Logga in
Vädersponsor:

Daniel Meisels

Fotbollsbloggen

Daniel Meisels har bevakat fotboll för UNT sedan 2009 och följer numera allt från Sirius i allsvenskan till lagen i division II. Fokus i bloggen ligger på just Sirius samt Uppsala Fotboll i elitettan. Har du frågor, funderingar, tips (!) eller bara vill skälla ut mig eller någon annan efter noter; tveka inte. Skicka ett mejl till fotbollsbloggen@unt.se

TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT
bloglovin

AIK och Bajen i dragkamp om Uppsalaspelaren

I förra veckan var Uppsalas Aisha Faiqi på provspel i nyallsvenskan IFK Kalmar. Faiqi är dock inte den enda Uppsalaspelaren som uppvaktas av andra klubbar. I veckan provspelar bland annat både vänsterbacken Fanny Lång och lagets näst bästa målskytt Therese Simonsson för Uppsalas konkurrent AIK. Lång har även under veckan testat med allsvenska Hammarby som har förra Siriustränaren Olof Unogård som tränare. Det var just Unogård som en gång i tiden ville ha Lång till Uppsala.

I AIK rapporteras vänsterbacken Amanda Nildén flytta till England i vinter, något som gör att laget har ett stort intresse för att ersätta henne med Fanny Lång som har stått för en fin säsong i Uppsala. Therese Simonsson bor i Solna och har under säsongen pendlat till Uppsala. Hon har tidigare spelat för Vasalund på Skytteholms IP och nu kan hon alltså göra comeback där i AIK-tröjan.

Från Uppsala Fotboll är det i vanlig ordning tyst. Enligt ett nyhetsbrev som man skickat ut till sina medlemmar så meddelar klubben dock två intressanta saker. Dels så är det inte alls lika säkert som man tidigare kommunicerat att klubben gör ett plusresultat under sitt första år. Anledningen till detta uppges vara att man räknat för optimistiskt vad gäller material samt de fyra inbrott man drabbats av under året.

En annan intressant sak är att klubben inte har för avsikt att spela sina hemmamatcher på Löten utan i stället föredrar Studenternas (främst) eller Österängen. Trolig lösning är Österängen då Dalkurd också förväntas flytta dit, då kommer dessutom Kommunen undan med att rusta upp anläggningen eftersom man gör det för ett Uppsalalag också.

/Meisels

Läget i Uppsala Fotboll
Kontrakt:
Ellen Arbman Hansing, Julia Lyckberg, Agnes Nyberg, Ariam Berhane, Hanna Lundell.
Utgående kontrakt: Aisha Faiqi, Clara Ringmar, Elin Åkerman, Märta Säfström, Therese Simonsson, Fanny Lång, Ingrid Wixner, Ronja Andersson, Linnea Eriksson, Lovisa Koss, Moa Mattsson, Sara Back, Stina Melin, Malin Forssner, Josefin Jarstad.
Rykten in: Beata Olsson (Enköping), Jessie Davis (Peninsula Power), Lana Spitler (Sandviken), Naomi Okhiria (Älvsjö).
Rykten ut: Aisha Faiqi (IFK Kalmar, elitettan), Fanny Lång (Hammarby, AIK), Therese Simonsson (Allsvenskan, AIK), Sara Back (slutar), Ingrid Wixner (slutar), Elin Åkerman (allsvenskan/elitettan).

Statistiken: Så var Sirius försäsong 2018

Försäsongen är över för Sirius i och med 2–2-matchen mot Gefle. Det blev inga segrar för blåsvart under försäsongen 2018, något som aldrig hänt tidigare under Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs ledning. Det innebär också att det är Sirius sämsta försäsong under samma period och det med råge om man tittar till tidigare år. "Poängsnittet" i år blev ynka 0,7, det tidigare bottenrekordet för Sirius var från 2013 då man hade 1,6 i snittpoäng. Då gick dock Sirius sedan obesegrat genom säsongen så det här betyder som bekant inte särskilt mycket. Man kan även notera att Sirius spelat väldigt få matcher i år jämfört med tidigare försäsonger. Här är Sirius träningsmatchfacit sedan Bergstrand och Lagerlöf tog över.

2018:
Sirius-Sundsvall 0-4
Sirius–Brommapojkarna 1-1
Sirius–Öster (svenska cupen) 1–1
Varberg–Sirius (svenska cupen) 21
Sirius–IFK Göteborg (svenska cupen) 2–2
Häcken–Sirius 1–1
Gefle–Sirius 2–2
Noll segrar, två förluster, fem oavgjorda. Poängsnitt: 0,7

2017:
Örebro–Sirius 2–4
Sundsvall–Sirius 1–2
Malmö FF–Sirius 3–1
Östersund–Sirius 4–0
Arameisk-Syrianska–Sirius (svenska cupen) 0–5
Sirius–Ljungskile (svenska cupen) 2–0
IFK Göteborg–Sirius (svenska cupen) 2–2
AIK–Sirius 1–0
Sirius–Gefle 4–0
Fem segrar, tre förluster och en oavgjord. Poängsnitt: 1,77

2016:

Sirius–Sollentuna 3–0
Brommapojkarna–Sirius 2–1
Sirius–Taraz 2–0
Malmö FF–Sirius (svenska cupen) 2–1
Sundsvall–Sirius (svenska cupen) 0–1
Sirius–Ängelholm (svenska cupen) 1–1
Sirius–Degerfors 1–0
Gefle–Sirius 1–1
Fyra segrar, två förluster och två oavgjorda. Poängsnitt: 1,75

2015:
Sirius–Gefle 2–1
Sirius–Frej 0–1
Zemlpin Michalovce–Sirius 0–1
Elfsborg–Sirius (svenska cupen) 4–0
Brommapojkarna–Sirius (svenska cupen) 1–3
Sirius-AFC United (svenska cupen) 3–1
Sirius–Brage 1–1
Örebro–Sirius 0–1
Fem segrar, två förluster och en oavgjord. Poängsnitt: 2,0

2014
1/2: Gefle IF, borta, 1–0.
7/2: Gif Sundsvall, borta, 1–1.
14/2: Örebro SK, borta, 1–1.
21/2: Hammarby, borta, 2–3.
2/3: Djurgården, hemma (svenska cupen), 2–1.
9/3: Halmstads BK, hemma (svenska cupen), 2–1.
16/3: Assyriska, borta (svenska cupen), 2–0.
23/3: IFK Göteborg, borta (svenska cupen), 1–0.
29/3: Frej, hemma 0–1
Fem segrar, två förluster och två oavgjorda. Poängsnitt: 1,9


2013:
Degerfors, h, 6–1.
Gif Sundsvall, b, 1–4.
Hammarby, b, 0–1.
Assyriska, h, 1–1.
Gais, h, (svenska cupen) 0–2.
Gefle IF, b, 2–1.
Elfsborg, h (svenska cupen), 2–1.
Ljungskile, b (svenska cupen), 7–1.
Frej, h, 4–2.
Öster, b (svenska cupen), 1–2.
Fem segrar, fyra förluster och en oavgjord. Poängsnitt: 1,6


2012:
Djurgården–Sirius 1–2
Sylvia–Sirius 1–5
Sirius–Dalkurd 4–0
Sirius–Vasalund 7–0
Sirius–Falu FK 7–0
Västerås–Sirius 2–0
Sirius–Brage 1–0
Sirius–Eskilstuna City 0–2
Sex segrar, två förluster. Poängsnitt: 2,25


/Meisels

Spelarbetyg Sirius-Örebro 5-2 (U21)

Målvakt:
Gustav Nyberg – 2

Backlinjen:
Axel Björnström – 4
Linus Nygren – 4
Daniel Baban (ut 76) – 2
Gabriel Jansson (ut 81) – 3

Mittfältet:
Abdul Razak (ut 55) – 2
Mauricio Albornoz – 4
Isac Bråholm (ut 45) – 2

Anfallet:
Sherko Faiqi – 3
Jonas Olofsson – 2
Charbel Georges (ut 76) – 4

Avbytare:
Oscar Kindlund (in 45) – 3
Buster Sjöberg (in 55) – 2
Joel Bernhardsson (in 76) – spelade för kort tid för att betygsättas.
Julius Brekkan (in 76) – spelade för kort tid för att betygsättas.
Tobias Stridsman (in 81) – spelade för kort tid för att betygsättas.
Oskar Nilsson – spelade inte.

Tränare:
Mirza Jelecak – 3

Betygsskalan: 1 Underkänd, 2 Godkänd, 3 Bra, 4 Mycket bra, 5 För bra för U21-serien.

/Meisels

Analys: Det blev Unogårds fall - igen

Det låg i luften. Efter den senaste tidens negativa publicitet kring Hammarbys damverksamhet har jag i alla fall känt att Olof Unogård inte sitter säkert som lagets tränare inför nästa säsong i allsvenskan. Under måndagen kom också beskedet att Unogård får gå från Bajen med omedelbar verkan. Och det var inte med några vackra ord som Hammarby tackade Unogård för jobbet på sin hemsida. I stället för "Vi har beslutat att gå skilda vägar, tackar xxx för hans jobb och önskar lycka till i framtiden" som är brukligt så var det i stället en frontalattack mot Unogård.

"Gällande tidigare ansvarige A-lagstränaren Olof Unogård underrättades han tidigare idag om att Hammarby IF Fotbolls styrelse avser att avskeda honom. Orsaken till detta är att styrelsen förlorat sitt förtroende för Unogård sedan denne vid upprepade tillfällen överskridit sina befogenheter, åsidosatt fastlagda rutiner samt avsiktligt brutit mot givna instruktioner."

Det är omöjligt att inte föras tillbaka till 2015 när Unogård fick gå från Sirius (han hade ett kontrakt som kunde brytas av båda parter innan ett visst datum så enligt Sirius fick han inte sparken i den bemärkelsen). Anledningen var då som nu "samarbetssvårigheter" även om Sirius formulering var mer diplomatisk än Hammarbys. Det känns som en repris för Unogård.

2015 minns säkert de flesta. Unogård värvades av sportchefen Mats Wolgers som ny tränare och tog Sirius till en sjätteplats i elitettan under det som skulle vara ett uppbyggnadsår. Tanken var sedan att Unogård även skulle ta över som sportchef, något jag dock i efterhand hört inte var förankrat i Sirius styrelse men det är en annan femma. Det började dock gå illa på allvar när Lötens naturgräsplan inte klarade av två lag under hösten och Sirius valde att låta herrarna gå före i kön. Det var dock inte det största problemet utan man fixade inte någon plan för damerna att träna på utan om jag minns rätt fick man åka närmare tre mil för att träna på en plan man fick fixa själva. Det gjorde att Unogård för mig och UNT offentligt berättade om sin besvikelse över att man inte fått hjälp att hitta en träningsplan. Det kan ni läsa om här

En artikel som rörde upp känslorna i Sirius ledning så klart där dåvarande vd:n Ola Andersson bland annat sade att "Unogård har huggit mig i ryggen". Efter det var det svårt att se Unogård bli kvar, men han fortsatte ändå jobbet och började se över värvningar inför 2016 då han fick beskedet att kontraktet bryts av Sirius. Läs om det här

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Mats Wolgers, som anställde Unogård och formellt fortfarande var sportchef, skrev att han var allt annat än stolt över klubbens agerande och Unogård fick ett nästan hundraprocentigt stöd från spelartruppen där det till och med blev ett mindre uppror innan lugnet lade sig och Fredrik Bernhardsson anställdes som ny tränare. Ett år senare bröt sig damsektionen loss från Sirius och blev IK Uppsala Fotboll.

Unogård blev i stället tränare för Hammarby i elitettan och förde direkt laget upp i allsvenskan där han i fjol, trots usla resurser, lyckades trolla med knäna och hålla laget kvar i serien. Sedan följde alltså ett liknande mönster som i Sirius - och det slutade på samma sätt.

Jag vill klargöra att Olof Unogård inte är perfekt så klart. Under tiden i Sirius har jag hört flera historier om diverse konflikter som mer eller mindre orsakades av Unogård, sedan om det är tillräckligt för att bryta vet jag inte. Den bild jag har av Unogård är att han brinner för det uppdrag han har och är redo att gå långt, ibland för långt för att hans lag ska ha bra förutsättningar.

När Unogård kom till Hammarby var laget i en egen damförening, en förening som hade gått i konkurs om inte Hammarbys huvudförening tagit över verksamheten inför 2017. Då tror jag också att Hammarby lovade en del grejer som man inte har hållit varpå det blivit kritik från både spelare och Unogård. Hammarby svarade starkt i förra veckan genom att i detalj redovisa damverksamhetens stora förluster samtidigt som man försökte rädda det hela genom att gå ut med att derbyt mot Djurgården ska spelas på Tele2 Arena.

Redan innan det hade det blivit debatt om att Hammarbys styrelse inte ville skjuta till pengar till laget och att man därmed fann sig i att laget åkte ur damallsvenskan. Detta gjorde att flera spelare, bland annat Olga Ekblom, öppet kritiserade föreningen. Snabbt startades en insamling av supportrar som drog in över 400 000 kronor till laget. Jag kan tänka mig att Unogård inte direkt satt lugnt i båten när man hade ett värvningsförbud och knappt fick ihop ett lag, även om han inte gjorde det på samma offentliga sätt som i Sirius. Det blev hans fall - igen.

Reaktionerna följde även det samma mönster som i Sirius där flera spelare direkt gick ut och öppet kritiserade beslutet på Twitter, ett beslut som flera supportrar också ställde sig tveksamma till.

Lika taktisk som Unogård är på planen, lika otaktisk är han mot sina styrelser om man vill behålla jobbet. Jag tror dock att Olof Unogård ser ett större ändamål med sina uppdrag. Han vill verkligen sina lags bästa och är beredd att offra sig själv för det, även om det så klart inte är det han önskar primärt. Unogård har en bild av hur det ska vara och den bilden tror jag varken Sirius eller Hammarby lyckats infria. När det sedan börjar storma så är inte Unogård bra för klubbens enade varumärke och då får han dojjan helt enkelt. "Han blev visst lite obekväm" skrev jag i en krönika när han fick gå från Sirius, den formuleringen håller även i Hammarby. Läs krönika här.

Unogård gör nog bäst i att ta jobb i en förening som enbart satsar på damlaget, hundra procent. Då kan han undvika konflikter som dessa. Sedan är så klart hela frågan komplex. Hammarby visade upp stora förluster för damlaget, detsamma gjorde både Sirius och AIK året innan i redovisningar man lämnat in till förbundet. Jag tror dock att fristående föreningar som IK Uppsala Fotboll, som jag pratat om många gånger, kommer att ha svårt att få runt det i längden. Framtiden för damfotbollen är i de stora föreningarna och jag tror också att de flesta, inte Hammarby tydligen, också ser ett värde i det. Det finns en potential, men det är upp till publik och sponsorer att se till att det lyckas också. Innan det är verklighet får Olof Unogård fortsätta att kämpa i motvinden.

/Meisels

 

Elva korsbandsskador - på sex år: Sirius knähistorik

Under tisdagen drabbades Sirius Elias Andersson av en allvarlig knäskada, en skada som med största sannolikhet är ytterligare en i raden av korsbandsskador i Sirius. Jag satte mig och räknade på hur det har sett ut sedan Kim Bergstrand tog över och hittade elva korsbandsskador på sex år för Sirius. Sex av dessa har inträffat på Lötens konstgräs och övriga i matchsituationer på andra ställen.

Här är alla korsbandsskador i Sirius sedan Bergstrand tog över:
2012: Mirza Jelecak, Akalla Gårds Bollplan (naturgräs) i match mot Akropolis. Tidigare korsbandsskadad under karriären.
2013: Ante Björkebaum, Lötens IP (konstgräs) i match mot AFC United. Tidigare korsbandsskadad under karriären.
2013: Jonatan Berg, Studenternas IP (naturgräs) i match mot Västerås. Inga tidigare korsbandsskador under karriären.
2013: Oscar Pehrsson, Studenternas IP (naturgräs) i match mot Umeå. Inga tidigare korsbandsskador under karriären.
2014: Ante Björkebaum, Ayia Napa på Cypern (naturgräs) match mot Hammarby. Tredje korsbandsskadan i karriären.
2015: -
2016: Ante Eriksson, Lötens IP (konstgräs) under träning med Sirius. Tidigare korsbandsskadad under karriären.
2016: Karvan Ahmadi, Lötens IP (konstgräs) under träning med Sirius. Inga tidigare korsbandsskador under karriären.
2017: Ante Björkebaum, Lötens IP (konstgräs) under träning med Sirius. Fjärde korsbandsskadan i karriären.
2017: Karvan Ahmadi, Lötens IP (konstgräs) under träning med Sirius. Andra korsbandsskadan i karriären.
2017: Daniel Jarl, Studenternas IP (naturgräs) i match mot Sundsvall. Tidigare korsbandsskadad under karriären.
2018: Elias Andersson, Lötens IP (konstgräs) under träning med Sirius. Inga tidigare korsbandsskador i karriären.

/Meisels

Ekholm klar - Uppsala börjar se riktigt intressant ut

Uppsala Fotboll gjorde under måndagen klart med Julia Ekholm från Hammarby. I mina ögon är hon en riktig kanonvärvning som lär fylla luckorna på de båda ytterbacksplatserna. Vilken det blir beror lite på hur man väljer att formera laget, men att det är en värvning rakt in i startelvan är givet.

I och med värvningen av Ekholm så börjar Uppsala att se riktigt intressant ut. Jag har tidigare varit lite kritisk till Fredrik Bernhardssons värvningar, men i det här fönstret känns det på förhand som att han träffat helt rätt. Man har fått in en bra och rutinerad målvakt i Emelie Almesjö. En spelare som varit i klubben tidigare dessutom och inte behöver acklimatiseras. I Jessie Davis får man in både kvalitet och rutin. Just rutinen och den amerikanska inställningen tror jag kommer att betyda mycket för laget i år. I fjol saknade jag ofta någon som tog tag i det hela och jag tror att man får en ny "chef" i Davis. Med Julia Ekholm får man kvalitet på ytterbacksplatserna vilket gör det lättare att skola in Märta Säfström/Ingrid Wixner/Louise Zetterling eller vem man nu väljer på den andra kanten.

På mittfältet får man förhoppningsvis tillbaka Julia Lyckberg och har sedan tidigare Moa Mattsson och Ariam Berhane som säkra kort. Nyckeln där blir att få igång Amanda Östervall igen.

Framåt har man värvat målgaranti i Lana Spitler som bara fått bra referenser från alla jag har pratat med och dessutom imponerat stort under provspelet. Den sista pusselbiten blir att hitta en kompis till henne i anfallet. Linda Hallin? Så kan det bli.

Det finns även intressant bredd utanför startelvan med Agnes Nyberg till exempel som inte fick ut så mycket av sitt fjolår, nyförvärvet Beata Olsson från Enköping samt Josefin Jarstad som ändå gjorde tio mål i elitettan så sent som 2015.

Truppen ser därmed både intressant och bra ut. Även om man har tappat en halv startelva så skulle jag säga att det ser bättre ut än i fjol. Jag tror att man har fått in de karaktärer som man har saknat där både Davis och Spitler kommer bidra med spets. Lägg till att man inte har den största truppen så alla kommer att känna att man är nära startelvan. I och med värvningen av Ekholm börjar det lukta toppstrid faktiskt.

***

Tittar man i övriga serien så är det AIK som sticker ut. Man har dammsugit marknaden på alla spelare i princip och har spetsat till truppen rejält. Det känns dock som att man har plockat in lite för mycket för att få en harmoni i gruppen. Med en sådan stor trupp och så många bra spelare så är risken att alla inte blir nöjda, ungefär som det var i Sirius 2013 då man inte gick upp. Titta bara på anfallssidan till exempel där man har Emma Engström, Madeleine Stegius, Sarah Storck och Therese Simonsson på två platser (antar jag). Det blir minst sagt intressant att följa hur Christer Lundin lyckas få ihop laget inför och under säsongen. Klart är i alla fall att AIK blir lika stora favoriter att ta hem elitettan 2018 som Växjö var 2017. Upp till bevis.

/Meisels

Betyg: Uppsala Fotboll 2018 jämfört med 2017

Under måndagen drog Uppsala Fotboll igång säsongen på allvar igen med sikte mot topplaceringarna i elitettan. Trots att Fredrik Bernhardsson precis efter avslutat säsong sade att det inte fanns något intresse för någon spelare i truppen från några andra klubbar så lämnade hela fyra nyckelspelare Uppsala. Laget har samtidigt plockat in spets i form av amerikanskorna Jessie Davis samt Lana Spitler främst. Jag har synat truppen, som inte är klar än, och jämfört med fjolårets version som slutade åtta i elitettan.

Målvakter:
2018: Emelie Almesjö, Ronja Andersson
Kommentar: Man vet vad man får med Almesjö i rutin och kvalitet. En målvakt med en hög högstanivå som sällan gör dåliga matcher. Kommer att ge laget trygghet bakåt och förmodligen även rensa bort de misstag som Lovisa Koss gjorde i fjol. Bakom finns spännande Ronja Andersson som dock fortsatt får stå på tillväxt. Ett riktigt bra målvaktspar med elitettan-mått.
Betyg: 4

2017: Lovisa Koss, Ronja Andersson, Clara Ringmar
Kommentar: En konstellation som inte föll väl ut. Koss inledde visserligen bra, men hittade aldrig någon jämn hög nivå och stod i stället för flera matchavgörande misstag, misstag som kostade poäng och säkerhet i försvarsspelet. Andersson stod för okej insatser för sin ålder, men behövde mer rutin och känslan var att hon aldrig riktigt utmanade Koss. Clara Ringmar spelade inte på hela säsongen och jag är mycket tveksam till om hennes kropp håller för fotboll på elitnivå. Trist för talangen finns absolut.
Betyg: 1

Försvarare:
2018: Ellen Arbman Hansing, Jessie Davis, Louise Zetterling, Sara Back, Märta Säfström, Ingrid Wixner.
Kommentar: Man tappar visserligen Linnéa Eriksson men får in Jessie Davis. Det är svårt att bedöma innan säsongen börjat, men känslan är i alla fall att det kan gå på plus minus noll och då står man stadigt centralt med Davis och Sara Back. Värre ser det ut på kanterna där man hoppas mycket på Ingrid Wixner till höger och sedan hoppas att antingen Märta Säfström eller Louise Zetterling ska fylla luckan efter Fanny Lång till vänster. Säfström var riktigt bra där 2015 innan sin skada. Det känns ändå som att båda flankerna är osäkra kort inför säsongsstart.
Betyg: 2

2017: Ellen Arbman Hansing, Sara Back, Linnéa Eriksson, Märta Säfström, Fanny Lång, Stina Melin, Malin Forssner.
Kommentar: Stabilt centralt med Eriksson och Back samt bra till vänster med Fanny Lång. Däremot kändes det aldrig som att man hittade riktigt rätt till höger där ingen riktigt rosade marknaden.
Betyg: 4

Mittfältare:
2018: Julia Lyckberg, Agnes Nyberg, Ariam Berhane, Moa Mattsson, Amanda Östervall.
Kommentar: Nyckeln blir att få tillbaka Julia Lyckberg i spel efter hennes korsbandsskada. Då står man ganska bra rustat med rutin och talang som man får av Agnes Nyberg och Ariam Berhane. Östervall är något av ett oskrivet kort, men var en stor talang för några år sedan. Kan hon slå igenom i år? Spännande.
Betyg: 3

2017: Julia Lyckberg, Agnes Nyberg, Ariam Berhane, Moa Mattsson, Aisha Faiqi, Ingrid Wixner.
Kommentar: Tappade Lyckberg och lyckades aldrig riktigt ersätta henne. Ariam Berhane fick sitt stora genombrott och var den som glänste mest tillsammans med stabila Moa Mattsson.
Betyg: 3

Anfallare:
2018: Hanna Lundell, Beata Olsson, Josefin Jarstad, Lana Spitler
Kommentar: Får in hyperintressanta Lana Spitler som jag tror mycket på. Hon borde vara god för 15 mål i elitettan i alla fall. Frågan är vem hon ska få som lekkamrat? Tanken var Elin Åkerman, men hon försvann till Växjö. Nu söker Uppsala efter ett nytt namn och vi får se vad man hittar. Hanna Lundell rosade inte direkt marknaden när hon värvades i fjol, Beata Olsson är oprövad på nivån och Jarstad har knappt spelat fotboll på två år.
Betyg: 3

2017: Hanna Lundell, Josefin Jarstad, Elin Åkerman, Therese Simonsson
Kommentar: Fick två väldigt liknande spelartyper i Elin Åkerman och Therese Simonsson som inte direkt kompletterade varandra optimalt. Båda stod ändå för fina säsonger med flera mål framåt. Bakom var det mer tunt då Jarstad inte var tillbaka efter sjukdom och Hanna Lundell var anonym.
Betyg: 3

Totalbetyg:
Uppsala Fotboll 2018: 12/20
Uppsala Fotboll 2017: 11/20

Uppsala anno 2018 är därmed knappt bättre än föregångarna, men det finns potential. En ytterback och ett bra komplement till Lana Spitler skulle göra att man nog går upp på 15 skulle jag tro. Det är bara för Fredrik Bernhardsson att ro det i hamn.

/Meisels

Läget i Uppsala Fotboll:
Kontrakt: Ellen Arbman Hansing, Julia Lyckberg, Agnes Nyberg, Ariam Berhane, Hanna Lundell, Moa Mattsson, Beata Olsson, Jessie Davis, Louise Zetterling, Ronja Andersson, Sara Back, Josefin Jarstad, Märta Säfström, Ingrid Wixner, Lana Spitler, Amanda Östervall, Emelie Almesjö.
Utgående kontrakt: Aisha Faiqi, Malin Forssner.
Nyförvärv: Jessie Davis (Peninsula Power), Beata Olsson (Enköping), Lana Spitler (Sandviken), Emelie Almesjö (Mallbacken), Amanda Östervall (Jitex).
Förluster: Linnéa Eriksson (AIK), Therese Simonsson (AIK), Fanny Lång (AIK), Elin Åkerman (Växjö), Lovisa Koss, Clara Ringmar, Stina Melin.
Rykten in: Linda Hallin (Örebro), Julia Ekholm (Hammarby).
Rykten ut: Aisha Faiqi (Slutar), Malin Forssner (Gusk).

Uppsala kan värva - med extern hjälp

Tidigare under hösten var Sandvikens målspruta Lana Spitler och tränade med Uppsala. Efter det har det varit tyst, men när jag frågade Fredrik Bernhardsson om Spitler fortfarande är aktuell för Uppsala så var svaret ja. 

Det som måste lösas är dock finansieringen. Sptiler är dyr precis som Jessie Davis och kommer att kosta klubben 14 800 kronor i månadslön plus lägenhet och andra utgifter. Enligt Bernhardsson kollar man just nu om man har råd att ta hit Spitler eller om det kan bli en lösning där en eller flera externa partners går in och täcker värvningen, en lösning jag själv föreslagit i podden Tre Femme Två. Återstår att se om man kan ro värvningen i hamn.

/Meisels

 

Läget i Uppsala Fotboll
Kontrakt:
Ellen Arbman Hansing, Julia Lyckberg, Agnes Nyberg, Ariam Berhane, Hanna Lundell, Moa Mattsson, Beata Olsson, Jessie Davis, Louise Zetterling, Ronja Andersson, Sara Back, Josefin Jarstad.
Utgående kontrakt: Aisha Faiqi, Clara Ringmar, Elin Åkerman, Märta Säfström, Therese Simonsson, Fanny Lång, Ingrid Wixner, Linnea Eriksson, Lovisa Koss, Stina Melin, Malin Forssner.
Nyförvärv: Jessie Davis (Peninsula Power), Beata Olsson (Enköping).
Förluster: -
Rykten in: Lana Spitler (Sandviken), Naomi Okhiria (Älvsjö), Alexandra Höglund (Djurgården), Emelie Almesjö (Mallbacken), Lee Winroth (Kvarnsveden), Lovisa Lennartsson (Kvarnsveden),
Rykten ut: Aisha Faiqi (IFK Kalmar, elitettan), Fanny Lång (Hammarby, AIK), Therese Simonsson (Hammarby, AIK), Linnéa Eriksson (AIK), Ingrid Wixner (slutar), Elin Åkerman (Växjö), Malin Forssner (Gusk), Lovisa Koss, Clara Ringmar. 

Här är Uppsalas försäsongsschema

Uppsala Fotboll går in i sin andra säsong som förening den 8 januari när träningen drar igång igen efter julledigheten. Här är klubbens schema fram till seriestarten av elitettan i april.

/Meisels

FAKTA
Uppsala Fotbolls försäsong
8 januari: Träningsstart
3 feburari: Åland United, borta
10 februari: Eskilstuna United borta, svenska cupen
17 februari: Kvarnsveden borta, svenska cupen
3 mars: Hammarby, borta
10 mars: Älvsjö hemma, svenska cupen
17 mars: Eventuell semifinal i svenska cupen, annars match hemma mot Ljusdal
24 mars: Brommapojkarna, borta
29 mars/2 april: Gusk, hemma
7/8 april: Genrep, allsvenskt lag
14/15 april: Seriepremiär

Läget i Uppsala Fotboll - "En ska bort"

Uppsala Fotboll har tidigare berättat att man vill ha en trupp på 18 + 2 spelare inför 2018. Under den senaste tiden har Ronja Andersson, Sara Back och Josefin Jarstad alla förlängt med klubben vilket innebär att siffrar för tillfället är uppe i 11 + 1. Detta betyder att det ska in ytterligare sju utespelare och en målvakt innan truppen är klar, något som Fredrik Bernhardsson tidigare sagt ska vara den 24 december.

Tittar man på målvaktssidan så betyder ska minst en målvakt bort nu då Ronja Andersson förlängde i veckan. Jag tror dock att både Clara Ringmar och Lovisa Koss försvinner och att Emelie Almesjö kommer in i stället. Så lät det i alla fall när jag pratade med alla parter i förra veckan. Vid en sådan lösning står klubben bra på målvaktssidan.

Vad gäller utespelarna så tror jag att Elin Åkerman och Märta Säfström förlänger, då är numerären uppe på 13 utespelare. Sedan är det lite oklart vad gäller övriga spelare med utgående kontrakt. De jag tror att man kan räkna bort är Linnéa Eriksson och Therese Simonsson, där tror jag att AIK erbjuder bättre alternativ. Då återstår Aisha Faiqi, Fanny Lång, Ingrid Wixner, Stina Melin och Malin Forssner. Samtliga skulle jag säga är 50/50, men om man förlänger med samtliga så har man sina 18 spelare utan att ha spetsat till truppen egentligen. Därför blir det intressant att se vad Bernhardsson gör, kommer någon spelare att få veta att man inte har för avsikt att förlänga? Det vore i alla fall första gången i Sirius/Uppsalas historia och då borde de två sistnämnda ligga risigt till. För att spetsa måste spelare lämna även om det är tuffa besked som ska ges. Därför blir de kommande veckorna intressanta att följa. Har Bernhardsson några ess i rockärmen?

/Meisels

Läget i Uppsala Fotboll
Kontrakt:
Ellen Arbman Hansing, Julia Lyckberg, Agnes Nyberg, Ariam Berhane, Hanna Lundell, Moa Mattsson, Beata Olsson, Jessie Davis, Louise Zetterling, Ronja Andersson, Sara Back, Josefin Jarstad.
Utgående kontrakt: Aisha Faiqi, Clara Ringmar, Elin Åkerman, Märta Säfström, Therese Simonsson, Fanny Lång, Ingrid Wixner, Linnea Eriksson, Lovisa Koss, Stina Melin, Malin Forssner.
Nyförvärv: Jessie Davis (Peninsula Power), Beata Olsson (Enköping).
Förluster: -
Rykten in: Lana Spitler (Sandviken), Naomi Okhiria (Älvsjö), Alexandra Höglund (Djurgården), Emelie Almesjö (Mallbacken), Lina Lundqvist (Kvarnsveden), Lee Winroth (Kvarnsveden), Lovisa Lennartsson (Kvarnsveden),
Rykten ut: Aisha Faiqi (IFK Kalmar, elitettan), Fanny Lång (Hammarby, AIK), Therese Simonsson (Hammarby, AIK), Linnéa Eriksson (AIK), Ingrid Wixner (slutar), Lovisa Koss, Clara Ringmar. 

Sirius mot Djurgården - här är hela försäsongsschemat

Sirius försäsongsschema är nu komplett och ni hittar det här nedan. De sista pusselbitarna var lägret i Portugal som kommer att pågå mellan den 1 och den 10 februari samt en eventuell träningsmatch mot Djurgården som kommer att spelas helgen för semifinalerna i cupen om inget av lagen går dit.

/Meisels

FAKTA
Sirius försäsong 2018
8 januari: Försäsongen startar.
20/21 januari: Sirius-Gif Sundsvall, Löten.
27 januari: Brommapojkarna-Sirius, Grimsta IP
1-10 februari: Träningsläger i Portugal, ingen träningsmatch
17/18 februari: Svenska cupen, Sirius–Öster, Löten
24/25 februari: Svenska cupen, Varberg–Sirius.
3/4 mars: Svenska cupen, Sirius–IFK Göteborg, Löten
10/11 mars: Eventuellt kvartsfinal i Svenska cupen
17/18 mars: Eventuellt semifinal i Svenska cupen, annars match mot Djurgården om båda lagen är tillgängliga. Spelplats ej klar.
24/25 mars: Gefle-Sirius, Gavlevallen (Genrep)
Första helgen i april: Premiär, allsvenskan

Cupspel i Gävle - men Dalkurd kan träningsmatcha i Uppsala

Under onsdagen blev det definitivt klart att Dalkurd kommer att spela sina 15 allsvenska hemmamatcher i Gävle på Gavlevallen. För UNT berättar sportchefen Adil Kizil att man även kommer att spela sin hemmamatch i svenska cupen mot just Gefle IF på Gavlevallen. Laget kommer även att spela ett antal träningsmatcher inför säsongen och då kan man göra debut i Uppsala.
- Vi kollar lite på de alternativ som finns och det är antingen att spela i Gävle eller i Uppsala på Löten. Vi får se, det är inte bestämt än, säger Kizil.

/Meisels

Uppsala jagar tungt nyförvärv - och träffar målvakt på torsdag

Det rör på sig i Uppsala Fotboll. Under tisdagens träning kommer Kvarnsvedens duo Lee Winroth och Lovisa Lennartsson att träna med klubben. Båda spelarna är födda 1998 och kontaktade själva Uppsala i hopp om speltid. Nu får de chansen att imponera på laget under veckan. En annan som inte fått nytt kontrakt i Kvarnsveden är målvakten Lina Lundqvist. Den tidigare Siriusspelaren är med på Fredrik Bernhardssons lista inför nästa säsong, men ingen kontakt är tagen.

Kontakt är dock tagen med Emelie Almesjö. Hon kommer att lämna Mallbacken och flytta hem till Tierp inom kort och träffar Uppsala på torsdag då hon även kommer att träna med laget. Almesjö har som bekant ett förflutet i Sirius och i damallsvenskan Eskilstuna. Hon var aktuell för Uppsala inför fjolåret, men valde då att gå till Mallbacken i stället.

Förra säsongen hade Uppsala tre målvakter under kontrakt, men där Clara Ringmar var korsbandsskadad under större delen av året. Till årets säsong säger dock Fredrik Bernhardsson att det bara blir två målvakter i truppen som ska innehålla 18 utespelare. Det betyder att en, två eller tre av befintliga målvakter kommer att försvinna. Almesjö är enligt mig den man borde gå för med Ronja Andersson som tvåa.

En spelare som Uppsala/Sirius jagat länge är Alexandra Höglund i Djurgården. Den Gimofostrade mittfältaren har inte fått förlängt kontrakt med Djurgården och ser sig nu om efter ny klubb. Bernhardsson bekräftar att man har tagit en kontakt med den tidigare Bälingespelaren. Det vore en riktig klassvärvning om Höglund anslöt till Uppsala, men jag tror att chanserna är små då hon bor i Stockholm och fått nytt jobb. Finns orken/viljan att pendla till Uppsala? Kanske med en speciallösning a la Linnéa Eriksson.

Under måndagen skrev Uppsala kontrakt med Louise Zetterling från de egna leden. Det betyder att man nu har tre mittbackar på kontrakt (även Jessie Davis och Ellen Arbman Hansing). Det utesluter dock inte Linnéa Eriksson, som dock tränat med AIK, och Sara Back. Back har kontraktsförslag från Uppsala, men kan hamna lite varsomhelst då hon ska göra examensjobb. Eriksson känns också lite 50-50 om hon väljer AIK eller Uppsala.

Vad gäller just Eriksson, Fanny Lång, Therese Simonsson och Aisha Faiqi så väntar de tre förstnämnda på kontraktsförslag från AIK och eventuellt även Hammarby för Simonsson och Lång. Bernhardsson hoppas dock att samtliga ska bli kvar i Uppsala. Faiqi, som besökt IFK Kalmar, ska ha möte med Uppsala inom kort.

Jag har tidigare varit inne på att jag tror att det blir fem spelare in ungefär i Uppsala. När jag frågade Fredrik Bernhardsson om hur många fler nyförvärv som kommer in efter Beata Olsson och Jessie Davis så var svaret att han trodde på två, tre till. Vi får se vilka det blir.

/Meisels

Läget i Uppsala Fotboll
Kontrakt:
Ellen Arbman Hansing, Julia Lyckberg, Agnes Nyberg, Ariam Berhane, Hanna Lundell, Moa Mattsson, Beata Olsson, Jessie Davis, Louise Zetterling.
Utgående kontrakt: Aisha Faiqi, Clara Ringmar, Elin Åkerman, Märta Säfström, Therese Simonsson, Fanny Lång, Ingrid Wixner, Ronja Andersson, Linnea Eriksson, Lovisa Koss, Sara Back, Stina Melin, Malin Forssner, Josefin Jarstad.
Nyförvärv: Jessie Davis (Peninsula Power), Beata Olsson (Enköping).
Förluster: -
Rykten in: Lana Spitler (Sandviken), Naomi Okhiria (Älvsjö), Alexandra Höglund (Djurgården), Emelie Almesjö (Mallbacken), Lina Lundqvist (Kvarnsveden), Lee Winroth (Kvarnsveden), Lovisa Lennartsson (Kvarnsveden),
Rykten ut: Aisha Faiqi (IFK Kalmar, elitettan), Fanny Lång (Hammarby, AIK), Therese Simonsson (Hammarby, AIK), Sara Back (slutar), Linnéa Eriksson (AIK), Ingrid Wixner (slutar), Elin Åkerman (allsvenskan/elitettan), Lovisa Koss, Clara Ringmar.

Kaptenen stannar - men fler spelare kan lämna Uppsala

Under onsdagen meddelade Uppsala Fotboll att man har förlängt avtalet med lagkaptenen Moa Mattsson över 2018. En viktig pusselbit på plats så klart och en spelare som man kan bygga laget kring. Tidigare under dagen presenterades även säsongens första nyförvärv i backen Jessie Davis, som tidigare har provspelat för klubben. Davis är mittback i första hand och enligt mig så betyder det att en av Sara Back eller Linnéa Eriksson är på väg bort för annars hade man inte behövt förstärka där. Enligt vad jag har hört så kan båda ha gjort sitt i Uppsala. Sara Back slutför sin utbildning till sommaren och sägs vilja flytta hem till Vänersborg. Linnéa Eriksson, som inför förra säsongen lämnade allsvenska Hammarby, kommer likt Fanny Lång och Therese Simonsson att träna med AIK under torsdagen. Eriksson bor i Solna precis som Simonsson och skulle därmed slippa pendlingen till Uppsala.

Under gårdagen kunde jag rapportera att Therese Simonsson besökt AIK. Det är dock inte bara den klubben som är med i bilden. Simonsson ska även träna med Hammarby, en klubb som hon nobbade inför fjolåret för att spela i Uppsala. Precis som Fanny Lång som finns det alltså intresse från flera Stockholmslag för Simonsson. Personligen har jag svårt att se henne bli kvar i Uppsala.

Det ser alltså ut att bli en del problem för sportchefen Fredrik Bernhardsson om han tappar flera tongivande spelare inför nästa säsong, särskilt till en seriekonkurrent som AIK. I det nyhetsbrevet som föreningen skickade ut under tisdagen så meddelade man att siktet är inställt på allsvenskan 2019. Värvningen av Jessie Davis visar en sådan ambition också då det är Uppsalas första amerikanska sedan säsongen 2013. Det finns dock några frågetecken kring det hela. Dels ekonomiskt eftersom man ekonomin inte var så bra som man trodde, det här är en dyr satsning. Sedan är det intressant hur övriga truppen reagerar på en spelare som har 14 800 i månaden och därmed på två månader drar ihop lika mycket som de flesta andra spelare gör på hela året.

/Meisels

Läget i Uppsala Fotboll
Kontrakt:
Ellen Arbman Hansing, Julia Lyckberg, Agnes Nyberg, Ariam Berhane, Hanna Lundell, Moa Mattsson,
Utgående kontrakt: Aisha Faiqi, Clara Ringmar, Elin Åkerman, Märta Säfström, Therese Simonsson, Fanny Lång, Ingrid Wixner, Ronja Andersson, Linnea Eriksson, Lovisa Koss, Sara Back, Stina Melin, Malin Forssner, Josefin Jarstad.
Nyförvärv: Jessie Davis (Peninsula Power).
Förluster: -
Rykten in: Beata Olsson (Enköping), Lana Spitler (Sandviken), Naomi Okhiria (Älvsjö).
Rykten ut: Aisha Faiqi (IFK Kalmar, elitettan), Fanny Lång (Hammarby, AIK), Therese Simonsson (Hammarby, AIK), Sara Back (slutar), Linnéa Eriksson (AIK), Ingrid Wixner (slutar), Elin Åkerman (allsvenskan/elitettan).

  • Twitter
  • Instagram

Sport I dag