För den som hänger med i NHL i allmänhet och följer Toronto Maple Leafs i synnerhet vet att en kedja innehållande Mitchell Marner, Zach Hyman och inte minst superstjärnan John Tavares håller toppklass. Bakom den linan stod på backplats Rasmus Sandin under NHL:s försäsong. Men tar man sjumilakliv i sin utveckling kan sånt plötsligt hända för en 18-åring. Och det händer saker hela tiden i Rasmus Sandins hockeyliv. Han har bytt klubb mitt under säsong vid ett flertal tillfällen men har för stunden landat i Toronto Maple Leafs farmarlag Toronto Marlies där han efter en tumskada fått en succéartad start på säsongen i American Hockey League, AHL. Ett stort kliv från att förra säsongen spelat juniorhockey i Soo Greyhounds.

– Det har gått bra. Det är en lite annan typ av spel men jag har fått förtroende från coacherna.

Hur stort är steget?

Artikelbild

| Rasmus Sandin när han fick dra på sig Toronotos klassiska matchtröja under sommarens NHL-draft.

– Det är ett stort steg. Man möter väldigt skickliga som är äldre, större och starkare men samtidigt får man spela med bättre spelare också. Förra året fick jag otroligt mycket speltid och konkurrerade mer med spelare i egen ålder. Nu har det blivit spel i powerplay och stort förtroende överlag, berättar Rasmus på telefon från Kanada efter att ha avklarat förmiddagens träning.

Han en drömdebut i AHL genom att bli målskytt direkt i sin första match.

– Jag fick med mig en riktig turstuds men skönt att få med sig det från första matchen, säger han.

I den andra matchen blev det ett nytt mål och dessutom en assist. Sen har det bara rullat på.

Tillsammans med storebror Linus, som var i Almtuna för två säsonger sedan, flyttade Rasmus till Ängelholm och Rögle till förra säsongen. Men efter bara några SHL-omgångar valde han att flytta till Kanada och spel i juniorligan OHL med Soo Greyhounds. Kontraktet med Rögle fanns dock kvar till över den här säsongen.

– Men efter draften fick jag ett kontraktsförslag av Toronto ganska snart. Så nu har jag inte så mycket att säga till om. De hade alternativen att både skicka mig till juniorlaget och till SHL men de har valt att behålla mig i Marlies.

Men han har alltså även fått spela med det ”stora” Toronto, Maple Leafs, på försäsongen i några matcher efter en lyckad försäsongscamp med klubben han draftades för som spelare nummer 29 totalt i den gångna sommarens NHL-draft.

Anmärkningsvärt är att Rasmus Sandin gjorde sina första levnadsår i Alunda, samma lilla uppländska samhälle som numera NHL-etablerade Robert Hägg i Philadelphia Flyers växte upp i. Båda backarna hockeyfostrade i Gimo IF.

– Han är fem år äldre men han vi känner varandra lite efter att han har spelat med mind storebror Linus. Vi träffas lite på somrarna. Han har gjort en imponerande resa och det är klart att man vill göra en liknande resa.

Och nyligen var Sandin på plats för att se Hägg i aktion när Toronto tog emot Philadelphia i NHL. Trots att de är backar båda två skiljer de sig som spelartyper.

– Han (Hägg) är ganska stor och har sina styrkor i den defensiva zonen medan jag har mina mer i offensiv zon.

18-åringen har som sagt flyttat runt en hel del och bara för att han nu befinner sig i Toronto är det inte säkert att han avslutar säsongen där. Han har siktet inställt på en plats i den svenska JVM-truppen vid årsskiftet och vad som händer därefter har han ingen aning om.

– Förhoppningsvis får jag åka på det sedan se vad Toronto tycker därefter, säger han.

I väntan på eventuellt nya besked har han sin bas i en svit på ett lägenhetshotell i centrala Toronto precis intill CN Tower.

– Ska jag stanna här får jag väl leta en egen lägenhet, säger han.