Erik Hagberg är nyligen hemkommen från Doha i Qatar där han avverkat ett nära på tre veckor långt träningsläger. Ett lyckosamt sådant.

– Det är helt klart det bästra träningslägret jag varit på. Jag har gått framåt och springer väldigt bra tekniskt. Allt var bra, såsom återhämtning, tränings- och testutrustning och all personal var extremt hjälpsam. Det har varit lyxiga veckor där jag verkligen har kunnat fokusera på träningen, berättar Hagberg.

Tester gällande acceleration visade att han springer snabbare än vad han gjorde för exakt ett år sedan. Och då ska man komma ihåg att 2015 var ett år som mest handlade om skador.

– Det känns extremt positivt att få ett sånt kvitto, säger Hagberg.

En förklaring äkan vara att han tränat på andra bitar under skadeperioden, en annan att han lagt om kosten rejält. Han äter numer ingen gluten och väldigt lite kolhydrater och mjölkprodukter.

Den närmaste framtiden handlar om mängdträning. Och för att inte stegra den allt för fort har han nu tagit beslutet att ställa in inomhussäsongen, inklusive SM i Malmö.

– Jag gör det för att kunna springa fort på utomhus-EM. EM (i holländska Amsterdam) ligger ganska tidigt, 6–9 juli, och det är mitt stora mål för säsongen. Om allt går som det ska vill jag där vara med och nosa på en finalplats. Om jag skulle ha kört även inomhus hade jag varit tvungen att stegra upp träningen lite snabbare än vad som är optimalt.

Just nu pekar det mot att tävlingsdebuten för året äger rum i en lagmatch den 14:e maj.