Basketen är en stor del av Kevin Gaines liv. Den biten pratar han mer än gärna om. Vi träffas mitt under hans scoutingarbete inför den stundande semifinalserien mot BC Luleå, men det är inte så konstigt då förberedelsearbetet just nu upptar all hans vakna tid. Och han erkänner att han inte lämnar något åt slumpen.
– I grundserien kollar jag alltid på motståndarens tre senaste matcher och väljer ut det viktigaste att visa för mina spelare. I ett slutspel kollar man på allt, säger Kevin Gaines.
Hur mycket tid lägger du ned på att scouta din motståndare?
– Det beror på hur mycket tid jag har …
– Alltså, i ett slutspel inför en matchserie tar det mycket tid. Mitt i en serie kollar man bara på den matchen man har spelat, för att eventuellt sedan lägga till saker därifrån. Men grundarbetet, där man måste gå igenom varje individ motståndaren har och varje spel som de har, vad de gillar att göra och vad de får ut av sina spel … Det tar tid.
Så, hur mycket tid har du lagt ned inför semifinalen mot BC Luleå?
– Jag började på lördagen och kollade igenom lite matcher, så det är en heldag på minst tio timmar. Samma sak under söndagen. Under måndagen blev det nio timmar på förmiddagen, sedan efter kvällsträningen höll jag på till ungefär tre på natten. Alltså, det är hela tiden … När jag har tid.
Jag har hört rykten om att din pappa filmade alla dina matcher när du spelade som ungdom. Analyserade du matcherna redan då?
– Visst kollade man på sig själv och analyserade lite grann redan då, men nej, det var mest min pappa som gillade att filma måste jag säga.
Kevin Gaines ger varje spelare en egen scoutingrapport om den spelare som de sannolikt kommer att ställas emot i den kommande matchen.
– Den här gruppen är bra på det sättet att de vill ha mycket information, och de kan ta till sig mycket. Ibland kan de förstås bli korvstoppning att spelarna har svårt att ta in saker om man ger dem för mycket på en gång, men den här gruppen är bra, säger Kevin Gaines.
Hur går det arbetet till?
– Vi kollar på många klipp tillsammans, vi är ett lag och då kan man hålla alla informerade. Om en person sedan inte gör det den ska göra på träningen kan de andra säga; ”Du var ju där, du vet ju vad du ska göra, kollade du inte ordentligt?”
– Jag ger informationen till alla i laget men det står tydligt i scoutingrapporten vilka spelare som kommer att försvara på vilka, och då är det självklart att man ska ha extrakoll på ”sin” kille. Men under en match kan det vara så att du byter på screens och då kan du plötsligt hamna på en guard och då måste till exempel Carl Engström veta vad Brandon Rozzell gillar att göra.
Kevin Gaines gör sin åttonde säsong som coach i Uppsala Basket. Efter sex säsonger som assisterande coach gör han nu sitt andra slutspel som huvudansvarig coach.
Vad är en bra coach enligt dig?
– En bra coach är bra på att bygga relationer. Det är inte alltid man behöver kunna allt till punkt och pricka som head coach utan du kan ha assisterande coacher som gör saker åt dig, men ska du ha ett övergripande ansvar måste du vara bra att bygga relationer.
Din basketfilosofi, var kommer den ifrån?
– Det handlar mycket om de värderingar man har skaffat sig under sitt liv. För mig handlar det mycket om att man ska vara osjälvisk. Vi vill så mycket som möjligt tänka som ett lag, tänka tillsammans och se till att bollen rör på sig så mycket som möjligt. Jag tror på att när bollen rör på sig ger den energi till hela gruppen.
– Sedan handlar de om att alla måste hitta sin plats, att alla är värda lika mycket fastän vissa inte spelar 35 minuter per match. Det är viktigt att känna ett egenvärde i gruppen. Då får man en hel grupp som jobbar och strävar mot samma mål, i stället för att några är loket som försöker dra släpet.
Hur lyckas man få 14 spelare nöjda i en trupp?
– Man måste vara tydlig vad man förväntar sig av alla spelare, viket inte alltid är lätt.
Att hantera unga talanger som hela tiden vill få chansen att visa upp sig är extra knivigt, erkänner han.
– Som coach placerar man ofta folk i fack och jag brukar framför allt säga det till de unga killarna, som Anes Zekovic, Lukas Friberg och Alan Zekovic, att jag förstås vill att de ska utvecklas så mycket som möjligt, men just nu, i år, ska de bara göra vissa saker för att laget ska bli så bra som möjligt, säger Kevin Gaines.
– Samtidigt som jag säger det har jag sagt till dem att de ska utmana mig hela tiden, de ska ju inte nöja sig med att jag sätter dem i det här facket, och det kan ju ibland bli så att jag blir förbannad på dem, förstås. Lukas är väl den som har testat mitt tålamod flest antal gånger.
Gaines säger det med ett skratt.
– Men det är bra för en relation att man ser en person som vill någonstans, och som inte nöjer sig med att bara gör en sak. Jag säger alltid att de ska våga utmana och inte vara rädd för att göra fel. Det värsta som kan hända är att jag blir sur, och det finns värre saker i världen än det.
Vilken är den mest lovande spelare du har tränat?
– Marcus Eriksson (Barcelonas NBA-draftade 23-åring) förstod man tidigt att det skulle bli något extra. Det är inte många som kan skjuta som han och oftast är det sådant som tar dig till den allra högsta nivån, att du är specialist på något. Sedan har jag full förståelse varför Viktor Gaddefors har gått så långt som han har gjort. Han var otroligt fokuserad och ville inget annat än att spela basket och han visade det på hela hans sätt att vara.
Vad betyder ordet talang för dig?
– Det där kan man sitta och diskutera ganska länge, men talang för mig har med färdigheter att göra och hur stor potential du har att få nya färdigheter. Man börjar inte sin basketkarriär med att kunna alla saker, men vissa är mer duktiga än andra på att lära sig nya saker. Det är en talang.
Vad hände med din egen spelarkarriär? Du gjorde en säsong i basketligan för Uppsala 1999/2000.
– Yes, jag gjorde en säsong i ligan, men året efter kom jag inte med i truppen och då spelade jag i division II i stället med UBBK, som de hette då, men jag gjorde aldrig någon satsning igen. Jag bestämde mig för att plugga i stället. Jag var helt okej, men inte den största talangen direkt.
Du var enligt uppgift en som alltid ville träna extra, bland annat har jag fått höra att du redan under dina första ungdomsår ville ha ett eget träningsprogram.
– Så var det. Jag var väldigt målmedveten och tyckte om basket väldigt mycket. Det är en sport som jag redan från första början fastnade för och jag är en person som hela tiden vill bli bättre, egentligen oavsett vad det handlar om.
Du tränar ett historiskt lag på många sätt, helt utan importer och där 10 av 14 spelare i truppen av KFUM Uppsala Basket som moderklubb. Vad betyder det för dig?
– Det är speciellt. Tanken var att ta hit unga svenskar som vi ville se om de hade vad som krävdes för att vara en del av ett SM-guldlag. Det är väldigt speciellt och jag har träffat väldigt många coacher som säger ”Oh, vad häftigt, jag skulle vilja få en chans att träna det lag du har”, säger Kevin Gaines, vars bygge i fjol fick respass i den femte och avgörande kvartsfinalen mot BC Luleå.
– Vi vann slutspelsmatcher i fjol vilket inget annat helsvenskt lag gjort innan oss. Att gå från det till i år när vi slutar fyra i grundserien och tar oss till semifinal är väldigt speciellt, säger Uppsalacoachen.
– Tidigare när lag har gjort sådana här satsningar har det alltid handlat om lag fyllda av veteraner. Vi har Rickard Eriksson och Oluoma Nnamaka, men av de som är starters och de som spelar mest är det unga killar. De som är födda i slutet av 80-talet och början på 90-talet är den gyllene generationen i svensk basket.
Revanschlustan är stor inför årets slutspelsrepris mot BC Luleå och målet är att nå SM-final – till att börja med.
– Jag är en sådan som när man misslyckas, vilket jag har gjort under alla åtta år i Uppsala, brukar stå kvar och ta in hur glada det andra laget är över att avancera vidare i slutspelet eller över att vinna ett SM-guld, och använda det som motivation för nästa år och framåt. Man måste hitta motivation och bli påmind om att man själv vill vara där, säger Kevin Gaines.