Sammanlagt fick man in över nio ton utrustning och kunde skänka 500 000 till Rädda Barnen.

Det har varit slitigt men kul. Nu handlar det om att komma tillbaka till vardagen igen.

– Jo, nu ska jag vara programledare igen men jag har också redan nu klart med några större mästerskap, berättar Ida Björnstad som kommer att göra slutspelshockeyn, hockey-VM, JVM och även innebandy-VM.

Artikelbild

| Salming. En av alla som Ida Björnstad fick med i kampanjen Ge bort till Sport var Börje Salming.

Hur började tanken med Ge bort till sport?

Halvnorskan Ida Björnstad sätter sig till rätta, ler försiktigt och börjar sedan berätta.

– Det började med att jag åkte Tjejvasan. Jag hade inte åkt skidor på 15 år och blev sedan åtta. Under hela loppet skickade pappa sms och peppade mig med tider och allt annat och sedan när jag var i mål så ringde han upp.

Hon stannar till något i berättelsen och ser sedan ut genom fönstren på Gillet där vi träffats för intervjun.

Artikelbild

| Uppsala. Ida Björnstad älskar sitt Uppsala trots alla resor.

– Han gratulerade mig till loppet och var självklart stolt. Sedan blev han tyst. Jag stod där och såg ut över det vackra landskapet när han sedan bad om ursäkta. Förlåt för att vi aldrig gav dig chansen...

Där och då bestämde sig Ida Björnstad för att det måste finnas fler som hon. Tjejer där ute som av ekonomiska skäl inte har möjlighet att idrotta eller köpa den utrustning som behövs.

– Vi hade det ekonomiskt tufft när jag var liten och jag förstår att man måste prioritera men nu kände jag att jag kunde hjälpa andra.

Sagt och gjort så skänkte hon bort sin skidutrustning under uppmärksammade former till en ny ”Ida” i Norrbotten och sedan var bollen i rullning då TV4 valde att haka på det hela och göra något mer.

– Det häftigaste har varit alla möten med människor runt om i Sverige och höra deras berättelser och helt klart kommer jag vilja göra det här igen.

Men efter resorna runt Sverige och resten av världen så landar hon alltid hemma i Uppsala och lägenheten i Salabacke.

Varför just Uppsala?

– Jag trivs så otroligt bra här, jag tar mig aldrig här ifrån. Jag älskar den här stan. Det är lite småstadsmentalitet där alla är glada. Och så är det lätt att träna.

För sju år sedan kom tjejen från Storuman till Uppsala tillsammans med hockeyspelaren Magnus Svanberg som skrivit på för Almtuna. De kom direkt från Luleå till Kvarngärdet.

– Jag minns fortfarande den där dagen då vi stod med en sunkig lägenhet en regning höstdag och undrade lite vart vi hade kommit.

Åren har gått och paret har nu gått skilda vägar.

Att hockeyspelaren Svanberg hade jobb var själva anledningen för flytten. Vad Ida Björnstad skulle göra var inte lika klart.

– Jag hade jobbat på lokalradion sedan jag var 17 år men när jag kom hit fick jag inte ett enda jobb. Jag minns att jag hade fått nobben av varenda butik i city och sedan fick nobben av en matvarubutik. Då ringde jag slutligen upp TV4 Uppland som det hette och fick hoppa in lite där.

Sedan gick det fort för 29-åringen som även fick kämpa internt i tv-huset för att lyckas utan att slipa bort dialekten.

Med någon fast tjänst är hon inte intresserad av.

– Jag vill göra det som jag tycker är kul och då vill jag hålla på med flera olika saker, som mitt bokprojekt kanske.

I vilket fall räknar hon med att synas i rutan ett tag till samt även vara programledare på den kommande idrottsgalan i Uppsala 19 november.