersson, som jobbade på en affärsresebyrå. Efter en timmes slingrande med bil för att hitta en parkeringsplats så steg vi in på Andersson kontor.

– Jag kommer ihåg det där, ni tog en bild där jag fick hålla i en flygplansmodell, säger Ola Andersson nästan 25 år senare.

Det blev succé i Sirius. Tillsammans med spelare som Lasse Pettersson, Anders Bylin, Tommy Sjölund och Zaine Söderlund var han med om vinna kvalet till division I mot Varberg.

Ola Anderssons fotbollsresa har varit intressant. Han var nästan 30 år när han för första gången fick chansen att spela i allsvenskan med AIK. Det blev succé – det också. Han imponerade på förbundskapten Tommy Svensson som tog ut honom i landslaget. Han debuterade mot England på Elland Road i Leeds 8 juni 2005. Några år senare skulle Sveriges Television rekrytera en fotbollsexpert och valet föll på Andersson från Uppsala. Det blev succé. Det också. Han blev ”Rit-Ola” med hela fotbolls-Sverige.

Numera jobbar Ola Andersson åt Viasat och är verksam i Sirius och framgångarna har fortsatt, om än i lite långsammare takt. Sirius avancerade till superettan i fjol och klarade sig galant som nykomling i landets näst högsta serie.

Men Ola Andersson och alla andra idrottsledare i Uppsala verkar stå inför svåra ekonomiska tider. Men vem vet, det kanske blir succé igen, som det verkar bli för Bälingetalangen från Luciacupen i början av 80-talet.