I slutet på september skickade Dalkurd in en skrivelse till Uppsala Kommun om att klubben har en ambition om att flytta sin verksamhet till Uppsala och den kommande nya arenan. Tränaren Andreas Brännström har valt att hålla en låg profil i frågan och velat fokusera på de sista omgångarna i superettan och säkra det allsvenska kontraktet.

Det är nu gjort – och nu väljer den tidigare Siriustränaren att ge sin syn på det hela.

– Massor av folk frågar mig om det här, och när jag säger att jag inte vet så mycket så tror de att jag ljuger. Men jag vet faktiskt jättelite, men jag antar att jag får höra mer i nästa vecka, säger Andreas Brännström.

Artikelbild

| Tränare. Andreas Brännström.

Hur ser du på att vara en del av den här situationen?

– Det är inte optimalt. Spelarna frågade ju mig först innan de förstod att inte heller jag visste, så det är klart att om det sitter en spelare med en familj så är han ganska känslig för en flytt och behöver veta. Och att planera träningsverksamhet utan att veta var man ska träna gör det lite svårare. Det är ingen kris på något sätt, men som tränare och är den som ska planera den sportsliga verksamheten så vill man gärna veta hur den ska se ut.

När behöver du veta?

– Jag har en lägenhet i Borlänge med tre månaders uppsägningstid och den är inte uppsagd, så rent privat är det i dag för mig egentligen. Som tränare är det bra för mig om vi ska värva spelare och vi kan tala om för dem var vi kommer att hålla till. Det är märkligt att sätta sig med någon och säga att nu har jag ingen aning om hur det kommer att se ut. Ska vi kunna bygga en trupp och prata med trovärdighet inför spelarna behöver vi veta snart.

Hur problematiskt upplever du att det vore att flytta ett helt lag på kort tid?

– Det är ett jätteprojekt. Allt måste verkligen upp på bordet om det är så att vi ska lämna Borlänge, annars finns ju allt på plats. Skulle det bli så att vi flyttar blir det ett par röriga månader.

Vad föredrar du själv, Borlänge eller Uppsala?

– Det är jättesvårt, men precis som jag sa, att om vi flyttar så kan det säkert bli bra på sikt. Men vi skulle få ett otroligt rörigt förstaår, det är jag ganska övertygad om. För mig som tränare så vill jag ju ha resultat och då vore det ganska enkelt att vara kvar i Borlänge så kan vinna lite fler matcher. Men det är upp till klubben ändå. Vi tränare, som kommer upp, ska inte lägga oss i det.

Utgår du ifrån att ni kommer att bli kvar i Borlänge tills vidare?

– Ja, precis så.

En stor sak för Sirius har varit att klubben inte vill att även en konkurrent har sin hemvist på den nya arenan. Det har bland att Sirius tränare Kim Bergstrand och ordföranden Ove Sjöblom varit tydliga med, som hotat med att bara spela matcherna på den nya arenan om så skulle bli fallet.

– Rent hypotetiskt ser jag inte alls problemet. Jag har sett Södertäljelagen och vi och Brage som har delat på betydligt mindre ytor, utan några som helst problem. Det blir lite Tjuren Ferdinand över det hela. Pikadorerna blev rädda och bandiljärerna blev rädda, men allra räddast blev matadoren fast egentligen fanns det inte så mycket att bli rädd för, säger Andreas Brännström och fortsätter:

– Jag säger om, för jag vet inte om det blir så, men om Dalkurd skulle ansluta till Uppsala och man frågar folk om ett halvår så tror jag inte ens att de har märkt av Dalkurd, utan att de har varit rädda i onödan.

Dalkurds ordförande Ramazan Kizil har annars gått ut med att klubben vill vinna allsvenskan nästa säsong och spela ute i Europa. En inte helt rimlig målsättning om man ska tro Brännström.

– Men åker du som Dalkurdtränare till en upptaktsträff och säger att vi ska hålla sig kvar så får du löpa gatlopp sedan. Lite skämtsamt sagt, men Dalkurd lyckas väl alltid synas och höras och tycker att vi ska vinna. Så det kommer säkert att låta så, men jag tror inte att så många just nu som tror att vi ska vinna allsvenskan, säger tränaren.

Hög målsättning utåt, låg sådan internt?

– Ja någonstans där. Det är ganska populärt att försöka bromsa förväntningarna och Dalkurd är väl världsmästare på det omvända.

Hur ser du Sirius säsong?

– De kom sjua som nykomling, och det är jätte jättebra.