Ska det behöva ta så lång tid för att få fram till vilka som ska spela SM-final i Globen i april nästa år? Det är ju redan klart. Det ska i alla fall redan vara klart. De trupperna som Andreas Harnesk i Storvreta och Thomas Brottman i Falun förfogar över är ännu bättre än de som ställdes mot varandra på planen den 21 april när Storvreta visade sig vara klassen bättre och dalalaget och spelade hem sitt femte guld.

Årets upptaktsträff höll sig på samma hotell intill Globen som jag och kollegorna Mathias Rutegård och Pontus Stark skrev texter och klippte ihop tv-inslag så att det glödde efter Storvretas finaluppvisning. 143 dagar senare pratas det inte speciellt högt om vilka som favoriter. Det behövs inte. Det är inga andra som gör anspråk på en finalplats. Det är liksom självklart. Nån säger: ”det är två lag som har lite bredare trupper och är lite bättre än alla andra” men det kommer ingen följdfråga om vilka som det syftas på.

De senaste nio årens mästarlag har tagit sig till sina positioner efter att ha gjort mycket bra saker – och sedan har de bestämt sig för att inte bjuda in några andra. De är på väg att växa ur den här serien. Sirius och övriga elva aktörer i herrarnas superliga kommer att få spela om mycket men inte en finalplats.

Men. Det är ju idrott vi pratar om och där ingår skador. En rejäld dos skador är det enda som ska kunna stoppa ovan nämnda klubbar. Storvreta har redan Nicklas Paulsson, Robin Nilsberth, Niklas Winroth, Linus Jämtdal på sin skadelista och Henrik Stenberg fanns nyligen där också. Man har byggt en bred trupp för att klara sånt men det går ju bara till en viss gräns. Faluns Emil Johansson sade på tisdagen att de inte orkade hela vägen i våras för att truppen var aningen för tunn i antal och man fick gå hårt på lite för få spelare. Storvreta fick slita ännu hårdare för två år sedan med liknande problem. Nu har båda lagen försäkrat sig mot sånt.

Sirius damer ska, om man ska tro tränartipsen, liksom Storvreta gå till slutspel. Som ett av de sista lagen. Precis som i fjol. Sirius herrar ska missa slutspel – precis som i fjol. Det är ganska statiskt i båda serierna gällande vilka klubbar som är i botten, mitten och toppen. Lite förändras från år till år. Nykomlingarna tippas uteslutande hamna i botten och att åka ur men med ett Kalmarsund med landslagsmannen Kim Nilsson och några skapligt bra nyförvärv kan det räcka till lite mer än så. Tränarna säger slutspel. Ett underbetyg till övriga klubbar säger Storvretakaptenen Mattias Samuelsson om det tipset.

Kalmarsunds-Nilsson stack inte ut hakan på upptaktsträffen, och det gjorde egentligen ingen annan heller förutom en. Malmös Yamou Njai lät uppriktigt förnärmad när hon hörde om att hennes lag tippas utanför slutspel. ”Vi tänker annorlunda i Malmö än på andra håll. Vi går för att vinna”. Malmö kan mycket väl missa slutspel vad hon än säger men jag gillade drivet och att hon stack ut.