Basketkrisen: Det händer nu

Basketen i Uppsala genomlider sin största kris någonsin. Herrlaget åker ur högsta serien för första gången sedan man bildades på 1960-talet. Vad händer nu och hur påverkas basketen i Uppsala?

Jan Nordström är vice ordförande i Uppsala Basket.

Jan Nordström är vice ordförande i Uppsala Basket.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Basket2019-02-15 15:00

Uppsala Basket bildades 1960 och har sedan det årtiondet huserat i basketens högsta division – tills nu. Efter en kaosartad säsong står det klart att man nu degraderas till superettan. Klubben brottas med ekonomiska svårigheter sedan tidigare. Det återstår att se vad degraderingen har för effekt på den fronten. Klubben har kallat till ett föreningsmöte på måndag (18 februari) där det ekonomiska läget är på dagordningen. Föreningen är dessutom i desperat behov av personer som engagerar sig.

– Om det inte finns människor i en ideell förening finns det ingen ideell förening. Vi behöver folk både i styrelsen och i säljorganisationen, säger Jan Nordström, vice ordförande i Uppsala Basket herr.

Kan det bli så att föreningen försätts i konkurs?

– Det kan jag inte spekulera i. Det är därför vi kallar till möte: För att medlemmarna ska få säga sitt, säger Jan Nordström och fortsätter:

– Vi får ställa in oss på ett återtåg i och med degraderingen. Uppsala är en basketstad men det är inte den lättaste staden att sälja produkter av idrottslig karaktär. Vi måste som sagt ha fler personer som engagerar sig och samtidigt utöka samarbetet med de andra föreningarna.

Uppsala Basket är i dagsläget uppdelad i tre olika föreningar: Dam, herr och ungdomssidan är tre skilda sektioner med separata styrelser. Johan Waxberg, som är ordförande i ungdomsföreningen, menar att det inte organisatoriskt har någon påverkan på ungdomsföreningen att herrlaget åker ut.

– Tidigare år har vi haft dubbellicenser på en del unga spelare vilket innebär att de har kunnat spela med både ungdomsföreningens lag i basketettan och för elitlaget i högsta ligan. Den möjligheten försvinner nu och det var ett bra upplägg för att spelarna skulle utvecklas. Däremot är inte det det första jag tänker på i och med deras degradering. Det är i stället att det är allmänt tråkigt att det inte längre finns något lag i högstaligan i stan.

Många anser att de tre basketföreningarna kanske skulle må bra av att gå samman och bilda en enda gemensam förening. En av dem är basketprofilen Henrik Gaddefors, som i dag är verksamhetschef för Upplands Idrottsförbund och ansvarig för elitidrottsgymnasiet i Uppsala.

– På sikt tror jag det skulle vara bra. Det finns inte hur många basketintresserade personer som helst i Uppsala som vill sitta i en styrelse. Det skulle spara tid vilket gör att människor som vill engagera sig kan jobba med annat. Att samla alla i en och samma förening är dock ett arbete som lär ta tid, säger Henrik Gaddefors.

Johan Waxberg fyller i:

– Det är absolut värt att undersöka. Men i första hand finns det flera områden där vi kan utöka samarbetet. Då tänker jag på till exempel lokaler, administration och olika försäljningsaktiviteter. Där finns det potential att hitta synergieffekter istället för att flera personer ska göra samma jobb, säger Johan Waxberg och fortsätter:– Alla skjuter boll i korg men vi har lite olika modeller för hur vi får in intäkter. Vi får in pengar från medlemsavgifter och aktivitetsstöd medan elitföreningen är beroende av publik- och sponsorintäkter. Vårt mål är att så många som möjligt ska få spela basket. Vi skulle inte kunna riskera att elitverksamheten tar pengar av breddverksamheten.

2004 drog basketgymnasiet i Uppsala igång på allvar. Där har nuvarande elitspelare som Agnes Nordström, Axel Nordström, Mannos Nakos och bröderna Anton och Viktor Gaddefors fostrats.

– Det är ingen rättighet att ha ett basketgymnasium. Det finns rätt tuffa kriterier både från Svenska basketbollförbundet och Skolverket. Ett av dem är att det ska finnas ett elitlag. Nu är det så att superettan klassas som en elitmiljö vilket innebär att vi fortfarande uppfyller dem. Men de som går hos oss sätter upp olika målbilder och killar som hoppas på att bli rekryterad av ett basketligalag kanske söker sig vidare till någon annan stad och då faller konceptet som går ut på att behålla talangerna i stan, säger huvudansvarige Henrik Gaddefors som tidigare coachat i basketligan och spelat i landslaget. Han är dessutom pappa till basketbröderna Viktor och Anton Gaddefors.

Vad behöver herrelitlaget göra nu?

– Det finns ingen enkel lösning. Som jag ser det måste man bygga upp organisationen. Allt från kansli, till sälj och styrelse måste stärkas upp. Om det tar ett eller flera år att studsa tillbaka beror på vilka som engagerar sig och vill vara med. Det gäller att redan nu börja organisera sig och forma ett lag inför nästa säsong. Man kan inte börja ringa runt till spelare i sommar och säga: "Hej kom och spela för Uppsala". Varumärket har fått sig en törn, säger Henrik Gaddefors som samtidigt betonar att allt inte är becksvart på baskethimlen i Uppsala:

– Jag tror på det här. Men laget är i en svår situation. Det gäller att fortsätta att slita och kämpa. Det är tufft att driva ett elitlag i den här stan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!