Efter att Sirius har spelat klart sina matcher i svenska cupen kommer Lötens IP – till slut – att stå inför en stor ombyggnad med bland annat nya omklädningsrum och andra faciliteter. Det här har varit på gång i flera år.

Upprustningen gör nu att Uppsala Fotboll väljer att byta matcharena till Österängens IP.

– Det stämmer, och det är precis vad vi vill. Det kommer inte att finnas några läktare över huvud taget på Löten under den här tiden och det är i övrigt en ganska dålig matcharena som egentligen är en träningsplan som är bra för det. Och det är ganska knöligt att ta in publik där. Vi har varit tydliga med att vi vill spela på Österängen sedan några månader tillbaka. Så kommer det att bli nu och det känns bra, säger Uppsala fotbolls klubbchef Gunnar Källsten.

Artikelbild

| Österängens idrottsplats.

Laget kommer dock att ha kvar den dagliga träningsverksamheten på Lötens IP där klubben sedan tidigare har sitt hemviste med eget omklädningsrum.

– Det kommer vi att ha, för det är så många andra som tränar på Österängen samt Uppsala 86ers. Vi vill inte åka dit och störa dem. Vi kan vara kvar på Löten och träna där, det funkar bra för oss. Det är själva matchsituationen som blir knepig. Det är dessutom svårt att locka publik till Löten. Det är kallt där i juni och blåser mycket. Det är hopplöst, fortsätter Källsten vars lag snittade 164 åskådare per match den gångna säsongen på Löten.

Är det här en tillfällig lösning tills att Löten är färdigbyggd?

– Det hoppas jag inte därför att Österängen inte är godkänd för allsvenskan.

I ett medlemsbrev som Uppsala Fotboll skickade ut tidigare under hösten framgår det nämligen att klubben den kommande säsongen har som uttalad målsättning att nå damallsvenskan. Om den uppfylls hoppas klubben att spela sina matcher 2019 på nya Studenternas som då ska ha klart med en ny huvudläktare samt ett nylagt konstgräs tills dess.

– Vi vill spela i damallsvenskan, och det är inget att hymla med. Och gör vi det så måste vi spela på nya Studan, eftersom den arenan är den enda vad jag vet står upp mot förbundets arenakrav för damallsvenskan, säger Gunnar Källsten.

Hur ser du på era möjligheter att klara ett avancemang nästa säsong?

– De ser väldigt goda ut. Vi har ju nästan sex till sju nya spelare. Vi har tappat några och fått in andra och försöker spetsa till det. Vi har två nya forwards, vi har en ny målvakt, en ny central mittfältare i form av Julia Lyckberg (skadad den gångna säsongen, reds anm.) samt en ny mittback. Det känns som att vi kommer att ha en stark trupp.