I fjol säkrade Sirius bandy elitseriekontraktet i sista omgången och undvek kval för första gången på sex år. De positiva tongångarna regerade, men har inte gått att omvandla till kronor och ören – och nu lever Sirius åter under konkurshot.
– Det var en väldigt positiv stämning och mycket optimism kring bandyn i Uppsala under våren och sommaren, bland annat för att vi inte behövde kvala för första gången på länge och att vi fick hem SM-finalen. Vi satte inga sportsliga mål om slutspel, men däremot hade vi en bedömning att ett ökat intresse för bandyn också kunde ge ett ökat intresse från sponsorer och partners, säger Erik Weiman.
Så blev inte fallet. Sirius når inte sina intäktsmål och nu agerar styrelsen för att få bukt med sin finansiella situation.
– Vi fick bra respons under våren där det fanns en vilja att satsa, men under senare del har den utvecklingen inte hållit i sig. Att då ligga kvar med den utgiftskostym vi har i dag är inte hållbart. Vi är väldigt tacksamma för det engagemang som har funnits från våra parters, men vi trodde att det skulle hålla i sig bättre genom hela verksamhetsåret, säger Erik Weiman.
Sirius är en av fyra elitserieföreningar som har till mars 2018 på sig att ordna förutsättningar för elitlicens 2018/19, men elitlicensen är inte det största orosmolnet. På frågan om hur nära klubben är en konkurs svarar Erik Weiman:
– Om det går tillräckligt illa finns den risken alltid, men styrelsens ambition är att Sirius bandy ska göra rätt för sig.
Hur stort är problemet?
– Vi har inte pratat så mycket siffror och undviker gärna det. Vi tycker att problemet är allvarligt, och det ställer krav. Min förhoppning att delarna i den handlingsplan som styrelsen har tagit fram får effekt. Det handlar bland annat om kostnadsanpassningar och fortsatt bearbetning av sponsorer. Om handlingsplanen inte håller måste vi vidta ytterligare åtgärder, säger Erik Weiman.
I ett första led handlar det bland annat om att sänka spelarnas löner för resterande del av säsongen. Beskedet landar mitt i brinnande säsongsavslutning.
– Den stora delen är att vi just nu diskuterar med våra spelare, säger Erik Weiman.
Erik Weiman klev på sin ordförandepost i juni 2015 och tog över en förening som då befann sig i ett kaos efter inställda löneutbetalningar och hot om konkurs. Att klubben skulle vara tillbaka på ruta ett håller han inte med om.
– Det tycker jag inte, men det är en bra fråga du ställer, säger Weiman och förklarar:
– Vi har jobbat i två år med att sanera ekonomin och det har varit framgångsrikt. Det har gett effekt och vi har kunnat plocka bort en hel del skulder och vi hade ett positivt resultat förra året, i kombination med ett sportsligt bättre resultat än vi haft tidigare.
Varför Sirius bandy har hamnat i sin sits finns det fler anledningar till.En anledning som nämns är den misslyckade satsningen ”Framtidslaget” som Sirius bandy slog på stora trummar för i februari förra året.
En del av projektet handlade att 1 000 personer kunde satsa 1 000 kronor var. ”Tanken är att vi ska få tusen Uppsalabor att skänka tusen kronor vilket skulle bli en miljon”, sade Erik Weiman under en presskonferens i februari 2017.
Nu, i januari 2018, är den insamlade summan totalt bara närmare 170 000 kronor.
– Vi har inte haft den organisatoriska uthållighet som hade behövts för att satsa på ”Framtidslaget” och driva på kring ”Framtidslaget” och det är olyckligt, säger Erik Weiman.
Är det ”Framtidslaget” tänkta intäkter något ni har budgeterat för?
– Vi hade inte budgeterat för den där miljonen, men vi hade hoppats kunna driva fler aktiviteter och hoppats kunna visa att ”Framtidslaget” gav effekt, och inte bara i form av ett par få insatser.
– Vi har haft en organisatoriskt trasslig situation med en sjukskriven klubbchef (Jimmy Helmersson), vilket frestar på hela organisationen. Jag känner personligen som ordförande också ett ansvar och en önskan att det hade gått bättre. Nu får vi ta ansvar och ro det här i hamn.
Samtidigt som publiktillströmningen har sjunkit, har marknadsföringen för att vända trenden varit skral.Publiksnittet har sjunkit från förra säsongens 1029 åskådare per match till 758 i år, och intäkterna har blivit därefter.
– Förra året hade vi en kraftig ökning av vårt publiksnitt, den största ökningen av alla elitklubbar i landet förra säsongen, men vi budgeterar inte för högre publikintäkter på grund av det. Däremot är det klart att om vi hade haft ett högre publiksnitt hade det fått goda effekter, säger Erik Weiman.
Utmaningarna är många för Sirius bandy. Ekonomiskt, organisatoriskt och även sportsligt. Sirius lever i en sportslig uppförsbacke och om det vill sig illa kan säsongen sluta i ett nytt negativt kval för överlevnad i elitserien.
Hur viktigt är det för Sirius bandy att behålla sin elitserieplats?
– Klubben skulle naturligtvis överleva i någon mening, men Uppsala som bandystad, särskilt nu när vi har fått hem SM-finalen, har glädje av att ha ett elitlag i bandy och jag tror de negativa effekter som en nedflyttning skulle ge, skulle påverka även annat än Sirius bandy, säger Erik Weiman.