Almtunas målvakt Arvid Ljung hade en minst sagt udda kväll när Almtuna besegrade Leksand med 3–2 efter straffar. Det började direkt då målvakten lyckades bränna handen i en av fyrverkeripjäserna när Almtuna åkte in på isen.

– Jag åkte in och kände plötsligt att "aj, vad händer?" och sedan kom skridskon också så det var väl en sådan dag. Jag fick kämpa lite för den här segern, skrattar Ljung som berättar att gnistor letade sig in vid stöthandsken.

Oturen tog dock inte slut där som sagt. När Ljung väl kom in på isen så var det med rejäla problem då slipningen inte var som han hade önskat, något som orsakade problem.

– Det var hela tiden, även på uppvärmningen. Slipningen har känts bra förra matchen och även under lördagens träning, men nu hade jag plötsligt inget grepp överhuvudtaget. Det var bara ut och försöka fixa det, vi slipade i paus och det fungerade ändå inte. Till slut fick jag lite grepp och tänkte att det får väl fungera, säger Ljung.

Hur mycket tänkte du på det under matchen?

– Det var det som var väldigt störigt, jag tänkte på det hela tiden. Jag kände även i början av andra att jag bara var överallt och ingenstans, jag fick inte stopp. Som tur var gjorde vi en väldigt bra match så de fick inte så många chanser.

Målvakten var flera gånger under matchen ute vid båset för att försöka fixa "felet" och tydligast blev det i första perioden då det höll på att gå illa när Leksand rensade undan i powerplay.

– Jag tänkte åka ut och stanna pucken på benskyddet, men sedan ångrade jag mig och tänkte att jag lika gärna kan stå upp och då märkte jag att jag inte har något grepp så jag bara drev i väg. Sedan visste jag att pucken var bakom mig och då tänkte jag att jag skulle stå helt still så den inte kunde studsa in på mig, men då studsade den in i mitten i stället. Det var jäkligt irriterande, men det är mitt ansvar också att ha utrustningen redo.

Har du haft såhär förut?

– Jag har haft så någon gång på träning, men aldrig på match just att man inte får ordning på det heller. Det är så störande och man tänker på det.

Ljung släppte in två mål i matchen som han inte kan lastas för. När det sedan vankades straffar klev Ljung fram och med en utsökt plock på David Rundqvists straff gav han Viktor Hertzberg läget att avgöra – ett läge som han tog.

– Straffarna höll jag ihop det bra. Det var Ollas som lurade mig rejält, annars kändes det bra. Porsberger visste jag vad han skulle göra för han gjorde exakt samma förra året fast mot Fröberg. Jag försökte ha lite tålamod.

... och slipningen?

– Det var fortfarande inte jättebra, man då kunde jag vänja mig vid det. Jag tappade även på Valkvae-Olsens straff när han sköt utanför, då gled jag bara helt åt andra hållet.

Almtuna plockade därmed med sig bonuspoängen mot tabelltrean Leksand, en meriterande seger.

– Jag tycker att vi gjorde en svinbra match. Det kändes som att vi skapade fler målchanser och att vi hade mer puck. Det var ändå mot Leksand som är ett bra lag, så jag tycker att vi gjorde en riktigt bra match, säger Ljung.